SVALÖV

Vill att Svalöv tar mer ansvar för flyktingar

Linn Alenius Wallin (FI) vill att Svalöv ska ta ansvar för ensamkommande flyktingbarn fram tills de fyllt 21 år.
Ingen Sektion satt
SVALÖV Svalövs kommun måste ta ett större ansvar för de ensamkommande barn som man tar emot.Feministiskt Initiativ är kritiskt till hur ordningen är i dagsläget och vill att ansvar ska gälla tills att barnen fyllt 21 år.

I en motion till kommunfullmäktige poängterar partiets Linn Alenius Wallin att efter det att barn som vistas på till exempel hvb-hem och som fyllt 18 år avsägs allt ansvar och istället går Migrationsverket in som ansvarig myndighet.

– Man har fått en trygghet i Svalöv som består av god man, medicinska kontakter och skolan. Dessutom oberoende av om barnet överklagat Migrationsverkets åldersuppskrivning eller inte.

Istället vill nu FI att en ny praxis iscensätts för barnets allra bästa, kommer i första rummet och där Svalöv behåller ansvaret fram till 21-årsdagen.

– Det är helt rimligt i förhållande till hur ansvaret för svenska ungdomar ser ut.

Om inte en majoritet ställer sig bakom ett sådant förslag i kommunfullmäktige vill FI att kommunen inväntar en slutgiltig dom vid överklagande efter åldersuppskrivning från Migrationsverket.

Linn Alenius Wallin framhåller att barnkonventionen slår fast att barnets bästa ska komma i första rummet.

– När beslutet om en åldersuppskrivning går det inte att bortse från att ärendet kan handla om ett barn.

Linn Alenius Wallin frågar sig också om Svalövs förfarande kan försvara barns rättigheter.

Om man agerar korrekt och tvingar barnet att rivas upp från tryggheten.

– En realitet som innebär avslutade kontakter med barn och ungdomspsykiatrin, brutna kontakter med vänner och bruten kontakt med sin gode man.

- Många barn som nått Sverige mår mycket dåligt psykiskt, vilket inte minst självskadebeteendet och självmordsförsök vittnar om.

Inrikes

Corona: 401 bekräftade dödsfall hittills

Skylt som visar vägen till provtagning utanför Skånes universitetssjukhus i Malmö. Arkivbild.
Skylt som visar vägen till provtagning utanför Skånes universitetssjukhus i Malmö. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes

6 830 personer i Sverige har hittills bekräftats smittade av coronaviruset, och 401 dödsfall kopplade till covid-19 har rapporterats. Det visar Folkhälsomyndighetens uppdaterade siffror, som offentliggörs varje dag klockan 14.

De flesta avlidna, 170 personer, finns inom åldersgruppen 80–90 år. Bland 70–79-åringarna har 106 människor avlidit och bland dem över 90 är antalet dödsfallen 76.

541 personer har fått IVA-vård, eller intensivvårdas just nu. Av dessa är 134 kvinnor och 407 män. Det finns olika tänkbara förklaringar till den manliga överrepresentationen.

– En större andel män röker vilket verkar öka risken vid coronainfektion. Samma sak gäller för hjärt- och kärlsjukdomar och även där är män överrepresenterade, har Anders Bergqvist, virusforskare vid Uppsala universitet, tidigare sagt till TT.

Inrikes

En man död i båtolycka

En man i 25-årsåldern har drunknat efter en båtolycka i Flen.
En man i 25-årsåldern har drunknat efter en båtolycka i Flen.
Fotograf: Leif Blom/TT
Inrikes

En man i 25-årsåldern har avlidit efter en båtolycka i en sjö utanför Flen. Mannen hade varit på en fest på en ö på lördagskvällen.

– Sedan var det tre personer som skulle ta sig därifrån och då välte båten och de hamnade i vattnet, säger Åsa Willsund, presstalesperson vid polisen i region Öst.

Två av männen, som är i 45-årsåldern, lyckades simma i land. Den förolyckade mannen hittades medvetslös i vattnet. Han fördes med ambulans till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Polisen misstänker inget brott i samband med olyckan.

Utrikes

Drönare bevakar utegångsförbud i Jordanien

En tom gata i Jordaniens huvudstad Amman den 21 mars, efter det att utegångsförbud infördes.
En tom gata i Jordaniens huvudstad Amman den 21 mars, efter det att utegångsförbud infördes.
Fotograf: Raad Adayleh/AP/TT
Utrikes

Jordanien kommer att använda drönare och övervakningskameror för att se till att invånarna följer det utegångsförbud som införts för att bromsa virusutbrottet.

– Militären och säkerhetstjänsten kommer att säkerställa att utegångsförbudet respekteras genom att använda sig av modern teknologi såsom drönare och övervakningskameror, säger regeringstalespersonen Amjad al-Adayleh.

323 personer har bekräftats smittade med det nya coronaviruset i Jordanien och fem personer har avlidit, enligt officiella siffror.

Förutom utegångsförbudet har Jordanien bland annat ställt in all flygtrafik ut och in ur landet, stängt skolor och förbjudit alla offentliga sammankomster.

"Nödvända åtgärder" kommer att vidtas mot den som blir påkommen med att bryta mot reglerna, tillägger Amjad al-Adayleh.

Myndigheterna uppger att man hittills har gripit minst 1 600 personer för att ha brutit mot utegångsförbudet som gällt sedan i mars.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Sport

Efter OS-flytten: "En känsla av hopplöshet"

Göran Kenttä. Arkivbild.
Göran Kenttä. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Tokyo-OS flyttades till nästa år.
Hur påverkar det elitidrottare som hade sommarspelen i Japan som säsongens stora målbild?
– Det kan skapa en oro och också en känsla av hopplöshet, säger idrottspsykologen Göran Kenttä.

Den 24 juli 2020. I flera år har datumet varit inringat i elitidrottarnas kalendrar och OS i Tokyo har frekvent förekommit som målbild under tunga och lätta träningsperioder samt i svåra kvaltävlingar.

Sedan slog coronaviruset till.

Efter att allt fler insjuknat i covid-19 världen över har tävlingar, mästerskap och turneringar försatts i pausläge och ligaspel av olika slag har ställts in i väntan på en mer stabiliserad tillvaro och möjligheten att arrangera matcher utan att riskera smittspridning.

Internationella olympiska kommittén (IOK) väntade länge, men till slut kom det väntade beskedet: Inget OS 2020 – i stället flyttas de olympiska spelen fram ett år.

Även om OS-flytten, med tanke på pandemin, var det givna beslutet, har det skakat om tillvaron för många i Sveriges idrottselit.

"Utmanande situation"

– Sommaridrotterna har hamnat i en utmanande situation kring mästerskap som flyttats, ställts in och fortfarande finns det oklarheter kring våra sommarolympier, hur de ska hitta nya kvaltävlingar, vad det innebär att ha kvalat in till OS ett år innan och vad det innebär för ekonomin och sponsorer? Där finns det många osäkerhetsfaktorer, säger idrottspsykologen Göran Kenttä.

– Då OS har försvunnit för många, eller åtminstone skjutits på, blir det osäkerheter kring: Kommer jag att vara i bra form då? Jag var i mitt livs form nu och jag hade ett fantastiskt upplägg, nu är OS ett år längre bort – kommer motivationen att räcka?

Idrottspsykologen Kenttä, som jobbar med flera av Sveriges främsta idrottare, säger att valet att vara elitidrottare "är en osäker karriär" och att det "nu blir allt mer oförutsägbart och mer osäkert."

Han tror även att IOK:s beslut mycket väl kan betyda slutet för vissa, som sedan tidigare målat upp Tokyo som slutpunkten i det inrutade livet som elitidrottare.

– Det kan skapa en oro och också en känsla av hopplöshet, att man inte har koll, att man tappar suget. Det finns nog risk att en del kommer att ha det lite tufft och till och med avsluta sina karriärer i förväg, säger han.

"Ofantligt viktigt"

TT: Hur ska man hantera en sådan här stor förändring?

– Jag tror, i den här tiden, att det blir ofantligt viktigt hur ledarskapet fungerar i de landslag och de förbund där man har de här utmaningarna. Att någonstans lyfta blicken och ha förmågan att motivera sina enskilda idrottare, hitta nya målsättningar som är stimulerande i en väldigt turbulent och osäker vardag. Här blir tränarnas och ledarnas roll ofantligt viktigt.

– Målet behöver handla om ett långsiktigt mål som går bortom den här säsongen men också hitta meningen i den vardagliga träningen. De två sakerna blir superviktiga. Och att också skapa rutiner i dagsläget som funkar och som man känner är meningsfulla.

"Ingen som mår bra"

En annan viktig del är att begränsa informationen kring pandemins utveckling.

– Det finns ingen som mår bra av att sitta och läsa allt som skrivs om corona i dessa tider. Det blir för tufft, säger Göran Kenttä.

TT: Det gäller för alla i samhället, när vardagen ser ut som den gör i dag...

– Exakt, det gäller inte bara för idrottare utan det gäller ju generellt för alla individer i samhället.

TT: Följer du den rekommendationen?

– Ja, jag gör det ganska noga. Jag tar en halvtimme varje kväll för att kolla det som har hänt och de eventuellt nya riktlinjerna som har kommit.

Anders Wallin/TT

FAKTA

Fakta: Så kan elitidrottare hantera pandemin

En arbetsgrupp inom kompetensområdet idrottspsykologi hos avdelningen elitidrottsstöd vid Riksidrottsförbundet har tagit fram råd för elitidrottare för att hantera effekten av coronapandemin:

Vad är viktigt för dig?

"Att vara medveten om det som driver dig i din idrott, dina värden, kan vara särskilt hjälpsamt i svåra stunder."

Anpassa och/eller förändra mål

"Försök anpassa dina målsättningar, genom att till exempel ändra tidsramen /.../ eller anpassa typen och nivån på målen."

Träna på att tävla

"/.../ Försök fundera på, kanske tillsammans med dina idrottskamrater och/eller tränare, hur du kan skapa tävlingslika situationer."

Kom tillbaka i nuet

"I stället för att lyssna på alla orostankar, som ibland nästan kan kidnappa oss, kan du stanna upp och fokusera på en sak som sker här och nu. Det kan exempelvis vara fokus på din andning, eller fokus på alla ljud som du hör runt omkring dig."

Acceptera känslorna

"Att uppleva starka känslor i situationen vi befinner oss i är väldigt naturligt. Tänk på att du inte är ensam. Många andra känner precis som du."

Träna på avslappning

"I perioder med mycket oro och osäkerhet kan det vara ännu viktigare att träna på olika avslappningsmetoder för att ge kroppen en stunds viktig återhämtning."

Social – men på ett nytt sätt

"Försök nyttja de digitala möjligheter vi har. Boka in tillfällen med dina vänner, familjemedlemmar eller lagkompisar via Skype eller dylikt och skapa en social stund på det sättet även om ni inte fysiskt får träffas på ett tag."

Fokusera på det relevanta

Var noggrann med att vara väl informerad om det som sker (cirka två–tre gånger per dag), men se till att du inte slukar varenda story som går att läsa."

Hantera din oro

"Att förstå vad oro är och hur oron påverkar dig är ett viktigt första steg för att kunna jobba med den."

Källa: www.Idrottspsykologi.rf.se

Inrikes

Man död i skoterolycka utanför Gällivare

En man i 55-årsåldern har omkommit i en skoterolycka utanför Gällivare. Arkivbild.
En man i 55-årsåldern har omkommit i en skoterolycka utanför Gällivare. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes

En man i 55-årsåldern har omkommit i en skoterolycka utanför Gällivare, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten. Olyckan inträffade Liikavaara sydost om Gällivare. Mannen har av okänd anledning kört in i ett träd med skotern.

Efter olyckan, som inträffade vid 17-tiden på lördagen, fördes mannen till Gällivare sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Inrikes

Dödstal högre än daglig siffra

Folkhälsomyndigheten presenterar dagligen dödstal, men korrigerade uppgifter visar att antalet avlidna i covid-19 hittills har kunnat vara avsevärt högre. Arkivbild.
Folkhälsomyndigheten presenterar dagligen dödstal, men korrigerade uppgifter visar att antalet avlidna i covid-19 hittills har kunnat vara avsevärt högre. Arkivbild.
Fotograf: Ali Lorestani/TT
Inrikes
Inrikes Reviderade officiella dödssiffror vittnar om att antalet döda i covid-19 har varit klart högre än den siffra som dagligen rapporterats.
Det framgår av en granskning som TT har gjort.

Varje dag presenterar Folkhälsomyndigheten de senast rapporterade dödsfallen i coronapandemin, uppgifter som snabbt blir stora nyheter. Myndigheten påpekar hela tiden att totalsiffran inte är dagsaktuell och väntas öka.

Nu finns reviderade, uppdaterade siffror från myndigheten. De visar att dödstalet, dag för dag, har varit betydligt högre än de tidigare uppgifterna, när man går bakåt en tid.

Exempelvis den 25 mars redovisades att den dittills inrapporterade totala dödssiffran i covid-19 var 42. Men efter revidering var den egentligen 97 redan då. Den 29 mars rapporterades 110 avlidna, men efter revidering 212. Gapet mellan rapporterad och hittills reviderad siffra har sedan dess gradvis minskat.

"Döljer inget"

På lördagen rapporterades att 373 hittills har dött.

Statsepidemiolog Anders Tegnell hymlar inte med att statistiken släpar efter, och att även de senaste totalsiffrorna kommer att stiga. Men eftersom myndigheten den senaste tiden arbetat på att få in säkra siffror snabbare borde eftersläpningen bli mindre, anser han.

Den gångna veckan visar, hittills, på 20–30 döda per dag.

– Under senare tid tycker jag att vi ser en stor stabilitet och därför tror inte jag att vi kommer att få se en fördubbling. Absolut inte, säger Tegnell.

Myndigheten hade inte vidtagit andra åtgärder tidigare om man hade haft de korrigerade högre siffrorna redan då, säger Tegnell. Dödstalen speglar mer utbrottet i backspegeln än framåt.

"Olika faser"

Enligt internationell statistik hade Sverige på söndagen 37 hittills rapporterat döda per miljon invånare, Danmark 28, Norge 11 och Finland 5.

Internationella jämförelser av dödstal är dock väldigt svåra. Olika länder, även i Norden, anger dödsorsak på olika sätt. Ingen vet heller om skillnaderna i Norden beror på att olika länder vidtagit skilda åtgärder, enligt statsepidemiologen.

Han bedömer att det är avgörande om ett land får spridning bland äldre människor.

– Norge har en annan åldersstruktur på sina fall, de är yngre. Något man gör annorlunda i Norge är att man testar mycket mer på personal på äldreboenden. Om det nu är det som har gjort skillnaden, säger Tegnell.

Finland ligger i sin tur i en flera veckor tidigare fas än Sverige i epidemin, anser han.

Rättad: I en tidigare version fanns en siffra om ett förmodat antal döda i dag. Den siffran saknar grund.

Ola Westerberg/TT

FAKTA

Fakta: Så skiljer sig dödstalen

Ackumulerade antal döda i covid-19 i Sverige: ursprungliga uppgifter, respektive hittills reviderade. Ju äldre siffra, desto säkrare, normalt sett.

Sport

Seger för TFF-damerna i träningsmatch

TFF-tränare i närbild
TFF-tränaren Hans Malmgren var nöjd med att ha fått lufta sin spelartrupp.
Sport
fotboll Det spelades en träningsmatch på Vångavallen på lördagen. TFF-damerna matchade mot Hyllie och vann med klara 6-1..

Trots alla turer om träningsmatcher skulle tillåtas eller inte förra veckan lyckades TFF-damerna boka in och genomföra en träningsmatch. Den spelades på ett stängt Vångavallen utan publik.

Men enligt TFF fanns det en och annan som “... tjuvkikade genom staketen från jättelångt håll.”

Motståndet var Hyllie IK och resultatet hela 6-1 till Trelleborgs FF.

- Det var väl egentligen spel mot ett mål, vi fick iallafall luftat ungefär 20 spelare idag och det är ju bra, sa TFF-damernas tränare Hans Malmgren efter matchen.

Målen gjordes av Elin Engbe (två mål), Hanna Lundell, Elina Lenir, Matilda Liljefors och Josefine Svensson..

- De två första målen är omställningsmål, sen står vi och sover lite där de reducerar. Elina Lenir gör sedan ett frisparksmål innan paus. I paus bytte vi sju spelare och med tiden blev vi ännu mer dominanta samtidigt som de blev trötta.

TFF-damerna damerna kommer nu att träna måndag och tisdag nästa vecka men sedan är mycket oklart:

- Sedan lutar det åt att vi tar helt ledigt över påsken, sen får vi se. Det är ingen som riktigt vet vad som händer, sa Hans Malmgren.

- Vi ska få besked om några dagar om hur det blir, sen får man ta det därifrån. Ingen i hela världen som vet hur det blir just nu, men vi måste hålla igång träningen och sedan hitta några fler träningsmatcher. Och hoppas på det bästa.

Nyheter

14 covid-patienter döda i Skåne

Sus Akuten i Malmö.
På söndagen var 343 personer konstaterat smittade av coronaviruset.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Nyheter
Skåne Antalet fall i Skåne som har avlidit på sjukhus efter att ha smittats av coronaviruset var på söndagen 14 personer. Region Skåne ändrade samtidigt i helgen hanteringen av provtagningarna.

Enligt Region Skåne var antalet konstaterade fall i Skåne 343 personer under söndagen och 61 covid-patienter vårdas på sjukhus, varav 16 i intensivvård.

I dagsläget provtar regionen endast personer som behöver läggas in på sjukhus samt boende på äldreboenden. Under söndagen var cirka 4 450 personer provtagna i Skåne.

Totala antalet covid-positiva som avlidit på sjukhus är 14 personer.

Antal provtagna som redovisas från och med lördag omfattar enbart antalet provtagna i Region Skåne. Prover från andra regioner som hanterats i Region Skåne är från och med lördagen exkluderat från Region Skånes statistik, enligt ett pressmeddelande från Region Skåne.

NÄSTA ARTIKEL