Recension/bok

I Harry Holes värld tar mörkret aldrig slut

Jo Nesbö. Foto: Thron Ullberg
Artikel Recension/bok Jo Nesbö ger nog läsarna exakt vad de vill ha skriver Gunilla Wedding efter att ha läst Törst, den norska deckarförfattarens elfte bok om Harry Hole.

Den är som en rysk docka, intrigen i Jo Nesbös nya Harry Hole-deckare Törst. Innanför varje svar på bokens gåta finns en ny gåta i en intrikat och fint komponerad handlingsväv fylld av välplacerade villospår.

Inte så förvånande kanske. Jo Nesbö har vid det här laget, med Törst inräknad, skrivit elva böcker om den mytiske och numera före detta kriminalkommissarien Hary Hole. Han har också skrivit ett stort antal fristående thrillers och deckare och alla ingår de i ett dystopiskt Nesbö-universum av grymma brott och olyckliga hjältar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Smittan ökar – Sydney förlänger nedstängning

Delstatens New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian förlänger restriktionerna i Sydney och dess närområden i ytterligare fyra veckor.
Foto: Dean Lewins/AP/TT
Utrikes
Utrikes Lockdown i ytterligare fyra veckor väntar invånarna i Australiens största stad Sydney, där ett utbrott av deltavarianten har fått fäste den senaste månaden.

Femmiljonersstadens invånare har levt under tuffa restriktioner sedan i slutet av juni, men trots stängda skolor och restauranger, hemarbete och förbud mot folksamlingar har antalet smittade inte sjunkit.

Nu väntar hårdare polisinsatser för att få folk att följa restriktionerna och människor uppmanas att rapportera de som bryter mot reglerna till myndigheterna. Invånarna får endast röra sig utomhus för att göra nödvändiga ärenden och motionera, och får inte röra sig längre bort än tio kilometer från hemmet.

– Folk måste verkligen göra det rätta hela tiden. Släpp inte garden, säger New South Wales delstatsledare Gladys Berejiklian på sin dagliga presskonferens.

Ökad smitta

Den senaste dygnssiffran över antalet smittade ligger på 177, ännu ett dygnsrekord under det senaste utbrottet. Främst är det i Sydneys västra delar som viruset sprids.

– Ni ska veta att jag är lika uppriven som ni, men vi har inte lyckats få ner antalet fall dit vi vill, förklarar Gladys Berejiklian.

Australien har haft nolltolerans mot coronaviruset under pandemin, där minsta smitta i samhället har lett till lokala och korta lockdowns och där gränserna mot omvärlden hålls stängda. Under större delen av pandemin har landet lyckats hålla viruset borta, men den pågående smittspridningen är den svåraste i Sydneys storstadsområde sedan pandemins första månader.

Få vaccinerade

Med bara drygt 13 procent av befolkningen vaccinerade riskerar den pågående nedstängningen i Sydneyområdet att bli långvarig.

I delstaterna Victoria och South Australia är situationen den motsatta. Där vaknade invånarna upp på onsdagen till hävda restriktioner, sedan antalet smittade tryckts tillbaka. För Australiens näst största stad Melbourne, var den senaste nedstängningen den femte sedan pandemins början.

Susanna Persson Öste/TT

En vanligtvis vältrafikerad gata ligger öde i Sydney, där virusrestriktionerna förlängs ytterligare en månad.
En vanligtvis vältrafikerad gata ligger öde i Sydney, där virusrestriktionerna förlängs ytterligare en månad.
Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Malmö

Snart stängs Davidshallsgatan – i ett år

Davidshallsgatan rymmer många mindre butiker och restauranger som kan komma att påverkas av bygget. Även boende på gatan kan få svårigheter med framkomlighet och parkering.
Foto: Malin Wandrell
Malmö
Malmö Nästa måndag startar ombyggnationerna på Davidhallsgatan. Under ett år kommer boende och näringsidkare påverkas av bygget, vilket många uttrycker oro inför.

Den 9 augusti startar de omfattande ombyggnationerna på Davidshallsgatan. Projektet var till en början beräknat att ta 7-8 månader men i dagarna fick boende information att bygget kommer pågå i ett års tid, om allt går enligt planerna. Under det kommande året ska vattenledningarna förnyas samtidigt som gatan byggs om. Slutmålet är bland annat att skapa nya längre busshållplatser för de 24 meter långa Malmöexpress-bussarna, plantera träd samt bygga cykelbanor.

Ombyggnatioerna startar 9 augusti och beräknas vara klara sommaren 2022 om allt går enligt plan.
Foto: Malin Wandrell

Ombyggnationerna orsakar svårigheter för boende på Davidshallsgatan samt de verksamheter som är belägna på platsen. Många känner oro för hur de ska motta leveranser till sina verksamheter och även för att oljud och buller ska skrämma bort kunder.

Bahman Ressalehi, ägare på caféet Lotta Love Superfoodbar, är nervös inför hur de kommer påverkas av bygget.

– Att det ska ta ett helt år känns såklart jobbigt, särskilt eftersom man inte vet om det kan ta ännu längre tid än så. Min erfarenhet är att sådana här byggen ofta blir försenade. Vi känner en oro över hur det ska gå med kundflödet när det blir som en byggarbetsplats härutanför. Våra leverantörer är också undrande över hur Malmö Stad tänkt angående leveranser, säger Bahman Ressalehi.

Bahman Ressalehi hoppas att bygget inte ska dra ut på tiden.
Foto: Malin Wandrell

Längre ner på gatan ligger vintagebutiken Pop Boutique. Personalen är inte oroliga över att kundflödet ska minska då de har många stamkunder, men att leveranserna kan bli lidande upplevs som ett stort problem.

– Varje vecka får vi femton stycken supertunga kartonger fyllda med kläder som just nu levereras precis utanför dörren. Vi är oroliga att bygget ska göra så att detta inte är möjligt längre. Det hade rätt ut sagt varit en katastrof för oss, säger Miriam Engdahl, butikschef på Pop Boutique.

Miriam Engdahl, butikschef på Pop Boutique vill inte att leveranserna ska bli lidande.
Foto: Malin Wandrell

På caféet Kärleksgatan 3 ser personalen både positiva och negativa sidor med bygget.

– Långsiktigt så kommer det nog vara positivt för gatan när allt är färdigbyggt, men vi känner såklart en liten oro inför det kommande året. Mestadels för att det eventuellt blir mindre lockande för gästerna att sitta på uteserveringen när det byggs och bullrar runtom, säger Andrea Touray.

Kollegan Emma Nordström instämmer,

– Vi hoppas att gästerna fortfarande kommer tycka att Kärleksgatan 3 är det mysiga stället vi känner att det är nu!

Personalen på Kärleksgatan 3 hoppas att bygget inte ska avskräcka gäster på uteserveringen.
Foto: Malin Wandrell

Sebastian Wendel-Martinez på Rågers Antik och Design som är belägen på en tvärgata till Davidshallsgatan känner sig inte orolig inför bygget. Tvärtom hoppas han på att det kommer bidra till minskad trafik utanför butiken.

– Nu är det många som tjuvåker förbi butiken i hög hastighet, trots att det är en sommargata. Så för oss är det positivt om trafiken blir mindre.

På Rågers Antik och Design ser personalen positiva aspekter med bygget.
Foto: Malin Wandrell

Viktor Berggren, kommunikatör på fastighets och gatukontoret i Malmö stad uppger att de gör sitt bästa för att arbetet ska flyta på så bra som möjligt.

– Vi vill självklart att verksamheterna och de boende på Davidshallsgatan ska känna att de inte störs onödigt mycket av bygget. Vi kontaktade dem senast i veckan för att informera om vad som kommer ske. Byggarbetet är till exempel uppdelat i tre etapper, så att ingen verksamhets leveransproblem ska pågå under ett helt år.

När allt är klart hoppas Viktor Berggren att de boende ska uppleva en förbättring av gatubilden.

– Det kommer bland annat vara en ny fin gata och trottoar, cykelbana samt träd för ett grönare område. Vi hoppas att alla ska bli nöjda och se vilken förbättring det kommer bli trots att ett år av ombyggnationer är tufft.

Personligt

Hon räknar med bröllopsboom 2022

Bilden visar Cia Wahlgren sittandes vid ett bord med tårtor.
Foto: Axel Hilleskog
Personligt
Sjöbo
Sjöbo Cia Wahlgrens stora passion är bröllopstårtor och sju år efter att hon startade Sockerdrömmar levererar hon tårtor runt om i hela Skåne. Men vägen dit har knappast varit spikrak. Som självlärd och med sikte på att bli chef inom restaurangnäringen var hon i en utsatt position.
– Dominansen från män är enormt stark inom branschen, säger Cia Wahlgren.

Vi ses inne på Sockerdrömmar i Sjöbo, beläget i en lokal intill Bil-Bengtsson. Juli när folk har semester är egentligen den lugnaste perioden, koncentrationen av stresshormoner är istället som högst under maj och augusti. Men den här dagen ter sig annorlunda: en frys har gått sönder och dagen har fått en något kaosartad start.

– Men det löser sig, säger Cia Wahlgren med andan i halsen.

Det är här som hon ägnar sig åt sina älskade bröllopstårtor och catering.

– Tårtor är min stora passion och bröllopstårtor för att vara specifik. Det är så underbart att träffa brudpar och skissa fram deras drömtårta. Det är mycket mer personligt än att sätta en meny eftersom tårtan ska spegla paret. Och så får jag vara ute på så många ställen och samarbeta. Det är så jäkla roligt.

Tiden under pandemin ”extremt tuff”

Men för Cia Wahlgren liksom många andra i restaurangbranschen har tiden under pandemin varit extremt tuff.

– Vi hade 60 avbokningar bara på bröllop för 2020. Det är kanske 20 procent som avbokat för 2021 och flyttat till 2022.

– Där är stackare som först flyttade från 2020 till 2021 och sedan nu till 2022. Det är fruktansvärt för dem som har sett fram emot sina bröllop så länge.

Bröllop är kassakon

Att säga hejdå till lunchserveringar, vilket hon nyligen gjorde, var inget svårt beslut. Det var en extra service och aldrig något som bar verksamheten. Den stora inkomstkakan är bröllop.

– Det är under bröllopssäsongen som vi tar in kapital för hela säsongen. Det var tufft som tusan om jag ska vara helt ärlig. Men alla andra har också haft det tufft så det är bara att kämpa.

Hon är kritisk till hur regeringen behandlat restaurangbranschen under pandemin.

– Jag anser att de tryckte till med ordningslagen direkt för det var den de kunde trycka till med för att visa handling inför svenska folket.

– På ett sätt förstår jag dem men samtidigt så dödade de en hel bransch. Det hade varit bättre om vi blivit tvungna att stänga ner helt och bli kompenserade av staten enligt lag. Men istället fick vi hålla igång med kraftiga restriktioner utan att få bidrag, vilket jag tror var deras avsikt för att slippa kompensera oss.

”Kommer explodera”

Men nu tror hon på en boom under nästa år och hennes företag har fått in gott om bokningar för 2022.

– 2022 ser jättebra ut. Ta i trä, säger Cia och knackar på bordet.

– Jag tror verkligen det kommer explodera. Folk är så trötta och nu vill de festa. De har sparat pengar när de inte har åkt utomlands. Det kommer bara bli ”BAUM!”.

Bilden visar en av Cias tårtor.
En av Cia Wahlgrens tårtor. – Mitt kontrollbehov tillåter ingen annan att göra dem, säger Cia som gör alla tårtor själv. Foto: Privat
Foto: Privat

Det har varit en lång och krokig väg för Sockerdrömmar, trots att det bara funnits i drygt sju år. Efter att ha slutat som kock i Malmö startade hon verksamheten 2014 på en annan adress i Sjöbo och fick se ett vägarbete starta precis utanför, vilket gjorde att hennes inkomster störtdök.

– Sen flyttade vi hit här 2016 och det gick helt okej tills pandemin kom. Jag har varit med om det mesta och det är ett under att jag står här idag. För mig handlade det om att hoppa eller drunkna. Jag tror på min verksamhet annars hade jag lagt ner för länge sedan. För sex år sedan hade jag inte klarat det men nu har vi ett sådant stort och bra nätverk inom bröllop.

Vanligt att kvinnor behandlas illa

I samtal med kommunen där hon förklarade sin utsatta position blev hon kallad för ”lilla gumman” av en kommunanställd. Det var inte första gången som hon stötte på en man som försökte förminska henne. Från det att hon var 19 år och startade i restaurangbranschen i Åre och framåt har det gällt att ha skinn på näsan, förklarar hon.

