Göran Eklund från HappyBoat gör en mätning. Foto: Lars Johansson
Birgitta Eklund, som utvecklat mätmetoden, och Göran Eklund driver HappyBoat.
Båtägarna Jan Janssen och Björn Areskoug ser positivt på möjligheterna att bli av med de skadliga båtbottenfärgerna.
Naturskyddsföreningens projektledare Martin Karlsson har lokalt samarbete i frågan med kommunens miljöförvaltning genom Birgitta Gisby.

Jakt på giftig bottenfärg

Limhamn Miljöskadliga båtbottenfärger var i fokus i Limhamns småbåtshamn på söndagen. Här planeras samtidigt en båttvätt som kan göra färganvändningen onödig.

Naturskyddsföreningen, som driver ett projekt för övergång till alternativa metoder för att hålla båtarna fria från påväxt, erbjöd nu i samarbete med HappyBoat mätningar av båtskrovens färgrester.

Mätmetoden som bygger på röntgenflourescens har utvecklats av docent Britta Eklund och två forskarkollegor vid Stockholms universitet, och nu arbetar hon praktiskt genom HappyBoat.
– Under förra året gjorde vi 1 200 mätningar bara i Stockholm, berättar hon.
Mätningarna omfattar bland annat så kallade TBT-färger. TBT står för tributyltenn som är effektivt mot havstulpaner och andra organismer som sätter sig fast på båtskroven, men är även giftigt för många andra havsorganismer, särskilt musslor och snäckor.
TBT-haltiga färger är sedan 1989 förbjudna att använda på småbåtar i Sverige och för kommersiella fartyg finns ett förbud inom EU sedan 2003.
Men fortfarande uppmäts höga TBT-halter i småbåtshamnarna, troligen från gamla underliggande färger som finns kvar på båtar.

I dag finns andra färgtyper, exempelvis med koppar, men också de har gifteffekter.
– Även om de inte är förbjudna bör de undvikas, säger Birgitta Gisby, från kommunens miljöförvaltning som är lokal samarbetspartner till Naturskyddsföreningen.
Naturskyddsföreningens projekt, som även omfattar informationsmöten, är nu inne på sitt tredje och sista år.

– I arbetet ingår att utbilda miljöcoacher hos båtklubbarna som sedan kan driva frågorna vidare bland kollegorna, säger Martin Karlsson, projektledare på Naturskyddsföreningen.
På måndagskvällen klockan 18.30 hålls ett informationsmöte i LSS klubbhus på Bryggövägen och då presenteras även resultaten från söndagens mätningar.
Jan Janssen var en av dem som fick sin båt kontrollerad.
– Det är viktigt att tänka på miljön, men jag har använt en standardfärg utan att fundera närmare, säger han.
De tre klubbar som driver Limhamns småbåtshamn planerar nu en båttvätt som kan stå färdig redan i sommar, tack var ett statsbidrag som täcker halva kostnaden.

Tvätt tre-fyra gånger per säsong kan då göra bottenmålning helt överflödig.
– Det vore ganska skönt att slippa måla, säger Jan Janssen.

Dagens fråga

Är du nöjd med Tre Kronors insats i VM?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev