Linda Nygren kan inte låta bli att skratta när Mycket mers reporter säger att hennes position är som hämtad ur filmen Matrix och gör att hon ser ut som en superhjälte.
Det är kroppens flexibilitet som utvecklas av de olika övningarna. Motståndet kan deltagaren anpassa själv. Foto: Hanna Dockson
Det är många som kanske tycker att tanken att stå på händer är läskig, men med hjälp av en TRX kan det faktiskt bli lite lättare. Det blir förstås lite extra träning när man sträcker ner och rätar upp benet igen.
Det ser ute lite som baletten Svansjön när Linda intar övningen svanen.
Ungdomars stillasittande vanor gör att många unga inte ens kan lyfta sina armar över huvudet. Den här övningen kan alltså kännas omöjlig för vissa, men det går att lära upp kroppen att röra sig igen.
TRX som träningsredskap utvecklades av den amerikanska flottan i brist på gym och träningsredskap på båten. Det är en form som kan göras med lätt eller tungt motstånd.

Utmana kroppen

Yoga och pilates är träningsformer som nog de flesta känner till. Nu finns det dock en helt ny träningsform som knyter an till de båda träningsformerna. I Kävlinge på Energicenter går det nämligen att utöva träningsformen TRX yoga flow som utmanar kroppens flexibilitet.

Träningsformen

  • TRX system, även kallad total motstånd motion bildar tillsammans med yoga rörelser yoga flow.
  • Träning kan förbättra rörligheten och stabiliteten, öka metabola resultat, bygga muskler, och utveckla funktionell styrka.

TRX yoga flow utmärker sig genom att all yoga sker i eller med hjälp av en TRX. Träningsverktyget består av två träningsband som utnyttjar gravitationen och användarens kroppsvikt för att slutföra övningarna. Utövarens längd spelar ingen roll, eftersom man i TRX yoga flow arbetar med lutningen och antingen kan köra tung eller lätt träning. Det hela beror på hur långt fram eller bak du står i förhållande till fästet.
– TRX utvecklades av den amerikanska flottan, eftersom de befinner sig på en båt större delen av tiden. Det begränsar förstås även deras träningsmöjligheter. TRX blev därför deras alternativ till gym för det gjorde att de på så vis kunde göra övningar som gav liknande resultat som gym. Träningsformen har förstås utvecklats med tiden med bättre handtag och linor exempelvis, säger Linda Nygren, PT på Energicenter i Kävlinge.

Egentligen skiljer sig inte övningarna mycket från yoga förutom att man då arbetar med en TRX förstås.
– Många deltagare påpekar att någon övning kanske har varit läskig att göra just inom yoga, men med hjälp av en TRX så blir det inte så läskigt och därför möjligt att göra eftersom repet ger ett visst form av stöd, säger Linda Nygren.

Hon har själv ett förflutet som dansare, vilket märks på hennes flexibilitet. Hon har däremot aldrig utövat yoga utan gick direkt till TRX, eftersom det är hennes skötebarn som PT.
– Termer som yogautövare känner igen använder även jag under träningspasset. Det kan vara allt ifrån kråkan, barnet till krigaren. Rörelsen känns alltså igen, men det görs lite annorlunda förstås, säger Linda Nygren.

TRX som träningsformen handlar absolut om styrka, men det är även utövarens flexibilitet som sätts på prov i den nya yoga formen:
– Träningen blir helt vad du gör den till och allt beror helt på hur rörlig eller stram du är i din muskulatur. Om du rör dig hela dagarna så är det lättare att göra rörlig träning också, medans om du sitter sitta hela dagarna så blir musklerna stela och mer inställda på att vila. Det är många som glömmer bort att det inte bara är hjärnan som tänker utan det är även kroppen, säger Linda Nygren.

Hon oroas starkt över att det finns unga som i dag sitter så mycket stilla att knappt kan lyfta armarna över huvudet:
– I unga år sitter man och swipar och spelar spel och det är tragiskt att det finns hållningsproblem redan i så unga år, men det är just tekniken som skapat den. Problematiken fanns inte före den gjorde entré. Tänk på de som arbetar hela dagen på ett bygge eller annat. De rör sig hela tiden så kroppen har inte tid att bli stel, säger Linda Nygren.

Det är inte bara hjärnan som tänker utan det gör även vår kropp förklarar Linda Nygren.
– Om kroppen märker att du inte jobbar med den eller utmanar den så går den automatiskt in i ett viloläge, istället för att vara på tårna för att anstränga sig. När den tränar så är den allert och kan ofta göra mycket mer än vad vi tror. I de fallen vi känner oss begränsade eller blir rädda så är det oftast hjärnan som spelar spratt med oss. Kroppen kanske har glömt bort rörelsen, men den kan alltid lära sig den igen. Kroppen är ju gjord för att röra på sig, men muskler som inte används förtvinas. Det märks ju på exempelvis på långtidssjukskrivna som ligger i sängen mycket, säger Linda Nygren.

Faktaruta:

Träningsformen

  • TRX system, även kallad total motstånd motion bildar tillsammans med yoga rörelser yoga flow.
  • Träning kan förbättra rörligheten och stabiliteten, öka metabola resultat, bygga muskler, och utveckla funktionell styrka.
×