Här rivs Sorgenfrilägret. ARKIVBILD

Vräkningen av lägret överklagas igen

MALMÖ Vräkningen av de boende på Sorgenfrilägret väckte stor uppmärksamhet hösten 2015. Nu överklagar Centrum för sociala rättigheter beslutet till mark- och Miljööverdomstolen.

– Statens intresse av att skapa hemlöshet kan aldrig väga tyngre än att lägret betecknades som en sanitär olägenhet, skriver Jens Waldenström på Centrum för Sociala Rättigheter i ett pressmeddelande.
Gräsrotsorganisationen menar att Malmö stad bröt mot en rad internationella människorättskonventioner, som skyddslagstiftning och rätten till skydd för familjeliv, privatliv och skydd för hemmet.
– Människor har rätt att söka skydd från otrygghet och staten har därför ett långtgående ansvar mot de personer som lever i utsatthet på Malmös gator, menar Centrum för sociala rättigheter.

Redan när Malmö stad ville riva lägret våren 2015 överklagade organisationen beslutet, som då grundades på avhysningslagstiftningen och markägarens rätt till platsen.
Då stoppades också avhysningen. Men i oktober 2015 vräktes lägret ändå efter ett beslut av miljönämnden, som istället använde miljölagstiftningen med motiveringen att lägret var en sanitär olägenhet.

Det var stora protester från de boende, grannar och aktiviteter när lägret revs och man demonstrerade bland annat utanför kommunhuset i flera veckor.
Då överklagade också Centrum för Sociala rättigheter beslutet, som har dragits vidare till olika rättsliga instanser. Nu har man nått den högsta nationella, nämligen Mark- och miljööverdomstolen.

Läs mer:

Dagens fråga

Tar sig Sverige till EM i fotboll?

  • Ja (61%, 262 Röster)
  • Nej (39%, 170 Röster)

Antal röster: 432

Loading ... Loading ...