Rikard Forshufvud som köpt Yllefabriken i Marieholm och nu bygger upp området med en massa olika verksamheter inom bland annat återvinning av kläder ser fram emot att få visa Marieholmsrummet. Arkivbild
Gott om plats är det fortfarande inne i Yllefabriken. Men Rikard Forshufvud har redan många planer för hur lokalerna ska användas.
Från taket kan man blicka ut över hela det gamla fabriksområdet. Totalt består lokalerna av 17 000 kvadratmeter yta.
Robert Larsson från Emmaus Fredriksdal i Svalöv inspekterar lokalerna. Om en dryg månad utökar man sin verskamhet och ska då även flytta in i delar av Yllefabriken.
”Det är bara kreativiteten som sätter gränserna”, säger ägaren Rikard Forshufvud som ser möjligheter även för den gamla panncentralen. ”Den skulle man kunna renovera upp och göra till en häftig restauranglokal”, menar han.
På lördag invigs nysatsningen. Då ska Rikard Forshufvud sälja ut prylar han samlat på sig under 30 år på en loppis på bottenplan.

Nye ägaren storsatsar i Yllefabriken

MARIEHOLM Yllefabrikens nya ägare har storslagna planer och vill göra de gamla fabrikslokalerna till Sveriges största återbrukscentrum. Emmaus i Svalöv har redan hoppat på tåget och räknar med att deras kommande verksamhet i lokalerna kan innebära tio nya jobb på sikt.
Nysatsningen i fabrikslokalerna invigs under festliga former nu på lördag.

Utrustad med en rejäl nyckelknippa drar Rikard Forshufvud runt som en virvelvind för att visa upp alla våningsplan och för att peka ut all möjligheter inne i Yllefabriken, som han och hans fru är nyblivna ägare till.
– Jag köpte det här stället för att jag ser det som en sanslöst fin resurs med fantastiska råvaruvärden.
För många är han känd efter att i 30 års tid ha drivit Röstånga Mölla.

Som ny ägare har han plötsligt 17 000 kvadratmeter att förfoga över och han har en tydlig plan för framtiden. Målet är att förvandla den gamla Yllefabriken till Sveriges största återbrukscentrum.
– Jag har köpt det här för en ganska blygsam summa från konkursförvaltaren. Hur mycket får jag inte säga enligt kontraktet. Att jag köpt så pass billigt gör att jag inte behöver göra det så kommersiellt utan kan satsa på återbrukskonceptet.

Genom köpet har han ”ärvt” ett 20-tal hyresgäster, som bedriver olika verksamheter i lokalerna. I dagsläget finns redan fem aktiva loppisar i byggnaderna, men nu ska alltså den inriktningen utökas under hans satsning, som han döpt till Återbruket Myllan.

Han har redan kommit en bit på vägen efter att Emmaus Fredriksdal från Svalöv bestämt sig för att utöka sin verksamhet och även hyra in sig i den gamla Yllefabriken.
– Att Emmaus flyttar in lyfter hela satsningen och hela Marieholm. Det som gör allt det här möjligt är naturligtvis järnvägen, menar Rikard Forshufvud som räknar med att Marieholms dragningskraft nu kommer att växa.

Robert Larsson, verksamhetsansvarig på Emmaus i Svalöv, berättar att man kommer att ta nästan 5 000 kvadratmeter i anspråk på Yllefabriken, för både loppisverksamhet, lager och sortering. Planen är att flytta in om en dryg månad och Robert Larsson tror att utökningen på sikt kommer leda till att man nyanställer.
– När det här blir verklighet räknar vi med att anställa tio personer till.

För ägaren Rikard Forshufvud sträcker sig planerna ännu längre och tanken är att även ge plats åt en verkstad där man ska kunna jobba med återbruk.
När han visar runt på de olika våningsplanen bubblar det av planer och han har redan planer för de flesta skrymslen i de gigantiska lokalerna.
Han har redan startat en dialog med kommunen om att få igång en planändring som ska möjliggöra lägenhetsbyggen på ett av våningsplanen. Han visar ut mot de tomma lokalerna där en kampsportsklubb ska flytta in och mot en annan del som ska göras om till förrådsutrymmen för privatpersoner.
Han har till och med långsiktiga planer för den nedgångna panncentralen, som ligger intill fabriksbyggnaden. Om lokalerna renoveras upp tänker han sig att det är en perfekt lokal för restaurangverksamhet.
– Med rätt miljö och rätt människor är allt möjligt.

Nysatsningen i huset invigs nu på lördag med start klockan 12. Då väntar både musik, fotoutställningar och så bjuds det på mat och dryck i den gamla disponentvillan.
På bottenplan har Rikard Forshufvud samlat ihop loppisprylar som han själv jagat ihop under 30 års tid och som nu ska säljas ut.
– Jag behöver kapital till den här satsningen, säger han med ett leende.

Läs mer:

Dagens fråga

Har du drabbats av inbrott eller stöld?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev