Svalövs

Vill att Svalöv tar mer ansvar för flyktingar

Linn Alenius Wallin (FI) vill att Svalöv ska ta ansvar för ensamkommande flyktingbarn fram tills de fyllt 21 år.
Artikel Svalövs kommun måste ta ett större ansvar för de ensamkommande barn som man tar emot. Feministiskt Initiativ är kritiskt till hur ordningen är i dagsläget och vill att ansvar ska gälla tills att barnen fyllt 21 år.

I en motion till kommunfullmäktige poängterar partiets Linn Alenius Wallin att efter det att barn som vistas på till exempel hvb-hem och som fyllt 18 år avsägs allt ansvar och istället går Migrationsverket in som ansvarig myndighet.

– Man har fått en trygghet i Svalöv som består av god man, medicinska kontakter och skolan. Dessutom oberoende av om barnet överklagat Migrationsverkets åldersuppskrivning eller inte.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Greps för inbrott i tvättstuga

Lund
Lund Vid kvart över tre-tiden slog en uppringare larm till polisen om ett pågående inbrott i en tvättstuga på Sankt Månsgatan i Lund.

När man kom till platsen var tjuven, en man i 30-årsåldern, fortfarande kvar. Han greps och misstänks för stöld och förberedelse till stöld.

Sport

Sju mål – svensk målfest i NHL

Anaheimbacken Hampus Lindholm, till vänster, firar sitt 3–0-mål i matchen mot Colorado.
Foto: Alex Gallardo/AP/TT
Sport
Sport Svenskarnas målskytte var glödhett i nattens NHL – hela sju mål signerades blågula spelare.
Anaheims seger fixades av tre svenska målskyttar. Filip Forsberg gjorde säsongens fjärde mål för Nashville och Los Angeles vann efter både svenska mål och assister.

Jakob Silverberg, Rickard Rakell och Hampus Lindholm (Anaheim). Carl Grundström och Lias Andersson (Los Angeles). Filip Forsberg och Mikael Granlund (Nashville).

Tack vare nattens svenska målfest segrade Anaheim över Colorado med 3–1 och Los Angeles vann över St Louis med 6–3. Däremot räckte inte målen av Filip Forsberg och Mikael Granland, som båda spelades fram av Viktor Arvidsson, till seger för Nashville – som förlorade med 2–3 mot Dallas (där John Klingberg fixade en assist).

3–0 för Anaheim

Matchen mellan Anaheim och Colorado var knappt en minut gammal när Jakob Silfverberg direkt efter en tekning satte ett välplacerat skott bakom Philipp Grubauer i Colorados mål. Halvvägs in i den andra perioden tog Rickard Rakell emot en välplacerad passning mitt framför mål och kunde placera 2–0. Bakom det fina passningsspelat som föranledde målet låg bland annat Jacob Larsson, som noterades för en assist.

I den tredje perioden lyckades Colorado utjämna till 2–1 och jagade kvittering, men Hampus Lindholm punkterade matchen när han hivade i väg pucken, som gled in i Colorados tomma målbur med drygt en och en halv minut kvar.

Anaheims målvakt John Gibson räddade lagets seger tack vare sina 32 räddningar – och Anaheim fick därmed revansch på Colorado, som man förlorade mot med 2–3 efter förlängning i fredags.

Solouppvisning av Grundström

Los Angeles hade målfest mot St Louis – och lagets svenskar var involverade i flera av målen. Carl Grundström stod för en fantastisk soloprestation när han fintade bort minst två St Louis-spelare och sedan satte 2–0-målet i slutet av den första perioden. En period senare kom Lias Andersson fri och överlistade Ville Husso i St Louis mål. Där emellan hade Adrian Kempe noterats för två assist.

St Louis lyckades göra två mål på 48 sekunder, men närmare än 5–3 kom aldrig Stanley Cup-mästarna från 2019. Los Angeles Drew Doughty satte till slut 6–3 i tom bur.

Susanna Persson Öste/TT

Sport

Landslagsläkare om vaccintvekan: "Provocerande"

Handbollslandslagets läkare Daniel Jerrhag. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport Vaccinet ses som en förutsättning för att idrotten ska kunna återgå till det normala. Ändå har svenska idrottsläkare mött elitidrottare som är tveksamma till att vaccinera sig.
– Jag tycker det är extremt provocerande, säger handbollsherrarnas läkare Daniel Jerrhag.

TT har intervjuat fyra läkare som jobbar nära några av landets främsta idrottare och landslag. Hos dem råder ingen tvekan. Uppmaningen till idrottarna är solklar: ta vaccinet mot covid-19.

– Vaccinet behövs och det ska man ta. Den här diskussionen kommer alltid. Det beror tyvärr på anti-vaccinationsmänniskorna som ägnar sig åt Googleforskning. Jag tycker det är extremt provocerande, säger Daniel Jerrhag, läkare hos handbollsherrarna som just nu spelar VM i Egypten.

Motstånd - ett hot

För två år sedan rankade världshälsoorganisationen WHO vaccinmotstånd som ett av tio hot mot den globala hälsan.

Många minns vaccinationen mot svininfluensan 2009–2010, då vaccinet Pandemrix "bidrog till en ökad risk för narkolepsi hos barn och unga vuxna" enligt Läkemedelsverket.

– Det är klart att man måste vara medveten om att alla läkemedel kan ha biverkningar, även Ipren. Då måste man väga fördelar och nackdelar. Här är ett virus som har lamslagit hela världen, dessutom slår det inte helt godtyckligt, utan främst mot de äldsta. Det kan drabba vem som helst på ett förfärligt sätt, säger Jerrhag.

– Jämför man risken mellan att drabbas och smitta någon annan som blir sjuk... ur mitt perspektiv är det en del av samhällskontraktet att ta det, även om vi inte är de mest utsatta.

"Överlevnadsfråga"

I november uttryckte simstjärnan Sarah Sjöström viss tveksamhet inför att ta ett framtida vaccin, om forskningen skulle visa att hennes blodgrupp var immun och det inte behövdes.

För simlandslagets läkare René Tour råder ingen tvekan:

– Vi ser ju fram emot en vaccination och ser det som en lösning på hela problematiken som har varit pandemin. Utan några reservationer alls. Biverkningsdiskussionen finns överhuvudtaget inte med i vågskålen, säger han och fortsätter:

– Simningen har varit så otroligt hårt drabbad när de stänger simhallarna. Den breda simsporten är helt i vila. För vår sport är det en överlevnadsfråga att kunna vaccinera brett.

Bo Berglund, medicinskt ansvarig hos Sveriges olympiska kommitté (SOK), berättar att även han har fått frågor från idrottare om vaccinets säkerhet.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens råd och kommer att rekommendera vaccination. Det är inga konstigheter, säger han.

Ingen förtur

Samtidigt har det förts fram argument för att idrottare ska få förtur i vaccinkön, för att exempelvis kunna delta i Tokyo-OS i sommar utan problem, men det är inte SOK:s hållning.

– Vi vet inte vad som kommer att krävas i OS. Förmodligen kommer det ett direktiv i vår om vad som gäller. Vi får försöka lösa problemen varefter de dyker upp. Men SOK:s idrottare kommer att komma med i allmänhetens ordning. Vi kommer inte att begära att de ska gå före, säger Bo Berglund.

Även herrarnas fotbolls-EM ska spelas i sommar och landslagsläkaren Anders Valentin är hoppfull om att mästerskapet ska kunna genomföras säkert, oavsett om spelarna har hunnit få vaccinet eller inte.

– Man hoppas att toppen är nådd, så att säga. Ju fler smittade och ju fler vaccinerade desto större immunitet. Elitidrottare ligger nog långt ner på listan, men kanske kan väldigt många ha fått det till sommaren ändå. Man kan åtminstone hoppas, säger Valentin.

Patrik Dokk/TT

Sarah Sjöström. Arkivbild.
Sarah Sjöström. Arkivbild.
Foto: Andrew Medichini/AP/TT

FAKTA

Fakta: Vaccinläget i Sverige

Sverige är med i ett EU-gemensamt avtal om vaccin med fem olika vaccintillverkare:

Astra Zeneca

Janssen Pharmaceutica (Johnson & Johnson)

Pfizer/Biontech

Moderna

Curevac

Vaccinationerna mot covid-19 startade den 27 december i Sverige med covidvaccinet från Pfizer/Biontech, efter godkännande från EU-kommissionen den 21 december.

Den 6 januari godkändes också Modernas covidvaccin.

Källa: Regeringskansliet, Folkhälsomyndigheten

Inrikes

Kexfabrik i brand – personal evakueras

Det brinner i en fabrik i Kungälv. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Det brinner inne på Göteborgs Kex fabrik i Kungälv, uppger SVT Väst. 80 personer som befann sig inne i byggnaden när branden bröt ut, har fått hjälp att ta sig ut.

Larmet kom vid 5-tiden på morgonen. Det finns inga uppgifter om att någon person ska ha skadats.

– Alla är ute ur byggnaden och vi håller på med ventileringsarbete , säger Fredrik Johansson, larm och ledningsoperatör på Räddningstjänsten i Storgöteborg, till SVT.

Inrikes

Misstänks ha mördats av vän – nu kommer domen

Ljus, blommor och minnessaker vid minnesplatsen på torget i Tollarp dagen efter att en 20-årig kvinna hittades mördad i Vramsån. Nu kommer domen mot en 22-årig man som åtalats för mordet. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Den unga kvinnan låg i en skånsk å i elva dagar innan hon hittades död av dykare.
En 22-årig barndomsvän åtalades mot sitt nekande för mord och i dag kommer tingsrättens dom mot mannen.

Ett stort antal frivilliga hjälpte till med att söka efter den 20-åriga kvinnan sedan hon försvunnit i skånska Tollarp den 22 november 2019. Elva dagar senare hittades hon mördad i Vramsån, som löper genom det lilla samhället.

Misstankarna riktades tidigt mot den nu 22-årige barndomsvännen och hemma hos honom hittades offrets peruk, som fortfarande var blöt efter mordet. Dessutom hittades den misstänktes jacka i närheten av mordplatsen och i fickan hittades en kökskniv, som tros komma från offrets bostad.

Nekar till mord

22-åringen har dock konsekvent nekat till anklagelsen om att ha mördat kvinnan.

– Han har ingenting med det här mordet att göra – det vore konstigt för han är barndomsvän med den avlidna, sade försvarsadvokat Melka Kjellberg till TT när rättegången startade i mitten av oktober förra året.

I slutskedet av rättegången begärde Kristianstads tingsrätt att den 22-årige mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning och därmed kan han dömas till fängelse.

– Nu kan man naturligtvis misstänka att han blir dömd och det kommer vi att överklaga till hovrätten, sade försvarsadvokaten Kjellberg till Kristianstadsbladet när undersökningens resultat blev offentlig och det bestämdes att han skulle förbli häktad.

Åklagare Kristina Amilon har yrkat på 18 års fängelse, skriver Kvällsposten. Hon har i rätten lyft fram att offret utsatts för ett 30-tal stickskador och att hon även hade avvärjningsskador.

"Besinningslöst våld"

– Det ger stöd för att hon kämpat för sitt liv. Det rör sig om ett besinningslöst våld hon blivit utsatt för, sade åklagaren Kristina Amilon under den sista förhandlingsdagen, enligt Kristianstadsbladet.

Om mannen fälls för mord kan han räkna med att få straffrabatt eftersom han var under 21 år när brottet begicks.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Sveacasino

Kommer Hero Gaming ta priset på EGR Awards 2020?

Sveacasino Redan förra året meddelade Hero Gaming att de hade blivit nominerade för priserna för Affiliate Programme Marketing Campaign och Operator of the Year från EGR Nordics Award 2020. Det här är viktiga priser inom branschen. De fungerar som en stämpel på att ett spelföretag jobbar på ett sätt som märks och gör skillnad.

Hero Gaming har kontor på ön Malta men också i Malmö. Faktum är att det här är ett företag som har fått betydelse för Malmös affärsutveckling på flera spännande sätt. Så sent som 2018 drog Vd:n Georg Westin igång ett unikt projekt för utveckling av digitala projekt i Malmö.

Unika spelsajter som är nydanande

Idag står Hero Gaming bakom flera framstående casinon. På jämförande sajter som SveaCasino.se hamnar Herocasinot CasinoHeroes ofta mycket högt upp i listorna. Det beror inte bara på att man ger svenska spelare säkra och trygga spel.

Hero Gaming är experter på att skapa speläventyr som är mer än klassisk casinounderhållning. CasinoHeroes hette i starten Saga Casino och det beskrev väl vad som hände den som blev medlem. Resan mellan casinoöarna är rena rama sagan i interaktivt format där den som spelar också tar en interaktiv roll.

Ett viktigt bidrag till Malmös spelkultur

Arbetet från Gråbrödersgatan 2 i Malmö har fått betydelse på flera sätt. Det handlar ju inte bara om att man skapar intressanta spelupplevelser för svenska casinospelare online. Sverige har länge haft en viktig roll inom utveckling av spel och Malmö har sin unika position på spelkartan.

Det här är något som Hero Gaming helt klart har varit med och bidragit till med arbetet från Malmökontoret. Och de fortsätter med detta. Nu när det snart blir dags för EGR Nordic Awards 2020 är chansen god att vi får höra mer om spelbolaget i nyheterna.

Även om spelgenren länge inte har fått ta plats i de fina kultursalongerna går det inte att bortse ifrån dess betydelse för människor. Det finns till och med spelteknik som man tror skulle kunna förändra våra hjärnor. Inte bara med VR-teknik. Spelbolagen som skapar casinospel är också med och förändrar hur vi ser på underhållningen och vad vi kräver av den.

EGR Nordics Awards 2020

Den 28:e januari är det avgjort. Det blir en tisdag då många av de anställda på Hero Games kan känna stor förväntan. EGR Nordic Awards är till för att lyfta fram de spelbolag i Norden som lyckas bäst.

Man ser på flera viktiga aspekter för att komma fram till vilka bolag som ska hyllas. Det kan vara att bolaget lyckas rent kommersiellt eller att de har tagit fram innovationer som är fullkomligt unika.

Exempel på sådant som kan få pris på EGR galan är:

• God kundtjänst

• Reklamkampanjer

• Banbrytande innovationer

• Lyckad spridning

År 2020 kan skånska Hero Gaming vinna Affiliate Programme Marketing Campaign kategorin som får anses vara pris för goda reklamkampanjer i affiliate samarbeten. De kan också knipa Operator of the Year.

Sistnämnda priset vore ju minst sagt en bragd. Att utses till årets operatör är ju ingen liten sak. Bara det att Hero Gaming har nominerats är stort. Konkurrensen är tuff och att den skånska spelföretaget syns i sammanhanget säger en hel del.

Vilken betydelse har utmärkelserna?

Man kan förstås undra vilken betydelse den här typen av priser har. De kommer ju inte direkt från spelarna på casinosajterna. Men att branschfolk utser de allra bästa inom spelindustrin är viktigt. Det fungerar som en sporre och ökar på viljan att göra ännu bättre.

I förlängningen får detta också betydelse för Sverige och Malmö. Personer som Georg Westin som investerar i svensk entreprenörskap påverkar givetvis företagsklimatet i Sverige. När Hero Gaming och andra spelföretag känner sig sporrade att göra mer bidrar det till fler spännande arbetstillfällen och projekt för svenska talanger.

Spelentusiaster som gör mer

Innovationen inom spelbranschen är stor och det smittar av sig. Georg Westins satsning i Malmö med Maxify Startup Studio vittnar om ett mod. Det är också intressant att se att han valde att lägga satsningen i Malmö i delade lokaler med Hero Gaming. Håll ett öga på framtida nyheter om detta initiativ!

Ekonomi

Oxfam: Världen mindre jämlik efter pandemin

Fler av världens arbetare har blivit fattiga under pandemin, medan de allra rikaste har ökat sina tillgångar. Arkivbild.
Foto: Sayyid Azim/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Pandemin ser ut att öka den ekonomiska ojämlikheten i hela världen.
Medan de allra rikastes ekonomi har återhämtat sig kastas hundratals miljoner människor ut i fattigdom. Det skriver Oxfam i sin årliga ojämlikhetsrapport.

Världens dollarmiljardärer hade i december i fjol tillsammans en förmögenhet på 11,95 biljoner dollar (100 000 miljarder kronor), lika mycket som G20-regeringarnas totala återhämtningskostnader för covid-19. Samtidigt har över 200 miljoner människor hamnat i fattigdom på grund av pandemins ekonomiska effekter.

Det skriver biståndsorganisationen Oxfam i sin rapport The inequality virus, som släpps i samband med Världsekonomiskt forum (WEF).

Dödliga klyftor

”Ojämlikheten ökar mer än man någonsin tidigare uppmätt. Den stora klyftan mellan rika och fattiga visar sig nu vara lika dödlig som viruset", säger Johan Pettersson, generalsekreterare på Oxfam Sverige, i ett pressmeddelande.

Att ojämlikheten ökar i nästan alla länder är enligt Oxfam unikt, det är första gången det sker sedan mätningarna började för över hundra år sedan.

Mindre unikt är att det är kvinnor som har drabbats hårdast, både för att kvinnor är överrepresenterade i lågbetalda jobb med osäkra anställningar och för att de utgör en stor del av den vårdpersonal som utsätts för större risker att smittas av covid-19.

"Inte oundvikligt"

Ojämlikheten kostar människoliv, konstaterar Oxfam. I till exempel England är dödligheten i covid-19 dubbelt så hög i landets fattigaste områden, jämfört med de rikaste.

”Extrem ojämlikhet är inte oundvikligt, det är ett politiskt val (...) Coronapandemin har visat världens akuta behov av ett ekonomiskt system som gynnar alla, inte bara de mest privilegierade”, säger Johan Pettersson.

WEF hålls normalt i Davos i Schweiz men den upplaga som pågår denna vecka är en digital konferens.

.

Rättat: I en tidigare version fanns felaktiga siffror i textens inledning.

Martin Yngve/TT

Kultur och nöje

Filmproducenten Alberto Grimaldi död

Leonardo DiCaprio i filmen 'Gangs of New York', som Alberto Grimaldi Oscarsnominerades för.
Foto: Mario Tursi/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den italienske filmproducenten Alberto Grimaldi har avlidit 95 år gammal, rapporterar Variety.

Grimaldi inledde sin filmkarriär i början av 1960-talet som producent för ett antal så kallade spaghettivästerns, en genre han blev viktig för. I mitten av årtiondet producerade han Sergio Leones "För några få dollar mer" och "Den gode, den onde, den fule"

Han fortsatte producera flera lågbudgetfilmer innan han på gick över till att arbeta med många av den italienska filmens stora regissörer, som Federico Fellini, Bernardo Bertolucci och Pier Paolo Pasolini – och inte sällan deras mer kontroversiella filmer, som "Fellinis Satyricon", "Sista tangon i Paris" och "Salò, eller Sodoms 120 dagar".

Hans sista film som producent, Martin Scorseses "Gangs of New York", gav Grimaldi en Oscarsnominering för bästa film.

Sport

Tom Brady tog Tampa Bay till Super Bowl

Tampa Bay Buccaneers superstjärna Tom Brady jublar efter segern mot Green Bay Packers.
Foto: Matt Ludtke/AP/TT
Sport
Sport Tom Brady har bytt lag – men fortsätter att prenumerera på Super Bowl.
Den störste NFL-spelaren genom tiderna har chans på en historisk sjunde Super Bowl-titel sedan hans nya lag Tampa Bay besegrat Green Bay.
I finalen väntar regerande mästarna Kansas City, som har slagit ut Buffalo.

Den amerikanska fotbollens superstjärna, Tom Brady, passade till tre touchdowns och såg till att Tampa Bay Buccaneers besegrade det topprankade hemmalaget Green Bay Packers med 31–26 i söndagens semifinal på Lambeau Field i Wisconsin.

– Det har varit en lång resa och i dag var det en fantastisk laginsats, sade Brady under ceremonin efter matchen.

– Jag har älskat att gå till jobbet varje dag med det här gänget. Jag är så stolt över hela laget, säger Brady men lägger till att det återstår en svår match.

För 43-årigen vet onekligen vad han snackar om.

Historisk hemmaplan

Med sin gamla klubb New England Patriots skrev han in sig i historieböckerna genom att bli den förste NFL-spelaren att vinna sex Super Bowl-titlar. Efter 20 år i klubben siktade han på en ny utmaning när han inför den här säsongen bytte till Tampa Bay Buccaneers.

När han kliver ut på Super Bowl-planen den 7 februari gör han det för tionde gången i karriären. Det blir också första gången i NFL:s historia som ett av finallagen får spela på sin hemmaarena – det är nämligen sedan tidigare bestämt att finalen ska spelas på Raymond James Stadium i Tampa.

Kansas City i ny final

Motståndare blir det regerande mästarlaget Kansas City Chiefs, som i natt slog ut Buffalo Bills i den andra semifinalen. Laget hamnade tidigt i ett underläge med nio poäng, men lyckades vända och till slut vinna med 38–24, efter att superstjärnan Patrick Mahomes, som blev klar för spel i fredags efter en hjärnskakning, passat till tre touchdowns.

Kansas City kan därmed bli det första laget som försvarar sin Super Bowl-titel sedan New England Patriots gjorde det säsongen 2004.

Tampa Bay vann sin hittills enda Super Bowl-titel 2002, då man vann över Oakland Raiders med 48–21. Det var också den senaste gången Tampa Bay nådde den stora finalen i amerikansk fotboll.

Susanna Persson Öste/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL