Robin Werner uppträder med After Dark som kommer till Malmö i påsk. Foto: Jörgen Johansson
Robin Werner. Foto: Jörgen Johansson
Robin Werner. Foto: Jörgen Johansson
På väg till Operan där Robin ska spela i påsk. Foto: Jörgen Johansson
Att få stå på Malmö opera med After Dark är en dröm som går i uppfyllelse. Foto: Jörgen Johansson

Han intar Operan med After Dark

Som tioåring tog Robin Werners mamma med honom på en After Dark-show i Malmö. Sedan dess har han drömt om att också få stå där på scenen med Christer Lindarw. Nu har drömmen gått i uppfyllelse, och till påsk får han uppträda på hemmaplan – i Malmö opera.

Robin Werner
Ålder:
29 år.
Bor: I Malmö med mannen Jonny och hundarna Tintin och Mello.
Yrke: Dagartist och make-upartist.
Aktuell: Just nu turnerar han med After Dark med showen This is it. Där är han en i ensemblen
After Dark uppträder med sex föreställningar på Malmö Opera i påsk.

Vi träffas hemma hos Robin, ett stenkast från operan. Där bor han med sin man Jonny och chihuahuahundarna Mello och Tintin. Vi slår oss ner i deras vardagsrum och Robin berättar om hur hans barndomsdröm blev sann.
Förutom tre års dans och teater på gymnasiet har han ingen direkt artist- eller skådespelarutbildning. Men den artistiska ådran fanns där och den odlades när han och Jonny började sätta upp dragshow på en klubb i Malmö.
– Vi har gjort det i tio år nu. Det började som en hobby men växte mer och mer. Det har blivit fyra shower per säsong och det är alltid slutsålt.

Det var vid en av dessa shower som Christer Lindarw dök upp. Jonny hade lyckats övertala honom att komma ner och titta. Christer gillade tydligen vad han såg, så kort därefter fick Robin åka upp till Stockholm på en slutaudition.
– Jag fick jobbet direkt, ler Robin.
Efter att ha spelat i Göteborg fram till jul, turnerar nu showen med en stad i veckan. Till hösten blir det Oscarsteatern i Stockholm. Men nu till påsk kommer de alltså till Malmö.

Men vad är det då som lockar med drag?
– Redan då första gången blev jag helt tagen av glamouren och glittret och humorn. Jag tänkte, är det verkligen killar? Jag jobbar ju också som makeupartist och gillar smink, kläder och styling, och man kan göra så mycket mer av kvinnor än av män.
Robin förklarar att förutom Christer finns det sex ”tjejer” och sju killar i ensemblen.
– Jag är en av ”tjejerna”. Jag dansar och backar upp Christer. Och så gör jag egna nummer där jag gestaltar olika artister. After Dark har 40-årsjubilerat så det blir en hel del tillbakablickar till nummer som de gjorde på 1970-talet.

Men innan han kan gå in på scenen måste det till en förvandling.
– Det tar två timmar att sminka och maskera bort alla manliga drag. Det är viktigt att det verkligen ser kvinnligt ut. Det får inte bli clownigt. Vi vill hylla kvinnan och det vackra. Det ska vara så bra att det lika gärna hade kunnat vara en kvinna.
Det blir också en hel del kostymer att ta på.
– Jag har ungefär tio klädbyten och vi är fjorton i ensemblen, så det blir mycket kläder.

Robin förklarar att drag i Sverige är något helt annat än i övriga världen.
– Tack vara After Dark har dragshow hög status i Sverige. Man kan ta med mormor på en show här. I USA till exempel, är det däremot en nattklubbskultur och ser inte all ut som i Sverige.

Vi följer med Robin till Operan där han ska spela i påsk. Där kommer det att bli sex föreställningar och jag ställer den obligatoriska sportfrågan, hur känns det?
– Det känns helt overkligt. Detta var min barndomsdröm och nu står jag här, redo att uppträda på Malmö Opera, med min stora förebild och idol.

 

 

Robin Werner
Ålder:
29 år.
Bor: I Malmö med mannen Jonny och hundarna Tintin och Mello.
Yrke: Dagartist och make-upartist.
Aktuell: Just nu turnerar han med After Dark med showen This is it. Där är han en i ensemblen
After Dark uppträder med sex föreställningar på Malmö Opera i påsk.

Läs aktuella nummer!