Susanne Meijer (S) lämnade kommunalrådsuppdraget för några dagar sedan. Nu hoppar hon av helt från kommunstyrelsen, och skriver att orsaken är ”den skada som mina anhöriga drabbats av mitt politiska uppdrag”. – De har fått utstå spott och spe av rasister i Hörby, förklarar hon. Arkivbild
Det är den här karikatyrteckningen på kommunalrådet Susanne Meijer (S) som har delats på Facebook och lagts upp på Sverigedemokraternas hemsida. Nu har hon polisanmält flera personer för att ha spridit bilden – samtidigt som hon själv länkar till inlägget via sin privata blogg.8Teckning: Kjell Nilsson Mäki i för Ledarsidorna.se
Socialnämndens beslut om att inte bevilja den 88-åriga kvinnan korttidsboende överklagades till förvaltningsrätten som nu gett Hörby kommun rätt.
Kommunfullmäktiges ordförande Johan Ohlin (SD) är säker på att kommunen kommer att vinna i förvaltningsrätten.
Leif Rosvall (SD).

Polisanmäler elva personer för näthat och kränkningar

Hörby Hörbys kommunalråd Susanne Meijer (S) har polisanmält elva personer, en blogg och en Flashbacktråd för förtal. Bland de polisanmälda finns bland annat kommunrevisorn Leif Rosvall (M) och SD-ordföranden Johan Ohlin.
De anklagas för näthat och för att spridit ett kritiskt debattinlägg om henne och en karikatyrteckning i sociala medier.

– Skriverierna är ett hot mot det demokratiska samhället, skriver Susanne Meijer i polisanmälan.
Men kommunalrådets agerande fördöms från flera håll, och ses som ett sätt att försöka strypa den fria debatten.
Den 30 november 2016 publicerade nätmagasinet Ledarsidorna.se ett debattinlägg om Susanne Meijer under rubriken ”I Hörby kan vi se maktens arrogans – en arrogans som har ett pris”.

Upprinnelsen till texten var skenavrättningen av en tioårig pojke på Nya torg i Hörby i höstas. Susanne Meijer fick efter denna händelse kritik från allmänheten för att hon inte tog problemen med oroligheterna i byn på allvar.
Kommunen bjöd in allmänheten till ett informationsmöte om vad som görs för att skapa trygghet i byn.
– Vi ska inte ha ett diskussionsmöte. Det har jag beslutat. Det blir ingen debatt, sade Susanne Meijer i en intervju i Skånska Dagbladet.
Det fick Johan Westerholm, chefredaktör och ansvarig utgivare på Ledarsidorna.se, att fatta pennan. Han skriver bland anant så här i inlägget:
– Meijer visar upp ett stort mått av arrogans rapporterar flera boende i Hörby. När medborgare inte upplever att den politiska makten är villiga att lyssna så finner medborgare alternativa lösningar på sina problem.

– Den lösning som Meijer personligen sannolikt kan se fram emot är hon kommer att tvingas avgå vid valet 2018. Den personalrotationen är sannolikt hanterbar för alla utom Meijer själv.
I anslutning till inlägget finns det en karikatyrteckning på kommunalrådet där hon håller upp en skylt med en överkryssad bild på en figur som håller en pistol mot bakhuvudet på en annan person som knäböjer.
”Det blir inte något diskussions- eller debattmöte men vi har tagit fram en skylt som ska sättas upp runtom i kommunen”, säger det tecknade kommunalrådet.
Inlägget har spridits i sociala medier. Susanne Meijer tycker att texten är kränkande, och att teckningen ger en nidbild av henne. Hon har nu lämnat in en polisanmälan för förtal alternativt ärekränkning.

Polisanmälan är riktad mot sammanlagt elva personer. Dessutom har hon anmält en Flashback-tråd och en blogg.
Bland de anmälda finns såväl kommunrevisorn Leif Rosvall (M) som Johan Ohlin (SD) och exmoderaten Daniel Oja.
Susanne Meijer hävdar att hon har utsatts för näthat genom att det har varit kritiska skriverier om henne på sociala medier, och genom att Ledarsidornas inlägg delats på Facebook och lagts upp på Sverigedemokraternas hemsida.
Till polisanmälan har hon bifogat flera exempel på inlägg om henne som hon anser är kränkande. Det framgår också att det rör sig om minst elva personer som ska ha kränkt henne.
– Skriverierna och åsikterna påverkar det demokratiska uppdraget jag har och är ytterst ett hot mot det demokratiska samhället, skriver Susanne Meijer i polisanmälan.

– Jag vill sätta ner foten. Hur mycket ska man behöva tåla som politiker? säger Susanne Meijer när Skånskan ringer upp henne och ber om en kommentar.
Tonläget i sociala medier var ordentligt uppskruvat efter rapporteringen om skenavrättningen i höstas, och Susanne Meijer berättar att det skrevs mycket otrevligheter om henne på nätet.

– Bland annat kom detta blogginlägget på Ledarsidorna.se. Texten och teckningen delades i sociala medier. Sverigedemokraternas ordförande Johan Ohlin i Hörby lade ut på det SD:s hemsida, och kommunrevisorn Leif Rosvall (M) delade det på Facebook.
– Jag tycker inte att det är okej att man agerar så när man har politiska uppdrag. Som politiker har man ett ansvar att inte dela kränkande inlägg.
Susanne Meijer uppfattar det som att Ledarsidorna.se försöker påskina att det är hon som håller i vapnet på skylten i teckningen.

– Inlägget går över gränsen. Jag känner mig inte hotad. Men man har överdrivit det. Det är kränkande när man ser den bilden med tanke på kopplingen till den debatt som var i höstas.
– Jag vill inte att den ligger i det sociala och digitala flödet, säger Susanne Meijer.
Av anmälan framgår det att kommunalrådet har känt sig tvungen att se över sin säkerhet privat på grund av angreppen på Facebook och andra sajter.
Susanne Meijer tror att hetskampanjer och näthat som drivs på sociala medier mot politiker kan göra det svårare att rekrytera folk till politiken i framtiden.
– Folk blir oroliga och stressade när de ser sånt här.

Ingår det inte i rollen som offentlig person att man måste kunna tåla kritik?
– Absolut. Det får man stå ut med. Men man måste motverka att det blir en demoralisering av demokratin.
– Jag tycker de går ut och raljerar med människor som engagerar sig i samhällsfrågor. Jag har familj själv som tar illa vid sig när de ser vad som skrivs om mig och hör vad som händer.

Så den eller de som kritiserar dig i texter och debattinlägg i fortsättningen kan räkna med att bli polisanmälda?
– Det beror på vad det handlar om. Kritik är det som för politiken vidare, men det ska vara konstruktiv kritik. Här pratar vi om raljerande blogginlägg och nidbilder som delas.

Men finns det inte risk att det uppfattas som att du försöker strypa det fria ordet, och att du vill inskränka yttrandefriheten, om du polisanmäler inlägg där du själv kritiseras?
– Jag vill ha ett öppet samhälle och vi ska ha högt i tak i debatten. Jag värnar yttrandefriheten, och press och media har sina lagar som styr det. Det handlar inte om att jag ska styra debatten. Men debatten ska hålla sig inom lagens rum.
– Man måste tänka på hur man argumenterar och vad man skriver. Folk måste ta ansvar för det man lägger ut på bloggar. Jag vill markera, säger Susanne Meijer.

Chefsåklagare Pernilla Åström har redan beslutat att inte inleda någon förundersökning eftersom förtal inte faller under allmänt åtal.
– Men det betyder inte att brott inte har begåtts. Man kan väcka enskilt åtal istället som privatperson, säger Pernilla Åström.
Susanne Meijer säger att hon inte har fått åklagarens beslut ännu.
– Oavsett om jag går vidare med detta eller ej så har min polisanmälan blivit till statistik i polisens register.
– Ju fler pinnar i statistiken desto mer resurser till polisen, resonerar Susanne Meijer.
Efter att intervjun gjordes har Susanne Meijer själv lagt upp en länk med Ledarsidornas inlägg om”maktens arrogans” på sin privata blogg.
På bloggen berättar hon om hur hon ser på skriverierna i sociala medier om henne.

Läs mer:

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.