– Vägen har varit otroligt lärorik och rolig samtidigt som den har varit bedrövlig. Restaurangbranschen är inte jättelätt för kvinnor, speciellt inte om du satsar lite högre och vill vara chef. Dominansen från män är enormt stark inom branschen. Det finns en jargong och det är tyvärr väldigt vanligt att kvinnor behandlas som att de inte är värda skit.

– Man kan inte gå in branschen och vara känslosam då blir man ett byte utan du får ha skinn på näsan och försöka att inte ta åt sig. Jag tycker inte att det är rätt men för att överleva måste du vara rätt så jäkla tuff alltså.

För Cias del innebar det att på ett samlat sätt bemöta orättvisorna i köket.

– Jag fick höra att jag inte klarade av grejer och att jag var en mes. Men jag är lugn och samlad av mig och såg till att ha kött på benen för att kunna göra min röst hörd och kunna stå där med männen.

– Det är väl också därför jag har blivit en sådan brinnande feminist.

Bilden visar Cia Wahlgren utomhus framför växtlighet.
Hemma för Cia är Blentarp där hon växte upp. – Jag hade egen häst och hade en extremt vacker och rogivande uppväxt med nära till naturen och lugnet. Det var därför jag flyttade tillbaka när jag fick barn.
Foto: Axel Hilleskog

Hon har kollegor i branschen och uppfattar det som att kulturen har blivit bättre sedan det gjordes ett uppror bland kvinnor i samband metoo. Hennes erfarenheter av restaurangmiljön var en bidragande anledning till att hon startade eget och i dag nästan enbart anställer kvinnor.

– Det har absolut blivit bättre sedan dess. Då kom det ju fram information om stora pampar som betett sig som svin så jävla länge och hamnat i klistret. Det var verkligen på tiden och det har blivit bättre. Det är mer uppmärksammad och manliga kockar kommer inte undan lika lätt.

Har alltid velat leda andra

Men den stora anledningen till att hon idag driver sitt eget företag är att hon allt sedan hon var ung velat chefa.

– Jag har alltid haft en strävan efter att bli ledare och kunna inspirera andra. Jag är väldigt omhändertagande och vill hjälpa andra. Sen har jag alltid haft svårt att nöja mig, jag vill alltid klättra högre.

Cia är självlärd inom restaurangbranschen och studerade naturvetenskap med inriktning häst på gymnasiet och rehabiliteringsvetenskap med inriktning psykologi på universitet.

– Jag som person har kunnat utvecklas framåt genom att ta ett steg tillbaka och analysera mig själv. Just psykologin har varit väldigt behjälplig, att analysera situationer som annars gjort mig jätteupprörd.

Cia Wahlgren har fått motta flera utmärkelser för sin företagsamhet.
Foto: Axel Hilleskog

Alla motgångar sammantaget kanske får läsaren att fråga varför hon fortfarande är kvar i sitt skrå.

– Man brukar säga att om man har börjat i restaurangbranschen så är man fast där. Det är svårt som tusen att ta sig loss. Branschen är fruktansvärd rolig även om man inte blir rik på det. Man träffar mycket folk och jag hade haft svårt med ett stillasittande kontorsjobb, jag blir så lätt uttråkad.

– Men jag är så social i arbetet att när jag är hemma vill jag bara vara hemma.

FAKTA

Cia Wahlgren

Ålder: 34

Bor: Blentarp

Gör: Driver Sockerdrömmar i Sjöbo som gör tårtor och erbjuder catering.

Familj: Man och en nioårig son.

Intressen: Jag håller väldigt mycket på med spirituella saker såsom tarotkort, kristaller, örtmediciner och energier. Sånt som man förr i tiden kallade häxeri.

Motto i livet: Att alltid vara omtänksam mot andra.

Sjöbo

Åtalas för olovlig lastbilsfärd

Sjöbo
SJÖBO 66-åringen har flera gånger stoppats när han kört lastbil olagligt. Polis och åklagare tror inte på mannens förklaring att han visst har ett körkort, ett körkort från Ukraina som han tyvärr blivit av med.

Nu åtalas 66-åringen för tre fall av grov olovlig körning med lastbil och en fortkörning. Inte nog med det. Åklagaren lägger till brott mot knivlagen och grovt hot mot tjänsteman.

