Ungdomarna från Bulgarien ser stora skillnader i hur det går till i skolan i Bulgarien kontra i Sverige. En av det största skillnaderna är enligt dem hur respekt visas. Foto: Hanna Dockson
Tanya Madjarova är lärare från Bulgarien här tillsammans med Heléne Henning.
Dagens gruppuppgift delas ut. Varje grupp består av fyra nationaliteter.
Nyvångskolan europeiskt utbytesprojekt
Inför besöket har eleverna fått skriva presentationer för de olika länderna.

Kulturutbyte ger mervärde för unga

DALBY Kan ungdomar från fyra olika länder ha något gemensamt? Svaret är ja. I alla fall när samtliga går i skolan och kan engelska. Språkkunskap som sannerligen sätts på prov när Nyvångskolan står som värd för ett europeiskt utbytesprogram.

Olikheterna mellan den svenska skolan och skolverksamheten i andra länder blir aldrig så tydlig som just när utbytet sker i skolmiljö:
– Mina elever uppskattar upplevelsen att få komma till Sverige. Ett land som för oss i vanliga fall ligger lite för långt bort för att besöka, säger Tanya Madjarova.
Hon är en av lärarna som reser med ungdomar från Bulgarien.
– Svenskar är mer distanserade än vad vi är vana vid. Vi har mycket mer gemensamt med spanjorerna och italienare, säger Tanya Madjarova.

Efter lunch är det dags att dela in ungdomarna i grupper inför dagens utmaning. Grupperna ska bestå av två svenskar, en katalan, en italiensk och en ungdom från bulgarien. Den som styr upp det hela är rektor Heléne Henning. Trots att hon är van vid ett högt tempo som lärare så kan hon konstatera att tempot under besöket är ovanligt högt.
– Det känns minst sagt intensivt. Vi har 29 besökare och så har vi 29 som är bovärdar av eleverna för våra gäster, säger Heléne Henning.
Hon misstänker att det kommer att bli några tårar när ungdomarna ska skiljas åt till helgen, men konstaterar att många vänskapsband har knutits över landsgränserna.

Irene Bevacqua från Scicilien fascineras mest över hur svenskarna bor:
– Här bor nästan alla i hus. Hos oss bor nästan alla i lägenheter.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Brukar du sopsortera?

Loading ... Loading ...

Webbkryss