Mörkertalet när det gäller relationsvåldet är stort, menar Maria Lindstrand som är kommunens samordnare i arbetet mot våld i nära relationer. För att öka det förebyggande arbetet har hon nu tagit initiativ till projektet där Ebo och kommunen ska samarbeta. FOTO:Toomas Laagus
Kommunen tar hjälp av det kommunala fastighetsbolaget för att stoppa våld i nära relationer. Hyresgäster ska ges kunskap för att kunna slå larm och agera när de uppmärksammar problem i sitt område. ARKIVBILD
Bovärdar på Ebos hyresområden ska utbildas för att få kunskap så att de kan agera om de uppmärksammar våld i nära relationer. ARKIVBILD

Grannen ska slå larm om våld

ESLÖV I ett samarbete som är unikt i Skåne har kommunen och fastighetsbolaget Ebo gått samman för att motarbeta våld i nära relationer. Tanken är att hyresgäster och Ebos bovärdar ska få ökad kunskap för att kunna hålla utkik och slå larm när relationsvåldet visar sitt fula tryne.

Att våld i nära relationer finns i Eslöv, precis som på andra ställen, skvallrar statistiken om.
Förra året tog 70 vuxna kontakt med kommunen för att söka stöd och hjälp kring den typen av problem.
Men mörkertalet är fortfarande stort, menar Maria Lindstrand som är kommunens samordnare mot våld i nära relationer. För att komma åt mörkertalet måste man jobba ännu mer förebyggande.
– Vi vill vara där innan man hör av sig till socialtjänsten. Vi vill nå ut och kunna agera.

Som ett led i det arbetet har hon tagit initiativ till ett samarbete mellan kommunen och det kommunala bostadsbolaget Ebo.
I projektet ska man använda sig av en metod som heter Huskurage, som tagits fram av en ideell förening med samma namn.
Metoden går ut på att man ger hyresgäster information och kunskap för att våga agera när man ser eller hör tecken på våld i nära relationer i trappen eller i sitt område.
– Det handlar om att lära sig att utan skygglappar lyssna, se och göra något.

Hör man tecken på relationsvåld kan man till exempel larma polisen eller knacka på hos grannen där våldet verkar pågå.
– Man ska störa en pågående misshandel, förklarar Maria Lindstrand men understryker att man absolut inte ska ta steget in hos grannen i ett sådant läge, eftersom det kan vara farligt.

Maria Lindstrand påpekar att barn som lever i familjer där det förekommer våld i nära relationer är extra utsatta. Omkring 200 000 barn runt om i Sverige lever i hem där det förekommer våld.

En annan viktig del av satsningen är att Ebos bovärdar ska utbildas och få kunskap om våld i nära relationer. Maria Lindstrand menar att bovärdarna kan fylla en viktig funktion eftersom de ser mycket och är ute i lägenheterna på områdena.

För Ebo var det ingen tvekan om att man ville haka på satsningen.
– Det är ett behjärtansvärt projekt. Vi vill vara med för att skapa trygga boendemiljöer för våra hyresgäster, säger Joakim Ahlin som är förvaltningschef på Ebo.
Satsningen sjösätts genom ett uppstartsmöte som hålls i Salliusgymnasiets aula den 20 april, med start klockan 9. Dit är allmänheten välkommen, men föranmälan krävs.
Då finns både kommunens representanter, Ebo, tjejjouren i Eslöv och polisen på plats. Under träffen kommer bland annat initiativtagaren till Huskurage föreläsa och berätta mer om metoden.

Tanken är att de olika aktörerna och hyresgästerna sedan ska samarbete för att motarbeta problemen. Maria Lindstrand tänker sig att man senare ska skicka ut information till Ebos hyresgäster och sätta upp lappar i trappuppgångarna där man informerar om satsningen och om vad man kan göra som hyresgäst.
– Vi börjar i liten skala, säger Maria Lindstrand.

På sikt hoppas hon att man även ska nå ut till de privata bostadsbolagen i Eslöv och till villaområden och till landsbygden. Problemen med våld i nära relationer finns överallt och i alla samhällsklasser, påpekar hon.
Hon har en tydlig förhoppning i sikte med satsningen:
– Min förhoppning är att det inte ska förekomma något våld i nära relationer och att barn inte ska fara illa i hemmen.

Dagens fråga

Har du tandvårdsförsäkring?

Loading ... Loading ...