Det sistnämnda inträffade för drygt ett år sedan när fyra polismän gjorde ett ingripande mot Sjöbobon vid hans hem.

Mannen hotade att han skulle skjuta eller spränga polismännen i småbitar samtidigt som han hotfullt viftade med en kniv mot dem.

I år har han tre gånger stoppats när han kört lastbil utan körkort. Varje gång har han berättat att han inte har något svenskt körkort, men att han har ett ukrainskt körkort. Fast körkortet har han tyvärr blivit av med.

I mitten av februari stoppades mannen i Hässleholm i en mindre lastbil. Mannen körde alldeles för fort, 115 kilometer på 70-väg, och hade dessutom inte säkrat sin last med fyra däck.

Prejad av lastbil

I slutet av maj stoppades han i en betydligt större lastbil, en dragbil, nu på E4:an genom Nyköpings kommun.

Den här gången ringde han själv polisen och påstod att en annan lastbil prejat ekipaget och orsakat skador på ena backspegeln.

66-åringen uppgav att dock att det inte var han som körde vid olyckstillfället utan hans vän Walter.

Chockad vän

Stackars Walter hade blivit så chockad av händelsen att stannat och hoppat ur fordonet så att 66-åringen var tvungen att köra vidare.

Han påstod nu att han var ungersk och inte svensk medborgare men förlorat sitt ukrainska körkort.

Systemkoll

Men poliserna kunde bara se en svensk medborgare i sina register, en person som fått sitt svenska körkort återkallat.

”Inga utländska körkort syns i våra system” noterade polispatrullen.

66-åringen höll dock fast vid sin historia även nästa gång han stoppades i dragbilen, den här gången i mitten av juli på E 22:an utanför Lund.

I förhör hävdade 66-åringen att han tappade sitt ukrainska körkort med A-, BE- och CE-behörighet förra sommaren. Kunskaps- och körprov för körkortet hade han gjort i Warszawa, Polen.

Ingen anknytning

Poliserna trodde inte för ett ögonblick på historien. Påståendet att han tagit ett ukrainskt körkort i Polen ”får betraktas som helt taget ur luften”, skrev poliserna i förhöret.

”N N har ingen knytning till varken Ukraina eller Polen. Har inte anmält sig som utvandrad utan har varit folkbokförd i Sverige sen i vart fall 2004.”

Borde kontrollerat

Ytterligare en person åtalas. Ägaren till dragbilen, en 55 årig kvinna, åtalas för tillåtande av olovlig körning.

Åklagaren tycker att kvinnan borde ha kontrollerat att 66-åringen verkligen hade ett giltigt körkort när hon anställde honom som chaufför.

Skurup

Lövgren överklagar spöförbud

Glad travkusk i sin sulky bakom en häst.
Foto: Stefan Olsson
Skurup
SKURUP Skurupskusken Joakim Lövgren nekar till att ha skadat hästen Piccadilly med sitt körspö. Och även om han omedvetet skulle ha gjort det har hästen inte utsatts för lidande.

Det är två av argumenten som Joakim Lövgren nu skickar in till förvaltningsrätten i hopp om att rätten ska upphäva länsstyrelsens beslut om spöförbud.

Med hjälp av en advokat radar Joakim Lövgren upp sammanlagt åtta invändningar mot länsstyrelsens förbudsbeslut.

Joakim Lövgren har, skriver advokaten, inte orsakat de upphöjda märkenq på hästen Piccadilly som länsstyrelsen/banveterinären hävdar uppkom när Lövgren drev på hästen i en travtävling.

”Orsaken till märkenas uppkomst saknar Joakim Lövgren såväl rådighet över som närmare kunskap om.”

Och även om Lövgren – omedvetet – orsakat märkena så har hästen inte utsatts för något lidande eller tillfogats någon skada.

Överrumplande

Advokaten ifrågasätter också om föreläggande är riktat till rätt adressat eftersom Joakim Lövgren bedriver sin verksamhet i bolagsform?

Föreläggandet från länsstyrelsen är i alla fall överrumplande, oväntat och uppfyller inte kraven på förutsägbarhet i rättstillämpningen eller principen om allas likhet inför lagen, fortsätter advokaten.

”Yrkesförbud”

Det är även olämpligt utformat och ” innebär i praktiken ett yrkesförbud för Joakim Lövgren” och är alltför ingripande och oproportionerligt.

”Det är inte sannolikt att beslutet står sig vid en prövning i domstol. Beslutet får allvarliga och irreparabla personliga och ekonomiska efterverkningar. Det finns därför grund för omedelbar inhibition”, tycker advokaten.

Som SkD tidigare har berättat kom en anmälan in till länsstyrelsen från banveterinärerna på en lokal travbana sedan man på hästen Piccadilly upptäckt märken på länden, sår som visade sig gå in i huden.

Förbud i ett år

Länsstyrelsen menade att Lövgren använt sitt spö för att driva på Piccadilly och förbjöd honom därför att under ett år inneha spö under travlopp i tävlingssyfte.

Joakim Lövgren fick också tävlingsförbud i tio dagar och ålades att betala 4000 kronor i böter.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Tote erbjuder i samarbete med ATG betting på svensk hästsport i Storbritannien

CasinoHex.se Brittiska Tote Group har kommit fram till ett avtal med Sveriges före detta monopolföretag inom hästsport, AB Trav och Galopp (ATG) som gör att de kan erbjuda deras kunder tillgång till betting på svensk hästsport.

Bortsett från trav och galopp är ATG numera också ett casino som var högt rankade av sajten CasinoHEX.se som specialiserar sig på att kontrollera och betygsätta casinon online.

Brittiska gamblers kommer att ha möjlighet att placera sina bets på svensk galopp och trav. Tote kommer också att livestreama de svenska loppen på deras sajt och kunder kommer att få tillgång till sändningarna utan att behöva placera bets på loppen i fråga.

Avtalet kommer till eftersom brittiska gamblers nu har ett mycket begränsat utbud på lopp att satsa på i och med coronaviruset (Covid-19). Nästan varje UK spelbolag har få odds på all typ av sport att erbjuda sina kunder.

Alla brittiska hästlopp har ställts in till åtminstone den 30:e april medan irländska lopp är inställda till tidigast 19:e april. I Nya Zeeland är det för tillfället den 21:a april som gäller. Alla spelbolag och casino på nätet kommer alltså att ha begränsade utbud på odds den närmaste tiden.

”I dessa oförutsägbara tider jobbar vi alla tillsammans inom hästsporten och gör det vi kan för att stötta sporten och deras deltagare”, säger UK Tote Groups VD Alex Frost och fortsätter: ”Vi vill hjälpa till att öka på intresset inom trav och galopp och genom innovation och samarbeten hjälpa industrin att få tillbaka normal omsättning”.

”Vårt nya samarbete med ATG är ett bra exempel på detta och travfans som nu får möjlighet att njuta av att se och betta på svensk trav och galopp för första gången med Tote”.

ATG:s VD Hasse Lord Skarplöth tillägger: ”Vi drabbas alla av situationen i världen just nu, både i våra privata liv och i arbetslivet. Under dessa omständigheter är det bra att under den korta tid vi har kunnat arbeta med brittiska Tote kunna erbjuda svensk hästsport till deras kunder för första gången och på så sätt generera omsättning inom sporten”.

”Vi tänker fortsätta utbyta idéer och utveckla partnerskapet mellan UK Tote och ATG för att hjälpa till att gagna trav och galopp i båda våra länder”.

UK Tote Groups VD, Alex Frost, säger att organisationen också samtalar med ett antal andra förbund runt om i världen för att kunna lägga till fler möjligheter till spel för spelare i Storbritannien.

Frost säger: ”Vid sidan av vårt jobb med ATG pågår också diskussioner med ett antal andra internationella partners som vi ser fram emot att kunna uppdatera er om inom ett par veckor”.

Hemestertips

Kort vandringssträcka med många upplevelser

Man och kvinna vid vägkant
Foto: Jeanette Thelander
Eslöv
Harlösa Trots att Eslöv endast har en dryg mil av Skåneleden som går genom kommunen, blev man utsedd till Årets Skåneledskommun 2021. Sträckan genom Rövarekulans naturreservat är välkänd. Men det finns guldkorn för vandraren att hämta även på andra platser.
Utsiktsplats
Bligehöj vid Harlösa kyrka har en fin utsikts- och rastplats där man har milsvid utsikt över Vombsänkan och ända bort till Romeleåsen.
Foto: Jeanette Thelander

Det går alldeles utmärkt att vandra en kortare sträcka som inte tar mer än någon timme eller två, beroende på humör. Sträckan mellan Harlösa och Hjularöd är en sådan kort bit som erbjuder många upplevelser.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

OS i Tokyo 2021

Tredje rysaren för Sverige – vinst mot Portugal

Sveriges högersexa Niclas Ekberg öste in mål mot Portugal.
Foto: Martin Bernetti/AFP/TT
Sport
Sport Sverige hade vunnit knappt mot både Bahrain och Japan.
När Portugal stod för motståndet i den tredje OS-matchen blev det på nytt riktigt jämnt, men Sverige lyckades till slut vinna med 29–28 efter en ny handbollsrysare.

Sveriges handbollsherrar ville ha revansch. Det blev hela 35–25 till portugiserna i Malmö Arena under EM på hemmaplan förra året.

Första halvlek i Yoyogihallen i Tokyo blev jämn, lagen turades mer eller mindre om att sätta bollarna i nät. Samtidigt hade Portugal två tremålsöverlägen där man kunde ha kopplat greppet om matchen. Men Sverige kom tillbaka.

Niclas Ekberg gjorde en stark prestation och serverades smörpassningar ute på högerkanten. Han satte också straffar och kastade långkast från hela plan in nät när Portugal tog ut målvakten och spelade med sju man på plan. Ekberg gjorde fem mål i första halvlek och i paus stod det 14–14.

Stöd av damlaget

Portugal spelade ofta med en man mer i anfallen och lämnade målet öppet. Det utnyttjade Sverige både en, två och tre gånger.

Efter 20 minuters spel fick blågult stöd från läktaren då damlandslaget kom in i Yoyogihallen för att heja. Ett intensivt klappande hördes från sidan. Sammanhållningen mellan lagen sägs vara bra och damerna har en vilodag efter segern mot ryska laget på tisdagen.

Andra halvlek blev precis lika jämn som första. Och på nytt var det högersexan Ekberg som gjorde mål för Sverige, men även vänstersexan Hampus Wanne kom i gång med skyttet.

Albin Lagergren på mittnio-positionen gjorde sin kanske bästa match hittills i OS. Sex mål noterades han för.

Portugisisk upphämtning

Vid ställningen 28–25 gjorde veteranen Andreas Palicka en viktig räddning på en portugisisk genombrytning. Sverige kunde kontra och rycka till en fyramålsledning med sex minuter kvar av matchen.

Men Portugal kom tillbaka. Matchen slutade 29–28 efter att Portugal hämtat i kapp de sista minuterna och fick frikast med en sekund kvar. Miss.

Sverige ligger nu tvåa i gruppen på sex poäng efter guldfavoriten Danmark, som också har tre segrar.

Nästa gruppspelsmatch för handbollsherrarna går mot Egypten på fredag klockan 9.15 svensk tid.

Niklas Svahn/TT

FAKTA

Fakta: Sveriges förutsättningar

Sveriges herrar spelar i grupp B med Japan, Portugal, Egypten, Danmark och Bahrain.

Grupp A består av Norge, Brasilien, Frankrike, Argentina, Tyskland och Spanien.

De fyra bästa lagen i varje grupp går till slutspel. Där möter vinnaren i grupp A fyran i grupp B, och tvåan i grupp A, trean i grupp B, och så vidare.

Här är resten av spelschemat (svensk tid):

Fredag 30/7, 09.15: Sverige – Egypten

Söndag 1/8, 14.30: Danmark – Sverige

Kvartsfinalerna spelas tisdag den 3 augusti.

Samtliga matcher spelas i Yoyogihallen.

Inrikes

Regnet drar norrut – men lugnar sig

Ostadigare väder väntar. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes I takt med att tisdagens kraftiga regnoväder i södra Sverige har dragit vidare norrut under natten har det samtidigt tappat i intensitet.
– Men det kan generellt förekomma lokalt kraftiga skurar även i dag, säger Mattias Lind, meteorolog på SMHI.
PREMIUM

1 700 blixtnedslag och kraftiga skyfall som fick gator och butiker att svämma över i Kalmar. Tisdagens oväder i Götaland fick SMHI att utfärda varningar i flera områden.

Under natten har lågtrycket rört sig upp över Svealand med kraftiga regnskurar , bland annat i Ludvika, men generellt har intensiteten mattats av.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL