Terrormisstänkt frias av tingsrätten

Malmö Den 30-årige man som åtalats för terrorbrott mot en bönelokal i Malmö frias av tingsrätten.

Mannen släpptes på fri fot i förra veckan sedan tingsrättsförhandlingarna avslutats.

Enligt Malmö tingsrätt ska den brand som startades i bönelokalen på Norra Grängesbergsgatan inte klassas som ett terrorbrott.

I ett pressmeddelande kommenterar chefsrådman Lennart Strinäs domen:
”Ett av rekvisiten för att den aktuella branden ska bedömas som ett terroristbrott är att gärningen objektivt sett allvarligt har kunnat skada staten Sverige. Så har enligt tingsrätten inte varit fallet utan för det krävs gärningar av en helt annan och mycket allvarligare beskaffenhet. I stället ska gärningen rubriceras som mordbrand.”

Tingsrätten skriver vidare i domen att den tekniska undersökningen av brottsplatsen inte har gett något fynd som binder 30-åringen till platsen. Det finns inte heller något vittne som kan peka ut honom som gärningsman.

Åklagaren i målet, Agneta Hilding Qvarnström, har inte läst domen eftersom hon befinner sig på semester. Men hon har via media fått veta att tingsrätten friat 30-åringen.
Hon har inte tagit ställning till en eventuell överklagan.
– Men det hade jag inte gjort även om läst domen. Man behöver fundera och analysera hur tingsrätten resonerat och fundera på om de eventuella luckor och gluggar som de sett kan fyllas på, säger hon.

Det var den 11 oktober förra året som en så kallad molotovcocktail kastades in i en kombinerad förenings- och bönelokal längs Norra Grängesbergsgatan.
Ingen person skadades i attacken men brandfacklan orsakade stora materiella skador.
Efter branden tog Islamiska Staten, IS, via sin tidning al-Naba på sig dådet.

Senare greps den 30-årige mannen som är hemmahörande i norra Skåne.
I slutet av mars åtalades mannen, då som misstänkt för terrorbrott.
Åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström ansåg att brottet skulle klassificeras som terrorbrott eftersom hon ansåg att syftet var att injaga en allvarlig fruktan hos en befolkningsgrupp, i det fallet muslimska shiiter.

Under fredagen kom domen i Malmö tingsrätt. Där frias mannen från misstankarna.

I domen anser tingsrätten att åklagaren byggt åtalet på ett antal indicier. Rätten syftar då bland annat på att mannen befunnit sig i närområdet vid tidpunkten för branden och att han via en mellanhand har förmedlat information om branden till den IS-kontrollerade nyhetsbyrån Aamaq.
Tingsrätten finner däremot vid en samlad bedömning av utredningen i målet att mannen visserligen är IS-sympatisör men att indiciebevisningen inte är tillräcklig för fällande dom.

Läs mer:

Dagens fråga

Har du bokat någon sommarresa?

Loading ... Loading ...