– Vi kräver att avtalet sägs upp, säger Alexandar Skaklevski (V). Han och hans partikamrater vill att Eslövs kommun nu river upp avtalet man tecknat med Bergkvarabuss. 8FOTO: Toomas Laagus

V vill riva upp skolskjutsavtalet

ESLÖV Vänsterpartiet i Eslöv tycker att frågetecknen kring Bergkvarabuss blivit för många efter den tragiska dödsolyckan i Härjedalen. Nu kräver man att kommunen river upp avtalet om att bussbolaget ska få ansvaret för skolskjutsarna efter sommaren.

Gränsen är nådd, anser Vänsterpartiet i Eslöv, som kräver att avtalet med Bergkvarabuss omedelbart sägs upp.
– Jag ser inget annat alternativ. Det finns alldeles för många frågetecken kring bolaget för att det ska kännas säkert, säger vänsterpartisten Alexandar Skaklevski.

Reaktionen mot bussbolaget beror på flera saker, förklarar han. Först kom Sydsvenskans omfattande artikelserie där det rapporterades om systematiskt slarv med säkerheten på regionbussarna och vittnesmål om dåliga arbetsvillkor för dem som servar bussarna.
– Sedan kom den tragiska olyckan som skapar ytterligare frågetecken, fortsätter han.

Dödsolyckan i Härjedalen, där tre ungdomar miste livet när de färdades i en buss som kördes av Bergkvarabuss, blev droppen menar han och hans partikamrater.
Alexandar Skaklevski hänvisar till uppgifter i medierna efteråt, om att det fuskas med förarnas körtider och bussarnas skick. Uppgifter som han anser är så besvärande att man nu alltså kräver att avtalet om skolskjutsarna rivs upp.
Kravet ställer man tillsammans med sina partikamrater i Hässleholm, där kommunen också nyligen tecknat avtal med Bergkvarabuss.

Alexandar Skaklevski sitter själv som ledamot i barn- och familjenämnden i Eslöv, som bifallit det aktuella avtalet med Bergkvarabuss.
– Hade jag känt till det som är känt i dag så hade jag inte bifallit beslutet.
Han understryker samtidigt att han inte tycker kommunen gjorde något fel utifrån vad man visste när avtalet skrevs under.
När medierapporteringen drog igång om misstänkt fusk och missförhållanden på Bergkvarabuss så tog Alexandar Skaklevski upp saken med David Westlund (S), som är ordförande i barn- och familjenämnden.
I det läget fick man lugnande besked från Bergkvarabuss, vilket Skånskan skrev om i det skedet.

Efter dödsolyckan ser läget annorlunda ut, menar Vänsterpartiet. Nu vill man alltså riva upp avtalet med Bergkvarabuss, som från och med höstterminen ska ha hand om skolskjutsen för 700 barn i Eslövs kommun.
Om det inte går att riva avtalet med Bergkvarabuss av juridiska skäl så är nästa alternativ att köpa sig fri, menar Alexandar Skaklevski. I ett sådant läge får kommunen helt enkelt köpa ut bolaget för att kunna handla upp skolskjutsen från någon annan entreprenör, menar han.
– Det skulle naturligtvis kosta, men det här handlar om säkerheten för våra barn och unga. Det är ovärderligt i sammanhanget.

Läs mer:

Dagens fråga

Följer du Idol på TV4?

  • Nej (86%, 587 Röster)
  • Ja (14%, 95 Röster)

Antal röster: 682

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×