Den 90-årige Eslövsbon såg ingen annan utväg än att ta sitt liv när han inte kunde få en plats på kommunens särskilda boende. Hans dotter tycker att samhället svek pappan. FOTO: TT/ARKIV

Förtvivlad 90-åring tog sitt liv

ESLÖV Den 90-årige mannen plågades av svåra smärtor och hoppades få en plats på ett av kommunens särskilda boenden. Efter att ha fått nobben från kommunen såg han ingen annan utväg än att själv sätta punkt för sitt liv.
– Det var ett svek från samhället att han inte kunde få en plats på ett boende, säger mannens dotter som efteråt anmälde saken.

Från att ha varit en alert och föreningsaktiv person förvandlades den 90-årige Eslövsmannens liv snabbt.
Efter att ha fått frakturer på ryggen drabbades han av plågsamma smärtor, som gjorde det dagliga livet mer och mer outhärdligt. Med hjälp av dottern ansökte han hos kommunens biståndshandläggare om att få en plats på ett särskilt boende.
Men den 90-årige mannen fick kalla handen hos kommunen när det gäller boendeplatsen, enligt dottern.
– Man behandlade inte ens hans önskemål och lyssnade inte på det. Utan de sa bara att han står så långt ner i kön, säger hon.

Att han nobbades en boendeplats, i kombination med de svåra smärtorna, blev droppen för den 90-årige Eslövsbon. En kväll hittades han död vid sitt hem efter att ha begått självmord.
– Han såg det som en lösning. Att avsluta livet, fortsätter dottern.
Sina synpunkter på att pappan fått otillräcklig hjälp framförde hon efter hans död genom ett klagomål till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Hon var dels missnöjd med hur vårdcentralen skött sig kring uppföljningen och utvärderingen i samband med att pappan fått smärtlindrande läkemedel utskrivna.
Dessutom anmälde hon socialtjänsten i Eslövs kommun till IVO, eftersom pappan inte fick den efterlängtade platsen på ett boende.
– Jag tycker att om man är 90 år och har så ont så har man rätt att komma in på ett boende den sista tiden i sitt liv. Det ska inte ens ifrågasättas eller att man får beskedet att man står längst ner i kön, säger dottern.

Hon är besviken på hur hennes pappa bemöttes och på hur äldre personer generellt behandlas i dagens samhälle.
– Jag tycker det är ett svek mot den äldre generationen. Det var framförallt därför jag anmälde detta. För jag förstår ju att min pappa inte hade kunnat leva i evigheter. Det var ett svek från samhället att han inte kunde få en plats på ett boende.
Dottern berättar att pappan aldrig valde att ta strid mot kommunen efter att ha nobbats platsen.
– Han var väl inte den som ställde sådana krav utan det var bara hans önskemål. Man är väl inte van från den generationen att strida mot samhället, utan man anpassar sig.
Anmälningarna som dottern gjorde till IVO har varit resultatlösa. Nyligen fick hon ett beslut från IVO, som meddelade att man anser att vårdcentralens insatser för pappan har varit rimliga.

Sedan tidigare har dottern fått besked från IVO att man inte vidtar några åtgärder kring klagomålet på socialtjänsten i Eslöv, som gäller boendeplatsen. IVO menar att man ska vända sig till förvaltningsrätten om man vill överklaga kommunens beslut i sådana frågor.

Nu tänker dottern inte ta fler strider kring hur hennes pappa behandlades. Hon konstaterar med besvikelse att hennes klagomål om boendeplatsen inte ens ledde någonstans.
– Jag orkar inte rota i det. Det kändes bara väldigt snopet när beskedet kom.

Trots att det nu gått 1,5 år sedan pappan avslutade sitt liv så river tankarna på hur han behandlades upp sorg. Hon tror att hans sista tid i livet kunnat sluta annorlunda om han bara fått den där platsen på boendet.
– Då kanske han hade fått lite social samvaro och man hade sett mer av hur han hade det med sina smärtor. Han blev ju inte hjälpt och då kände han att han fick lösa det själv.

Läs mer:

Dagens fråga

Har du blivit strandsatt vid något tågstopp i år?

  • Nej (65%, 388 Röster)
  • Ja (35%, 209 Röster)

Antal röster: 597

Loading ... Loading ...