Djurrättsalliansens medlemmar stod i en linje och visade fram plakat och banderoller i snålblåsten utanför Lundagård och Universitetshuset. Manifestationen gick lugnt och fredligt till. FOTO: Joakim Stierna
Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen, menar att inga djur, oavsett syfte, ska utsättas för djurförsök. De har liksom människor rätt att bestämma över sina egna kroppar.

Tyst manifestation mot försök på djur

LUND Ett totalstopp för djurförsök vid Lunds universitet.
Det kräver Djurrättsalliansen, som på måndagseftermiddagen genomförde en demonstration på Kyrkogatan utanför Universitetshuset.

Förbudet ska naturligtvis gälla i hela samhället, men det var just universitetens forskning som Djurrättsalliansen fokuserade på under måndagen.
Liknande manifestationer genomfördes utanför Stockholms och Göteborgs universitet. Bakgrunden är att den 24 april har utsetts till Försökdjurens dag.
– Tidigare år har vi stått utanför Aphuset vid Karolinska institutet i Stockholm. Sverige är det enda land i Norden som fortfarande gör försök på apor, säger Malin Gustafsson, talesperson för demonstranterna i Lund.
– Vi är emot djurförsök över huvud taget. Vi människor har inte rätt att utnyttja djuren. De har rätt till sina egna liv, fortsätter Malin Gustafsson.
Djurrättsalliansen inser värdet av den medicinska forskningens framsteg, men anser att den ska bygga på alternativa metoder som inte innefattar djur.
– Problemet är att det inte satsas pengar på detta i tillräcklig omfattning. Normen är djurförsök, säger Malin Gustafsson.

Professor Eva Ekblad, som är nationell expert i etik kring djurförsök, ger i sak Malin Gustafsson rätt.
– Det behövs fler alternativa metoder. Det tror jag att hela forskningssamhället håller med om, säger hon.
Problemet är att det finns ett kunskapsgap. Forskarna använder sig av provrör och odlade celler, men de är inte alls så komplexa som levande organismer och därför svåra att använda fullt ut.
– Til syvende og sidst jobbar vi ju med biologiska system som är mer komplexa än så, säger Eva Ekblad.
Faktum är att idag vet forskarna inte hur biologiska organismer fungerar in i minsta detalj. Därför är det så svårt att ersätta djurförsök med något annat.
– Det är en oerhört komplex fråga, säger Eva Ekblad.

Djurrättsalliansen lyfter särskilt fram att det vid Lunds universitet bedrivs forskning på möss i syfte att lösa depressionen gåta. Djurens ska enligt organisationen försöka hålla sig flytande i en behållare med vatten. De möss som är deprimerade ska klara detta sämre.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Ska du fira en alkoholfri jul?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev