Kommunkontoret föreslår nej till SD-förslaget om att Jernhusens ordningsvakt vid Lund C ska få en kommunal kollega.

Pendlare otrygga vid Lund C

LUND Gäng av tiggare som inte ger sig utan trakasserar pendlare. Situationen utanför Lunds C har blivit ohållbar, menar Jernhusen.
Liberalerna lyfter fram att alkoholister och narkomaner skriker och kastar ölburkar. Partiet kräver krafttag.

– Vi har problem, inte så mycket inne på stationen men i vårt omedelbara närområde, bland annat med individer som tränger sig på och vill att andra ska ge bidrag till deras leverne, skriver Martin Andersen, säkerhetsansvarig för Lunds C i ett brev som skickats till tidningen från Liberalerna.

I brevet citeras en pendlare som tröttnat. ”Jag pendlar fram och tillbaka från Malmö varje dag, och har fått nog. Det knyter sig i magen redan på väg upp för stora trappan ut mot Bangatan. Sedan kommer de, alltid minst fyra, fem stycken. De skramlar med sin muggar i ansiktet på en, följer efter och ropar oavbrutet efter en. Nästa klunga bryr sig inte ens om att de nyss sett mig säga nej tack till de första, de kör likadant. De är så extremt påflugna och accepterar inte ett artigt nej.”
– Problemet är inte tiggeriet utan de omfattande proportioner detta tagit med organiserade grupper som aktivt stoppar folk på trottoaren, vid biljettautomaten, på busshållplatsen eller vid bankomaten, skriver Martin Andersen.
Skånskan träffar Björn Malmgren, som i många år jobbat som värd för Jernhusen vid Lunds C. Han berättar att problemet är att den väktare som finns jobbar ensam. Om det hade varit två väktare hade de kunnat täcka in ett större område och även kunna ingripa i större utsträckning. Det är för farligt för en ensam väktare.

För en tid sedan införde väktarens fackliga organisation ett skyddsstopp på grund av ensamarbetet. Detta hävdes dock senare av Arbetsmiljöverket.
Jernhusen vill att kommunen ställer upp med en andra vakt.
Liberalerna yrkar i kommunstyrelsen att kommunkontoret hämtar in synpunkter från polisen, Jernhusen med flera om hur kommunens ordningsstadga fungerar.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Klarade du din uppkörning på första försöket?

Loading ... Loading ...