Om nysatsningen gör att Eslövsbor i högre grad stannar för att handla på hemmaplan så kan Flygstadenprojektet även gynna centrumhandeln, menar Magnus Olsson som är en av ägarna till Perfekt Euronics inne i centrum. FOTO:Toomas Laagus
Flygstadensatsningen innebär att planerna på p-avgifter i centrum måste skrotas om man ska klara konkurrensen mot det nya köpcentrumet, menar handlarna.

”Flygstaden både hot och möjlighet”

ESLÖV Handlarna i Eslövs stadskärna förhåller sig lite avvaktande till att det ska blåsas nytt liv i planerna på ett köpcentrum vid flygfältet.
– Flygstaden är både ett hot och en möjlighet, menar Magnus Olsson på elektronikbutiken Perfekt Euronics.

Nyheten om att Flygstadenprojektet dammats av och ska få nytt liv väcker dubbla reaktioner hos många av de centrumhandlare som Skånskan pratar med.
Magnus Olsson på Perfekt Euronics menar först att satsningen kan vara ”ett hot mot cityhandeln”, men fortsätter med att det även kan finnas möjligheter om köpcentrumet vid flygfältet nu förverkligas.
Det som kan bli positivt är om nysatsningen innebär att handelsutbudet breddas så att Eslövsborna i högre grad stannar på hemmaplan när det ska handlas, menar han.
– Får vi bara in folk till stan också så innebär det här möjligheter.

Men han tillägger att politikerna gärna fick göra mer för att gynna centrum så att man bibehåller en balans mot eventuell konkurrens från Flygstaden.
Att inte införa p-avgifter inne i centrum är också en viktig pusselbit för att centrum ska förbli levande om Flygstadenprojektet förverkligas, menar Magnus Olsson.
– Inför man p-avgifter i centrum så kommer det innebära att man direkt styr människor upp till Flygstaden.

Michael Wetterberg, som tillsammans med sin fru äger och driver Intersportbutiken i centrum, vill skicka ett budskap till de andra handlarna i stadskärnan:
– Det här får inte skapa panik så att man tänker att ”nu är allt kört och jag lägger ner”. Det handlar om att hitta möjligheter i detta.
I det här läget menar han att alla centrumhandlare måste starta en dialog med både politiker, tjänstemän, kunder och andra handlare om vilka möjligheter som man tillsammans kan skapa i och med satsningen med Flygstadenprojektet.
Även Michael Wetterberg lyfter upp de påtänkta p-avgifterna i centrum som en fråga som måste skrotas i och med Flygstadenprojektet.
– Jag förutsätter att man kommer att lösa p-situationen efter att Flygstadenprojektet nu blivit aktuellt.

Som han ser det utgör det påtänkta köpcentrumet vid Flygfältet inget hot mot centrumhandeln.
Skälet är att entreprenören bakom satsningen klargjort att handeln där ska fokusera på det som kallas volymvaror. Alltså mer skrymmande varor av en typ som inte lämpar sig för centrumhandeln.

Han blev själv lite fundersam när Flygstadenprojektets konsult uppvaktade hans Intersportbutik för att höra om man var intresserad av att flytta upp dit. Skulle Flygstadenprojektet locka med sig flera av de kedjor som i dag finns i stadskärnan så riskerar det att dränera centrumhandeln, menar Michael Wetterberg.
Han stänger inte dörren helt inför framtiden när det gäller en eventuell flytt.
– Just nu är jag inte intresserad, säger han och förklarar att för Intersport är det viktigt att ligga tillsammans med butiker med ett passande utbud.
– Jag kan inte ligga bredvid butiker som säljer brädor, eller plantor eller målarburkar.
För att skapa balans mellan centrum och Flygstadensatsningen måste politikerna jobba för att skapa en attraktiv stadskärna, påpekar han.

Det handlar om att torget ska vara inbjudande, att det ska vara smidigt att parkera i centrum och att det inte ska stå tomma lokaler och gapa.
– Kommunen har en bra plan för centrum men man måste se till att den förverkligas också.

Dagens fråga

Brukar du äta falafel?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×