Carina Persson blir ny regionpolischef i Syd

Artikel På måndagen stod det klart att det är Carina Persson som blir ny regionpolischef i Syd.
PREMIUM

Carina Persson har blivit utnämnd som regionpolischef i Syd av rikspolischefen Dan Eliasson. Beskedet kom i ett pressmeddelande från polisen på fredagsförmiddagen.

Carina Persson, som nu är tillförordnad regionpolischef i region Väst, kommer ta över efter Klas Friberg som har varit tillförordnad regionpolischef i Syd sedan den hårt kritiserade Annika Stenberg lämnade sitt uppdrag med omedelbar verkan i januari.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lagfarter SkD

70 kvadratmeter stort hus i Billeberga sålt till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD 1 475 000 kronor fick Eva Öberg, 56, och Jerry Nilsson, 61, från Äspered ge för huset på Årupsvägen 9 i Billeberga. Huset har en boyta på 70 kvadratmeter. Köpet från säljaren Gerd Siv Yvonne Storms dödsbo blev klart i februari 2021.

Så sent som för tre månader sedan såldes ett annat hus bara några hundra meter bort, på Anemonvägen 6. Där landade priset på 2 800 000 kronor för det 169 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Tysk export lyfte i januari

Tysk industri exporterar mer till Kina. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi

En överraskning – den tyska exporten lyfte helt oväntat i januari. En minskning var väntad, men det visade sig att verkligheten blev betydligt mer positiv än vad ens de mest optimistiska trott.

Säsongsrensat är ökningen 1,4 procent för januari. Även december innebar en uppgång, plus 0,4 procent, enligt den tyska statistikmyndigheten.

Det är handeln med Kina som är förklaringen. Exporten dit ökade med 3,1 procent.

Utrikes

Kina först ut med vaccinpass

Vaccinering mot covid-19 i Nantong i östra Kina. Arkivbild.
Foto: Chinatopix/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Kina har lanserat ett så kallat vaccinpass, som visar en persons vaccinstatus och provsvar för covid-19. Det digitala certifikatet är tillgängligt för kinesiska medborgare via den sociala medieplattformen Wechat och ska bland annat användas vid resor.

Frågan om vaccinpass är en het potatis i stora delar av världen, och förväntningarna är stora på att ett sådant certifikat ska kunna förenkla återöppnandet av samhällen. Det kinesiska vaccinpasset tros vara det första som tas i bruk.

Bland annat USA, EU och Storbritannien diskuterar eller har planer på att införa liknande varianter, men kritiker befarar att systemet ska leda till ökad övervakning och skapar ett A- och B-lag av vaccinerade och icke-vaccinerade.

Inrikes

Klart med förlängt stöd till riskgrupper

Personer i riskgrupp och vissa anhöriga kan söka ekonomisk ersättning hos Försäkringskassan. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Ersättningen för människor som inte kan arbeta på grund av smittorisken förlängs till dess att vaccineringen är klar, enligt regeringen.

– För vår del är det viktigt att vi ger det här beskedet att vi inte kommer att ta bort den här ersättningen förrän vaccineringen är färdig, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till Sveriges Radios Ekot.

Personer i riskgrupp och vissa anhöriga kan söka ekonomisk ersättning hos Försäkringskassan om de löper extra stor risk om de blir smittade med covid-19.

Beskedet bygger på en överenskommelse mellan januaripartierna. Stödet har tidigare förlängts flera gånger.

Hur förlängningen och sedan avvecklingen av stödet kommer att fungera i praktiken ska regeringen återkomma till.

Niklas Svahn/TT

Kultur och nöje

Parlamentets första svarta kvinna skriver bok

Diane Abbott kommande memoarer heter 'A women like me'. Arkivbild.
Foto: Dominc Lipinski/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

I sina kommande memoarer berättar Labourpolitikern Diane Abbott om hur hon 1987 blev Storbritanniens första svarta kvinna i parlamentet och om den "storm av fientlighet" som hon befunnit sig i sedan dess.

"A women like me" publiceras sommaren 2022 då det gått 35 år sedan Diane Abbott blev parlamentsledamot. Hennes förläggare beskriver boken som "ärlig och rörande" och framhåller att Abbott berättar uppriktigt och humoristiskt, skriver The Guardian. Abbott skriver om sin barndom med jamaicanska föräldrar i norra London, om hur hon lyckades besegra mindervärdeskomplex men också om sitt politiska arbete för utbildning.

Under valupptakten 2017 fick Diane Abbott ensam ta emot hälften av de kränkande tweets som skickades till kvinnliga parlamentsledamöter.

Abbott själv ser fram emot att få berätta sin historia med egna ord.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Ekonomi

Teknikindustrin hämtar sig

Industrin är draglok för Teknikföretagen vars orderingång fortsätter att öka. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

Det ser lite bättre ut nu i början på året, enligt branschorganisationen Teknikföretagen som har frågat sina medlemmar inom teknikindustrin om läget.

Orderingången fortsätter att öka, och så småningom kommer det att leda till ett ökat behov av arbetskraft, tror företagen.

Enligt Teknikföretaget är industrin ett draglok för ekonomin, och det ser alltså ut att gå lite bättre nu. Fast uppgången tar inte några stora kliv.

"Återhämtningen går ändå långsamt. Det är viktigt att detta draglok kan fortsätta föra ekonomin framåt så att en kollaps likt den vi genomgick andra kvartalet i fjol kan undvikas", skriver Bengt Lindqvist, ekonom på Teknikföretagen i ett pressmeddelande.

Johanna Cederblad/TT

Ekonomi

Branscherna som gick bäst under pandemin

Budbils- och kurirtjänster har ökat mest. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery / TT
Ekonomi
Ekonomi

Att nöjesparker, researrangörer och flygbolag går på knäna under pandemin är väl känt. Men det finns också riktiga vinnare, visar ny statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Budbils- och kurirföretag har ökat mest som bransch betraktat, hela 87 procent plus jämfört med 2019, enligt SCB. Stålrörsindustrier har också fått ett riktigt lyft, plus 83 procent under samma tid.

Även kontorsserviceföretag, data-, tv- och tv-spelsbutiker samt cykelaffärer har gått plus under pandemin, enligt statistiken från SCB som bygger på uppgifter från momsregistret.

Totalt finns 703 branscher i momsregistret, 378 av dem hade en negativ utveckling. Branscherna som backat under pandemin har som helhet gått ned med 11 procent jämfört med 2019, de som ökat har som helhet gått upp med 6 procent jämfört med 2019.

Utrikes

SSI: Bättre virusläge än väntat i Danmark

Bild från när butiker öppnade igen i Köpenhamn den 1 mars.
Foto: Philip Davali/Ritzau/TT
Utrikes
Utrikes

Det går bättre än väntat när det gäller coronavirusets spridning i Danmark. Det skriver Henrik Ullum, direktör på smittskyddsinstitutet Statens Serum Institut (SSI) på Twitter.

"Lyckligtvis har smittoutvecklingen följt ett av de mer gynnsamma scenarier som våra modellerare har räknat på" skriver han.

I slutet av februari enades regeringen och flera partier om att elever i vissa regioner skulle kunna gå tillbaka till skolan. SSI:s modeller om öppningen uppskattade att 870 covidpatienter skulle vara inlagda i mitten av april och att det därför inte fanns utrymme för att öppna mer. Men det har alltså gått bättre än väntat, enligt Ullum.

"Just nu är vi inte på väg mot 870 inlagda i mitten av april och långt från den dramatiska utvecklingen i till exempel Tjeckien eller Estland" skriver han.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL