Charlotte Wörhman var på sitt livs första sminkkurs. Foto: iris Tiitto
Karin Olsson lär sig handvård.
Gertrud Nilsson och stylisten Jean Larsson diskuterar smink.
Viktigt att ta hand om händerna.

Stort intresse för skönhet på äldre dar

ystad När SPF Ystad arrangerade sminkkurs för sina medlemmar drog det fullt hus.

Intresset för hudvård och smink kryper allt upp i åldrarna. Det bevisade sminkkursen, som SPF Ystad arrangerade tillsammans med Praktiska gymnasiets Hår och Make up-program, som drog fullt hus.

Charlotte Wörhman, från Ystad, är på en sminkkurs för första gången i sitt liv. Hon har varit rädd om huden och använt sparsamt med smink, men nyfikenheten fick henne att gå på kursen.
– Jag är inte alls van att sminka mig, men vill lära mig det här med foundation och hur man ska lägga på rouge och så vidare.
Att lära sig nya make up-knep när man blir äldre är inte bara en fråga om utseende utan om välmående tycker hon.
– Det är ju då man behöver det som mest, man vill känna sig fräsch och lite yngre. Alla försöker vill hålla oss friska i min ålder.
Hon själv har alltid använt kokosolja som sitt skönhetsknep.
– Jag har det i ansiktet, på naglarna och i kaffet, skrattar hon.

Stylisten Clara Lindblom tar hand om Karin Olssons händer. Smörjer i dem och ser över nagelbanden.
Hon tycker att de flesta, oavsett ålder, borde ge sina händer mer uppmärksamhet. Men hos äldre kan de kan bli något torra med åldern.
– Använda alltid handskar när du diskar, smörj nagelbanden med olja, Peeling tar bort död hud och mjukar upp händerna, säger hon.

Karin Olsson tycker att det är aldrig försent att lära sig nya saker.
– Jag tycker det är roligt att få hjälp, men har svårt att hitta rätt produkter till min ålder. De riktar sig oftast mot en yngre kundgrupp. Ett sånt här initiativ är trevligt för jag lär mig hur jag ska ta hand om huden och händerna. Vi mår bra när vi tar hand om oss själva, säger hon.

Att intresset för utseendet kryper allt högre upp åldrarna har däremot arrangören Åsa Ehrlin, SPF Ystad, blandade åsikter om.
– Jag tycker att många av våra medlemmar är fantastiskt fräscha och intresset för utseendet finns långt upp i åren.

Men reklam och omvärlden, påverkar oss alla, på gott och ont, menar hon.
– Alla ska se så fina ut och vill inte vara sämre än reklamen. Egentligen ska man ju var nöjd med den man är, men man kan inte låta bli att bli påverkad av reklamen även om man hunnit bli pensionär.

Hon själv går inte ut utan mascara, puder och läppstift.
– Jag vill se fräsch ut när jag rör mig bland folk. Jag känner mig naken utan smink och mår mentalt bättre om jag har det.

Dagens fråga

Tror du på ett liv efter detta?

Loading ... Loading ...