Foto: TT/Arkiv

Kris i primärvården – 573 skånska läkare bakom upprop

Skåne Det saknas 266 heltidsarbetande specialister i allmänmedicin i Region Skåne. Sjukskrivningarna ökar dramatiskt och hyrläkarstoppet är i princip hävt. Nu slår 573 läkare i primärvården näven i bordet och kräver åtgärder av politikerna i ett upprop.

Vem ska behandla patienterna när läkarna är sjuka och inte orkar mer? Arbetsmiljön har blivit en riskfaktor för den skånska patientsäkerheten, skriver läkarna.
– Arbetsmiljön är mycket ansträngd, många medarbetare mår dåligt och detta går självklart ut över patienterna. Region Skånes vision ”Livskvalitet i världsklass” går stick i stäv med den nuvarande situationen inom primärvården. Både för medborgare och medarbetare. Detta kan inte fortgå, säger Fredrik Modig, en av läkarna bakom uppropet.

Läkarna i den skånska primärvården har länge haft en dialog med politikerna i regionen. De har lyssnat, men inte genom- fört några betydelsefulla förändringar, menar läkarna.
Förändringen av den så kallade täckningsgraden 2014-2015 har lett till att fler enheter inom Skånes primärvård sedan dess har gått med förlust. Det har, enligt läkarna, tvingat fram en pressad arbetssituation.
– Den underdimensionerade och underfinansierade hälsovalet medför att invånarna inte får den första linjens sjukvård som de borde ha rätt till, säger läkaren Per Jonsson.-

Nu kräver läkarna:
– Mer pengar måste skjutas till. I nu läget klarar man inte att upprätthålla kontinuiteter, koordination, helhetssyn och trygghet.
– Inför ett nytt journalsystem. För att effektivisera och integrera primärvård, sjukhus, kommun och äldreboenden.
– Inför en gemensam primärvårdsförvaltning i Skåne.
– Förbättra arbetsmiljön.
– Satsa på ST-läkare och fortbildning.

Det är kris nu, menar läkarna, och vill att medborgarna blir medvetna om detta.
– Varningsklockorna ringer allt oftare. Vi Liberaler har länge velat utbilda fler ST-läkare och har föreslagit 112,5 miljoner ska tillfalla Skånes vårdcentraler. De förslagen har röstats ner. Vi är öppna för att se över förvaltningsorganisationen för de skånska vårdcentralerna och för att införa ett effektivare journalsystem, säger Gilbert Tribo, liberal gruppledare i Region Skåne.
Han har tagit del av läkarnas upprop.
– Det är lätt att avfärda oss som ett oppositionsparti men när nu 573 läkare säger det som vi länge påpekat för man hoppas att de styrande tar sitt förnuft till fånga, säger Gilbert Tribo.

Läs mer:

Dagens fråga

Ska du fira en alkoholfri jul?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev