Jennie Benjaminsson vill lyfta den vegetariska matlagningen till nya höjder. Foto: Katarina Di Leva
Ängamat med krondillsskum. Foto: Katarina Di Leva
Kokosglass med matchamaräng, mangotapioka, spritig ananas och koriander. Foto: Katarina Di Leva
Trädgårdstortellini. Foto: Katarina Di Leva
Jennie Benjaminsson. Foto: Katarina Di Leva

Vegetarisk gourmetmat

MAT Varför finns det ingen kokbok om vegetarisk gourmetmat? Den frågan ställde sig Jennie Benjaminsson och bestämde sig helt enkelt för att göra en. Ett och ett halvt år senare är den här: Gourmetvego - med finmenyer frö alla tillfällen..

Jennies favoriter
Råvara: Smör – allt blir godare med smör.
Köksredskap: En välslipad kniv.
Matlagningsmusik: The tallest man on earth.
Maträtt: Pasta med en jättegod tomatsås, vardagsmat som man aldrig tröttnar på.
Dryck: Jordgubbssaft, tröttnar aldrig på det.
Förebild i köket: Massimo Bottura, en grym italiensk kock. Matstad: Paris för alla matmarknader och såser. De gör så himla goda såser! Och så måste jag säga Bologna för pastan.

Torra linsbiffar, uttjatade chèvregratinerade rödbetor och sparrisrisotto. Kocken och kokboksförfattaren Jennie Benjaminsson suckar tungt när hon radar upp rätterna som ofta ses som det vegetariska alternativet på restauranger.
– Det finns så mycket mer! Och framförallt kan man vara kreativ och konstnärlig eftersom det inte finns några regler som i många av de andra vanligare köken, säger Jennie entusiastiskt.

Kanske minns du  just den entusiastiske Jennie Benjaminsson som en av de två finalisterna i första säsongen av Sveriges mästerkock för sex år sedan. Och mycket har hänt sedan dess.
– Jag släpper ju min fjärde kokbok nu, det trodde jag aldrig att jag skulle göra vid 25 års ålder. Men, när andra ungdomar backpackade så lagade jag mat, skrattar Jennie.

För ett år sedan kom hennes första bok om vegetarisk matlagning som släppte ihop med Stina Patetsos. Och just det där med lite mer kreativa vegetariska recept gav Jennie blodad tand.
– Jag funderade på vilken kokbok som fattades, och hur mycket jag än letade så hittade jag ingen bok om vegetarisk gourmetmat. Och det passade mig. jag ville inte göra en bok som redan fanns, det är alldeles för många som gör så. Jag kan liksom inte konkurrera med Mannerströms fisk. Jag måste skapa något eget. Vegetarisk gourmetmat kändes därför helt rätt.

Nej, det är ju sant, varför har det inte funnits det egentligen?
– Jag undrar också det! Samtidigt, jag har jobbat inom restaurangbranschen sedan jag var 14 år. Vegetarisk mat har aldrig tagit på allvar. När jag gick i skolan så fick vi knappt lära oss något om just vegetarisk matlagning. Och på en krog som jag tidigare jobbade på hatade man nästan vegetarianer. Kockarna hade ingen inspiration alls, men de hade ju aldrig fått lära sig heller.

När upptäckte du det vegetariska köket på riktigt?
– Jag har alltid tyckt om vegetariskt, men har en köttätande familj.  Däremot har jag lagat mycket vegetariskt till mig själv eftersom jag tycker att det är gott, men jag är inte vegetarian.

Vad är styrkan i de vegetariska råvarorna?
– Det går att få fram väldigt många texturer. Man kan fritera, få en krispighet … och alla färger! Det är det allra roligaste. Jag är lite konstnärlig av mig och vegetarisk mat är så fruktansvärt vackert, det är så lite brunt som det kan bli. Så ett stort plus för att det finns så mycket färger och så många smaker. I love vegetarisk mat. Tyvärr har många en felaktig bild av det.

Hur då?
– Som att den enbart ska vara nyttig. De glömmer att smör, grädde och ost finns i matlagningen och tror att allt smakar som pellets. Visst, en del kanske smakar kanske illa, men det finns så mycket att upptäcka.

Vilken ställning tror du att vegetarisk mat har i framtiden?
– Folk vill generellt ha mer vegetariskt nu, men det kommer att ta minst tio år innan det blir vanligt. Tyvärr.

Hur kommer din bok tas emot tror du?
– Jag tror att den tas emot positivt. Det är en nischad bok med lite mer avancerad matlagning och inte direkt vardagsrätter. Så man måste vara intresserad av att laga mat, men man behöver inte vara grym. Den kan användas som inspiration. Så jag hoppas att alla kockar och restauranger köper in den, haha! Och så hoppas jag att vegetarianer och veganer som tröttnat på sina böngrytor får lite ny inspiration, precis som de som ska ha någon middag där någon i sällskapet är vegetarian. Jag lovar, det går att låta alla äta vegetariskt istället för att laga olika rätter.

Jennies favoriter
Råvara: Smör – allt blir godare med smör.
Köksredskap: En välslipad kniv.
Matlagningsmusik: The tallest man on earth.
Maträtt: Pasta med en jättegod tomatsås, vardagsmat som man aldrig tröttnar på.
Dryck: Jordgubbssaft, tröttnar aldrig på det.
Förebild i köket: Massimo Bottura, en grym italiensk kock. Matstad: Paris för alla matmarknader och såser. De gör så himla goda såser! Och så måste jag säga Bologna för pastan.

×