Svalövs

Vill att Svalöv tar mer ansvar för flyktingar

Linn Alenius Wallin (FI) vill att Svalöv ska ta ansvar för ensamkommande flyktingbarn fram tills de fyllt 21 år.
Artikel Svalövs kommun måste ta ett större ansvar för de ensamkommande barn som man tar emot. Feministiskt Initiativ är kritiskt till hur ordningen är i dagsläget och vill att ansvar ska gälla tills att barnen fyllt 21 år.

I en motion till kommunfullmäktige poängterar partiets Linn Alenius Wallin att efter det att barn som vistas på till exempel hvb-hem och som fyllt 18 år avsägs allt ansvar och istället går Migrationsverket in som ansvarig myndighet.

– Man har fått en trygghet i Svalöv som består av god man, medicinska kontakter och skolan. Dessutom oberoende av om barnet överklagat Migrationsverkets åldersuppskrivning eller inte.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Inresande stoppas från digital vaccinbokning

En stor del av det vaccin som tilldelats Region Halland har den senaste tiden gått till personer som inte bor där. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Nu blir det svårare för dem som bor utanför Halland att få sin spruta där – bara hallänningar ska kunna göra digital vaccinbokning, enligt ett nytt beslut.

Bakgrunden är att en stor del av det vaccin som tilldelats Region Halland den senaste tiden har gått till personer som inte bor där. De senaste dagarna har ungefär en fjärdedel av vaccinet gått till inresande från andra regioner.

Framför allt har det handlat om personer från Västra Götalandsregionen, som bokat in sig för vaccinering i norra Halland. I södra Halland har på motsvarande vis personer från Skåne blivit vaccinerade, om än i mindre omfattning.

Nu har Region Hallands hälso- och sjukvårdsutskott beslutat att den digitala bokningen endast är för halländska invånare, rapporterar P4 Halland.

Regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) beskriver situationen som ohållbar och hon befarar att den kommer att eskalera.

– Vi anser inte att vi bryter mot hälso- och sjukvårdslagen i och med att man fortfarande kan ringa och boka tid i Halland. Det är den digitala bokningen som stängs för utomläningar, säger hon till Hallandsposten.

Lagfarter SkD

73 kvadratmeter stort hus i Karups sommarby, Blentarp sålt

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Anna Mari Ewing, 38 år, från Veberöd är ny ägare till huset på Skälaäng 9 i Karups sommarby, Blentarp. Huset är byggt 1982 och har en boyta på 73 kvadratmeter. Säljare är Lars Erik Jonny Rosenbergs dödsbo. Ägarbytet gjordes i mars 2021 och priset blev 1 700 000 kronor.

Precis i närheten såldes i somras ett annat hus, på Stenäng 4. Där blev priset för det 110 kvadratmeter stora huset 2 425 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kävlinge

Katalysatorer stals

Kävlinge
Kävlinge/Lödde Katalysatorer har stulits på Korsbacka i Kävlinge och Barsebäcksvägen i Löddeköpinge. Båda stölderna upptäcktes den 14 april.

Sport

Karlin presenterad av Modo

Mattias Karlin lämnar Västervik och blir ny tränare i moderklubben Modo. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport Nu är det klart. Hockeyallsvenska Modos nye tränare blir Mattias Karlin som lämnar skrällaget Västervik och flyttar hemåt.
Karlin, 41 år, har skrivit treårskontrakt.

"Det är en väldigt härlig känsla att komma hem till Modo, det är klubben man representerat en stor del av sitt liv och Modohjärtat är stort", säger Karlin till Modos webbplats.

Efter Modos misslyckade säsong, där klubben avverkat tre tränare, stod det tidigt klart att Karlin var högst upp på önskelistan. Västervik kommunicerade också tidigt att Karlin kunde bryta kontraktet för en flytt till Modo.

När Västervik tidigare i veckan åkte ut det hockeyallsvenska slutspelet mot Timrå offentliggörs nu flytten.

"Jag har varit tio år i Västervik, en fjärdedel av mitt liv, men allting har sin tid och nu är det Modo som jag ser fram emot att få vara en del av. Vi ska jobba med att hela tiden bli bättre och det ska synas på planen. Vi ska sikta på slutspel och där kan allting hända", säger Karlin.

Förutom sina många år i Västervik gjorde Karlin också en kort sejour i Mora i SHL 2017-18, men sparkades efter halva säsongen och återvände till Småland.

Modo åkte ur SHL 2016 och har fem säsonger i rad misslyckats med att ta sig tillbaka.

Efter säsongen, där Modo först efter en framgångsrik slutspurt undvek kvalspel nedåt, lämnade också sportchefen Fredrik Glader och ersattes av Henrik Gradin.

Utrikes

Snart kan danskar gå på krogen och ha picknick

Krogarna i Danmarks huvudstad Köpenhamn kommer inom kort att fyllas av gäster igen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Utrikes
Utrikes Barer, restauranger och värdshus slår upp portarna och fotbollsfans kan snart heja på sitt favoritlag från läktaren.
Smittoläget är stabilt och Danmarks återöppnande sker snabbare än vad som tidigare planerats.

– Sunt förnuft att öppna mer och att lätta några av de strängaste reglerna, säger Katia K Østergaard, chef för hotell- och restaurangförbundet Horesta.

Men pandemiproblemen försvinner inte i ett slag, varnar hon.

Det var på fredagen som danska myndigheter bekräftade att även barer och värdshus omfattas av de restriktionslättnader som de politiska partierna enades om kvällen innan. Det innebär att danskar från och med den 21 april kan ta ett glas på en uteservering utan att behöva visa upp ett så kallat coronapass.

"Är under kontroll"

För att äta eller dricka inomhus krävs dock både bordsbokning samt att gästerna visar upp ett pass – som påvisar att de har har vaccinerat sig, har antikroppar eller gjort ett negativt covidtest de senaste 72 timmarna. Alkoholservering får pågå till klockan 22 och en timme senare ska restaurangerna vara stängda.

Från och med nästa onsdag blir det även okej för tio personer att träffas inomhus, i stället för fem som tidigare meddelats. Och utomhus får hela 50 personer samlas, enligt beslut från en bred majoritet i folketinget.

– Det finns utrymme för det och smittan är under kontroll, säger hälso- och sjukvårdsminister Magnus Heunicke (S).

Beslutet innebär att väsentliga delar av det planerade danska återöppnandet tidigareläggs. Heunicke säger att det kommer att påverka "allas vår vardag" i en positiv riktning.

– Vi är i ett gynnsamt läge. Vi öppnar mer än planerat för att det finns utrymme för det och smittan är under kontroll.

Skolor och sport

Från den 21 april får även skolorna i hela landet, utom i Köpenhamnsområdet, ta emot fler elever. Få vissa gymnasieutbildningar får samtliga elever komma tillbaka till undervisning i skolorna.

När det gäller idrottsevenemang får upp till 500 åskådare då komma in på läktarna i bland annat superligan, Danmarks högsta fotbollsliga. Motionärer får idrotta inomhus i större grupper än tidigare. Och religiösa samfund får nu hålla gudstjänster och andra sammankomster i mer än en halvtimme.

"Ytterst glädjande", kommenterar Danskt Näringsliv, som främst ser fram emot öppnandet av köpcentrum och stormarknader på onsdag.

Öppnar gränserna

Alla danska partier utom Nye Borgerlige står bakom beslutet om en snabbare tidtabell för lättnaderna.

– Vi fick prognoser om ett mycket allvarligt läge, som lyckligtvis inte blev verklighet. Vi fick veta att det i mitten av april skulle vara 870 inlagda patienter (med covid-19), i dag är den siffran 191, konstaterar Venstres ledare Jakob Ellemann-Jensen.

Under maj och juni kommer restriktionerna att lättas ytterligare. Om allt går som planerat får danskarna den 11 juni samlas i grupper om upp till hundra personer inomhus och helt utan restriktioner utomhus.

Sedan tidigare har Danmark beslutat att öppna landets gränser i fyra steg med start 21 april. Från och med den 1 maj behöver inte färdigvaccinerade besökare från länder i EU och Schengen som har låga smittotal visa upp ett negativt testresultat eller sätta sig i karantän efter ankomsten.

Rådhusplatsen i Köpenhamn lär bli lite mer folkfylld från nästa vecka. Bild från mars.
Rådhusplatsen i Köpenhamn lär bli lite mer folkfylld från nästa vecka. Bild från mars.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Danmark och coronaviruset

Genom omfattande nedstängningar har Danmark lyckats stävja en "tredje våg" av coronavirussmitta. I december noterades flera tusen fall om dagen, nu är de nere på 500-700.

Totalt har drygt 241 000 fall av covid-19 registrerats i Danmark.

2 450 människor har avlidit i virussjukdomen.

Källa: Reuters och Johns Hopkins Universitys sammanställning

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Inrikes

Lättnad hos regionerna efter dagens besked

Historiskt stor satsning på infrastruktur i regeringens nya proposition. Arkivbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Inrikes
Inrikes Den infrastruktursatsning som regeringen lagt fram tas emot med lättnad och glädje hos regionerna.

– Det känns fantastiskt bra, och nu känner jag mig helt tryggad att hela Norrbotniabanan ska byggas, säger Rickard Carstedt (S), ordförande i regionala utvecklingsnämnden i region Västerbotten.

Även de kommuner som berörs av att nya stambanor för höghastighetståg ska byggas i södra Sverige välkomnar satsningen.

– Jag tycker att de svarade tydligt på frågan att arbetet ska verkställas med stambanan, att det är rimligt att arbetet kommer igång igen och att det ska utgå från de förhandlingar som är gjorda. Det är positiva besked, säger Ann-Marie Nilsson (C), som är ordförande i Jönköpings kommunstyrelse.

Även Ulf Olsson (S) som är ordförande i Borås kommunstyrelse, ser positivt på dagens besked.

– Jag tycker att det känns väldigt bra, dels att det är en sådan pass kraftig ökning av resurserna till infrastruktur men också att man är tydlig med att man ska bygga nya stambanor som vi regionalt har kämpat för.

Av de sammanlagt 799 miljarder kronorna som regeringen föreslår ska gå till att underhålla och utveckla vägar och järnvägar åren 2022–2033, är förslaget att 437 miljarder ska gå till nyinvesteringar i till exempel nya stambanor. Trots det är det oklart när nya etapper kan påbörjas. Det är även oklart när Norrbotniabanan kan vara på plats.

Tea Oscarsson/TT

Inrikes

Man begärd häktad för mordet i Linköping

En man begärs häktad för mordet vid järnvägsstationen i Linköping under torsdagen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Den man som misstänks för mordet på en kvinna nära järnvägsstationen i Linköping under torsdagsförmiddagen begärs häktad, meddelar Åklagarmyndigheten.

Vice chefsåklagare Malin Axelsson uppgav under torsdagen att mannen och kvinnan var bekanta med varandra.

Häktningsförhandlingen hålls under fredagseftermiddagen.

Utrikes

Kreml: USA:s sanktioner är oacceptabla

Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Foto: Alexei Druzhinin/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Rysslands president Vladimir Putin kommer att bestämma vilka motåtgärder han ska straffa USA med. Det meddelar Kreml dagen efter det att USA sagt att man kommer att utvisa diplomater, svartlista nya ryska obligationer och utvidga sanktionslistan som straff för att Moskva försökt att påverka amerikanska val.

Det framgår dock inte när de ryska motåtgärderna i så fall ska presenteras.

USA:s president Joe Biden anser samtidigt att länderna måste trappa ned konfrontationerna. I tisdags förslog han ett möte med sin ryske motpart för att diskutera de ökade spänningarna. Putin har inte svarat på inviten – men det har inte hindrat Finland från att kliva fram och erbjuda sig att stå som värd för mötet.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger till journalister att de nya amerikanska sanktionerna är oacceptabla, men att det är bra att Biden söker dialog med Putin.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL