Malmö

Internationell känsla i nya krogen

Michael Fogelqvist bjuder Alexandra Gemark och Jan Widtskiöld Hervier på champagne.
Malmö
Malmö Ny restaurang i Malmö city där gästerna kan hänga hela kvällen.

– Vi är glada över att ha fått chansen att skapa en helt ny bar och restaurang i Bukowskis gamla lokaler i centrala Malmö, säger Michael Fogelqvist.

Tillsammans med kollegerna Robert Börjesson, Patrik Jakobsson och Mattias Tornblad har han etablerat en ny typ av restaurang efter samma koncept som i Helsingborg.

– Malmö är en större stad än Helsingborg med en större marknad men också en större konkurrensen. Men vi tror att vi fyller ett tomrum som finns i stan, menar Michael Fogelqvist.

På den nya restaurangen ska man kunna slinka in på dagen för att äta lunch. Senare på kvällen är det dags för en cocktail i baren innan man tar sig en matbit från kolgrillen.

Sen kan gästerna hänga i en av de två barerna igen innan de går ut och dansar eller stannar tills stället stänger vid tretiden på natten fredag och lördag.

– Det blir en ny tid av restaurangupplevelse där du kan stanna hur länge du vill. Vi satsar också på ett annorlunda stuk i köket med exempelvis lite udda styckdetaljer på köttet och i baren med nya spännande cocktails.

På kvällarna blir det också musik av en discjockey men ingen dans. Däremot finns det flera olika typer av sittgrupper efter sällskap och önskemål.

– Här är gott om plats, vi har 680 kvadratmeter yta som vi har inrett i en modern industriell vintagedesign, för att skapa en mötesplats där alla åldrar ska känna sig bekväma, berättar Michael Fogelqvist.

I en hänggunga hittar vi Alexandra Gemark, som ska vara värdinna på krogen, och Jan Widtskiöld Hervier, som är gäst.

– Det här stället är exklusivt och har stil samtidigt som det känns som en häftig upplevelse att gå hit. Det kan blir ett favoritställe för Malmöborna, tror Jan Widtskiöld Hervier.

På fredag kväll öppnar KOL & Cocktail för allmänheten på kvällen.

Då kan den som vill hänga i baren över en cocktail eller sitta ner och smaka på den kolgrillade maten.

Malmö

Krock på Inre Ringvägen

Malmö
Malmö Under tisdagskvällen har två bilar krokat på Inre Ringvägen i höjd med Almgården.

Enligt Räddningstjänsten Syd har två bilar kökrokat vid ett vägarbete. De inblandade personerna ska vara lindrigt skadad och inte behöva uppsöka sjukhus.

– Det är lite stökigt att komma förbi så vi ska försöka putta de både bilarna för att kunna öppna körfälten, säger Joel Johansson, inre befäl på Räddningstjänsten Syd.

Larmet inkom 18:43.

Malmö

Upprop från krögare i Malmö har spridit sig till hela landet

Wilhelm Tham från Häckeberga slott ber de församlade restaurangägarna att räcka upp handen om de fått permittera personal på grund av coronakrisen. När han frågade om någon haft personal som varit coronasmittad fanns det inga händer i luften.
Fotograf: Elisabeth Sandberg
Malmö
MALMÖ Kändiskocken Tareq Taylor leder krögarnas kamp för sin överlevnad. Uppropet startade med en rad krogar i främst Skåne och omfattar nu omkring 1 000 restauranger i hela landet.
– Vi är på väg att dö. Mitt företag har tappat 98 procent av omsättningen sedan den 16 mars, konstaterade Sven Larsson från Tegnérs matsalar i Lund.

Krögarna anser att regeringen presenterat dubbla budskap till branschen. Folk ska ta sitt ansvar och stanna hemma. Samtidigt uppmanas restauranger, kaféer och andra näringsställen att fortsätta ha öppet som vanligt. Detta menar man blir en omöjlig situation.

Sven Larsson berättade att han fortfarande har stora delar av sina personalkostnader kvar trots att det inte kommer in några intäkter.

– Självklart kommer vi att förblöda och det kommer att bli masskonkurser. Det här måste stoppas. Inte genom att vi glesar ut platserna på våra uteserveringar och fortsätter att ha 20 procent av vår gamla omsättning kvar.

– Tryck på paus nu. Vi klarar inte detta längre. Vi måste få hjälp att överleva och få reda på att vi inte ska ha öppet längre och besked uppifrån om att “vi tar hand om era personalkostnader”, fortsatte Sven Larsson.

Situationen kommer ändå att kosta var och en stora pengar men han poängterade att branschen inte klarar att ta hela den här kostnaden själv.

Uppropet startade som ett nätverk i Malmö för fyra veckor sedan. Nu har det utökats till att omfatta stora delar av Skåne. Göteborg, Stockholm, Gotland och andra områden.

På tisdagseftermiddagen samlades en del av dem som står bakom kraven i Kockska huset i Malmö. 49 personer fick plats på mötet, enligt gällande restriktioner. Stolarna var glest utplacerade i Gillesalen.

– Vi slåss för att restaurangnäringen överhuvudtaget ska kunna överleva. Gör vi inte det riskerar vi att grundtryggheten och möjligheten till försörjning för hundratusentals människor försvinner. De negativa konsekvenserna är oändliga och kommer att påverka oss långt in i framtiden, påpekade Tareq Taylor.

– Restauranger och kaféer är inte bara ett ställe där man äter och dricker. Det är den nya generationens kontor och mötesplats.

De stödåtgärder som presenterats anser man i praktiken är verkningslösa.

Permitteringslöner och hyresreduktioner bygger båda på att det finns pengar att ta av. Först ska hela lönen utbetalas och sedan ska företagen ansöka om återbetalning som tar tid. Enligt krögarna har få hyresvärdar nappat på erbjudandet om hyresreduktion.

Krögaren Tareq Taylor är talesperson för krögare i både Malmö, Skåne och stora delar av Sverige som vädjar till regeringen om att ta ett större ansvar för att rädda branschen. Öppet eller stängt är rubriken på uppropet. Krögarna anser att regeringen kommer med dubbla budskap när de uppmanar restauranger att ha öppet samtidigt som folk ska hålla sig hemma. Fotograf: Andreas Hillergren / TT

Krögarna skulle vilja se ett permitteringsstöd till 100 procent och ett statligt stöd för hyror. De jämför med grannländerna Danmark, Norge och Finland och många andra länder i Europa där regeringarna tagit ett större ansvar och täcker kostnaderna till 75-100 procent.

– Om vi på ett hållbart sätt ska kunna dra ner på våra verksamheter eller rent av försätta dem i “dvala” tills folkhälsomyndigheten och regeringen säger faran över så behöver vi hjälp, fortsatte Tareq Taylor.

Krögarna Sven Larsson, Peter J Skogström, Tareq Taylor, Andreas Pieplow och Johan Walterström möter media i samband med en pressträff om uppropet till regeringen. Fotograf: Andreas Hillergren / TT

Stefan Widman Allansson var en av dem som vittnade om den pågående krisen. Han driver Farm shack BBQ i Lund och en restaurang i Lunds saluhall.

– Jag lämnar in konkursansökan på torsdag och har sex heltidsanställda.

Wilhelm Tham från Häckeberga slott stängde hotell, konferensverksamhet och matsal för två veckor sedan.

– Vi har en bokning efter påsk, om de nu kommer. Det bokas inga konferenser och danskarna kommer inte. Vi vänder oss även till en äldre publik som av naturliga skäl inte vill komma och bo och äta hos oss just nu.

Wilhelm Tham påpekar också att krisen slår mot underleverantörer och hela bygden.

– Mikrobryggerierna som vi brukar anlita märker givetvis också av detta och likaså lokala mejerier. Vi har börjat samarbeta med gymnasieungdomar från Genarp och ge dem extrajobb.

– Det har vi tyvärr ingen möjlighet till nu när vi inte ens kan sysselsätta vår egen personal.

Malmö

Hundpatrull grep pojkar som krossade ruta på förskola

Två pojkar greps på måndagskvällen när de krossade fönster på en förskola.
Malmö
Malmö Vid 23-tiden på onsdagskvällen fick polisen larm om att det hördes ljud av krossade fönsterglas innefrån Stensjöns förskola på Ärtholmen.

En av polisens hundpatruller befann sig av en händelse i området och var på plats inom någon minut.

– De kunde snabbt identifiera två personer, 14 och 18 år. Det blev inget formellt gripande i samband med det, men 14-åringen fördes till vårdnadshavare, säger Nils Norling, Malmöpolisens talesperson.

14-åringen och 18-åringen misstänks nu för skadegörelse.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Eslöv

Tågtrafiken i gång igen efter elfel

Strandat tåg söder om Eslöv i riktning mot Hässleholm.
Fotograf: Stefan Olofson
Eslöv
Höör
Malmö
Eslöv Tågen har åter börjat rulla efter ett elfel i Eslöv. Resenärer får dock räkna med stora förseningar.

Det var vid 07.55 som trafiken lamslogs på grund av en nedriven kontaktledning. Personal har varit på plats sedan 08.10 och vid 09-tiden var felet åtgärdat och trafiken kunde åter komma i gång. Förseningar och vissa inställda avgångar kvarstår dock.

Lena från Malmö som är på väg till jobbet i Kristianstad är en av de få pendlare som sitter på tåget:

– Jag har precis blivit korttidspermitterad och ska bara jobba fyra timmar. Nu blir det nog bara ett par, säger hon.

Stationer där tågtrafiken kan påverkas:

Bräkne-Hoby, Burlöv, Bromölla, Bergåsa, Kristianstad C, Eslöv, Fjälkinge, Hyllie, Hjärup, Hässleholm, Höör, Karlshamn, Lund C, Malmö C, Mörrum, Ronneby, Stehag, Stångby, Sölvesborg, Sösdala, Triangeln, Tjörnarp, Vinslöv, Åkarp, Örtofta, Önnestad, Karlskrona C, Aneby, Alvesta, Bodafors, Ballingslöv, Boxholm, Diö, Flemingsberg, Flen, Gnesta, Huddinge, Hästveda, Järna, Katrineholm C, Kimstad, Killeberg, Linghem, Lammhult, Linköping C, Moheda, Mantorp, Mjölby, Mölnbo, Nässjö C, Norrköping C, Osby, Stockholms södra, Stockaryd, Sävsjö, Södertälje Syd, Tranås, Vislanda, Vikingstad, Årstaberg, Älmhult, Älvsjö, Stockholm Central, Emmaboda, Gemla, Hovmantorp, Lessebo, Nybro, Smedby, Trekanten, Växjö, Örsjö, Kalmar C, Gärsnäs, Köpingebro, Lunnarp, Oxie, Rydsgård, Svedala, Smedstorp, Skurup, Svarte, Svågertorp / Malmö Syd, Tomelilla, Ystad och Simrishamn.

Malmö

25-åring hade kvarts miljon narkotikaklassade tabletter

Malmö
Malmö Efter en längre tids spaning grep polisen en 25-årig misstänkt knarklangare.
När den slog till mot flera adresser med anknytning till mannen hittades en kvarts miljon narkotikaklassade tabletter.

Den 25-årige mannen, som inte är bosatt i Malmö utan i ett annat europeiskt land, greps i slutet av september efter att polisen haft ögonen på honom en längre tid. Vid gripandet hade han nycklar till flera adresser i staden, vid Södervärn, Slottsstaden och Sofielund, som han sade sig fått bo i av vänner.

I lägenheterna hittades stora mängder narkotikaklassade tabletter när han greps, totalt över en kvarts miljon paketerade i kartor eller plastaskar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Protest mot byggplaner på Almgården

Malmö
ALMGÅRDEN Planerna på att bygga nya bostäder i bostadsområdet Almgården uppskattas inte av alla.

Detaljplanen som ska göra det möjligt att bygga 440-550 nya bostäder är just nu ute på samråd. Syftet med den är att kunna skapa en mera varierad bebyggelse med både lägenheter, radhus, detaljhandel, kontor, förskola och äldrevård.

– Protesterar kraftigt mot planerna att bygga till på Almgården, skriver en av de boende till stadsbyggnadskontoret. Vi som redan bor här ska då bo och leva i denna kaos.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Sonen hittade barnporr i pappans dator

Malmö tingsrätts fasad
En man i 50-årsåldern döms till fängelse sedan hans son hittat barnporrbilder i pappans dator.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö Den vuxna sonen skulle leta efter studentbilder på pappans dator. I stället hittade han tusentals bilder med barnporr.
Sonen och hans syster polisanmälde pappan. Nu döms han till sex månaders fängelse.

Både sonen och hans syster chockades av materialet i pappans dator. De hade sett upp till fadern, och haft en trygg uppväxt. Men i förhör berättade de också att pappan levt utan partner i många år.

En dag 2019 förändrades allt. Sonen skulle hämta studentbilder i pappans bostad som skulle finnas på ett usb-minne. Han märkte att pappans dator stod på, och började leta efter fotona från systerns student. I en mapp hittade han helt andra bilder.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Fortsatt paus på Malmö Live

Kultur och nöje
Malmö
Musik Malmö Live Konserthus och Malmö Stadsteater fortsätter sin paus med den publika verksamheten fram till den 31 maj. Men Malmö Live fortsätter att livestreama.

Malmö Live och Malmö Stadsteater har just nu paus på sin publika verksamhet för att inte bidra till spridandet av covid-19.

– Det känns förstås mycket märkligt att stänga ute publiken när vi är kulturella mötesplatser, men naturligtvis måste Malmö Live och Malmö Stadsteater som många andra kulturinstitutioner, också agera som ett resultat av coronasituationen. Vi har förståelse för besluten som bolagens styrelser har fattat, säger Maria Frej, VD och konserthuschef för Malmö Live Konserthus och Kitte Wagner, teaterchef vid Malmö Stadsteater, i ett gemensamt uttalande.

Pausen inleddes den 23 mars och kommer att fortsätta till den sista maj som det nu ser ut. Under tiden fortsätter Malmö Live att streama livekonserter med delar av MSO på ordinarie konserttid torsdagar 19.00.

NÄSTA ARTIKEL