Boule Skurup
Anne Aspång, Åke Svensson, Roland Larsson, Lennart Lindberg och Elsa Andersson har hittat boulen – och varandra. Trots den ihärdiga blåsten märks det att de njuter av att träffas och röra på sig under de två timmar som dagens träff varar. foto: stefan skogmark

Hälsan står i fokus när seniorer rör sig

skurup Blåsten rufsar och sliter i håret på de som inte fått på sig mössa eller kurar i en kapuschong.
Men skrattar gör de nästan hela tiden.
Drygt tjugo pensionärer träffas intensivt under tre månader för att prova nya aktiviteter och skapa nya bekantaskaper.

Senior Sport School är ett samarbete mellan Skåne­idrotten, Region Skåne och en skånsk kommun – i det här fallet Skurup.
Seniorer bjuds in att anmäla sig och normalt sätt så brukar det vara plats till 20–25 personer.

En kurs brukar hålla på i tolv veckor och innehålla två schemalagda aktiviteter per vecka.
– Vi har hunnit göra massor av saker: skjutit luftgevär, haft gymnastik med fysträning, föreläsningar och boule så klart. Det gillar jag bäst, säger John-Eric Stjärnhäll. Det har jag hållit på med lite sedan tidigare också när vi hade koloni i Malmö där jag bodde tidigare.
Gruppen har också provat på hjärt-och lungräddning, provat spinning, yoga, bordtennis och lagat mat tillsammans.
Alla aktiviteter ska stimulera till en aktiv och hälsosam livsstil, men inte minst är det ett sätt att träffa varandra.
– Barn har ofta lätt att ta nya sociala kontakter, men de flesta av oss blir trögare med åren, säger Kristina Landgren, anhörigsamordnare på Skurups kommun.

Nu är man mer än halvvägs i programmet – det är sex träffar kvar. Många av deltagarna har redan börjat att tala om att de vill fortsätta att umgås och göra saker tillsammans.
– Det är precis så det ska vara, att man förutom att lära sig nya saker och ger sig själv möjligheten att prova nya saker, också hittar nya sociala kontakter, säger Kristina Landgren.
Bland alla glada ansikten fanns Elsa Andersson som också var lite överraskad.
– Det här med att tävla har jag aldrig varit road av, men nu märker jag att jag ändå är det – när jag tävlar mot mig själv. Det är ju jätteroligt när man märker att man blir bättre på att skjuta, spela boule eller bowling, säger Elsa Andersson.
– Jag hoppas att vi är några som kommer att fortsätta att träna tillsammans och jag kommer att ta med frun på saker, inte minst boulen, säger John-Eric Stjärnhäll.
Han flyttade till Skurup för några år sedan och ser kursen som ett mycket bra tillfälle att lära känna människor i Skurup.
– Det var sönerna som flyttade hit en efter en och till slut följde jag och frun efter. Vi har bott i Malmö annars i alla år, berättar John-Eric Stjärnehäll.

Det är lätt att rada upp det som utbildningen kan föra med sig i hälsovinster för deltagarna och förhoppningsvis minskar den vårdkostnader för kommunen. Svårigheten är att nå de personer som bäst behöver kurserna.
– På den här kursen har jag en uppfattning att det är ungefär hälften som redan har ett fungerande socialt nätverk – den andra halvan hade ett starkt behov. Det märks att de påverkats positivt och verkar må bättre nu, säger Kristina Landgren.

Idag kan man skriva ut mer än bara medicin på recept. Den här typen av kurs skulle Kristina Landgren gärna se att de som har svårt att hitta nya sociala kontakter skulle kunna fångas upp av primärvården.
– Peronsligen tycker jag att det skulle vara fantastiskt om det fanns möjlighet för läkare att skriva ut kursen på recept, säger Kristina Landgren.

h Innehåll i kursen
12 veckor schemalagda aktiviteter
20–25 deltagare träffas två gånger per vecka för olika aktiviteter.
En dag i veckan idrott hos lokala idrottsföreningar.
En dag i veckan är det teori kring hälsa, bland annat skadeförebyggande träning.
Matlagning (4 tillfällen).
HLR-utbildning med hjärtstartare.
Tematräffar om hälsa.
Avslutning/utvärdering.

Dagens fråga

Brukar du vinterbada?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev