Hanna Lutz. Foto: Leia Meilandt

Vackert om vildsvin och vilsna människor

Recension/litteratur

BOK
Vildsvin
Författare: Hannah Lutz Förlag: Albert Bonniers

Finlandssvenska Hannah Lutz belönades 2011 med Umeås novellpris. Nu kommer hennes romandebut Vildsvin, en nätt och förförande bra roman på 99 glesskrivna sidor.
Vi möter tre personer – Ritve, Mia och Glenn – som befinner sig i de lilla småländska byn Hornanäs av olika skäl. Glenn och hans kärlek Martina har flytt storstadslivet i Malmö för gröna vågen-liv i Hornanäs, Ritve fascinerades av jägaren Arnold Falkbergs youtube-filmer om traktens vildsvin och har packat ner tältet och gett sig dit för att försöka få närkontakt med vildsvinen och Mia har lyckats få ett vistelsestipendium i sin morfars gamla skola Siggalycke och tagit med sig morfar ditt för att få honom att minnas och börja berätta igen. Under ytan döljer sig också andra, mindre uttalade motiv hos alla.
I korta, vackert formulerade avsnitt skiftar Hanna Lutz fokus mellan sina tre huvudpersoner och låter samtidigt naturen ta lika stor plats – inte minst vildsvinen som med en osynlig närvaro och spår efter sitt bökande tagit kontroll över de småländska skogarna och och oblygt bökar sig allt närmre civilisationen.
Ritve kämpar på och försöker komma i kontakte med de undflyende djuren, Glenn glider lite mållöst fram i tillvaron på väg mot semester och i Siggalyckan går det inte alls som Malin hoppas – parallellerna är tydliga mellan de tre huvudpersonernas sökande efter något som det inte riktigt kan definiera.
Kanske helt enkelt meningen med livet.
Hanna Lutz har själv bott i en liten småländsk by under en period och har använt sina egna erfarenheter av livet och inte minst av de reaktioner som vildsvinens framfart ger som avstamp för en sin berättelse.
Hon använder skickligt få ord som säger mycket, låter det utelämnade tala lika mycket som det närvarande (liksom de frånvarande vildsvinen) och man läser nästan andäktigt.
Vissa formuleringar får man lust att läsa högt, andra vill man försjunka länge i och totalt sett är Vildsvin 99 sidor som räcker länge och tar ett fängslande grepp om människa och civilisation kontra djur och natur, om vår egen tid och inte minst livets skörhet.

BOK
Vildsvin
Författare: Hannah Lutz Förlag: Albert Bonniers