Karoline Jönssons mat är helt växtbaserad. Foto: Madeleine Jönsson
Citruspasta, ur Det goda gröna. Foto: Karoline Jönsson

Okomplicerad mat från naturen

MAT Hur man odlar eget och lagar okomplicerad växtbaserad mat. Det kan man lära sig i Karoline Jönssons andra kokbok, "Det goda gröna".

2014 gav Karoline Jönsson ut sin första kokbok. ”Det gröna skafferiet” fokuserade på vegetarisk mat och vann till och med en silvermedalj i den prestigefyllda tävlingen Gourmand world cook book. Nu har receptkreatören från Janstorp släppt sin andra bok, ”Det goda gröna”.
– Den är i gränslandet mellan kokbok och trädgårdsbok, säger hon. Den kombinerar mina två hjärtefrågor, växtbaserad mat och hemodling. Den har massvis med odlingstips.

Det är en av sakerna som skiljer den nya boken från den förra, ett större fokus på själva odlandet.
– Boken är indelad i fem olika kapitel, trädgårdslandet, växthuset, fruktträdgården, örtagården och den vilda trädgården. Det finns tips på vad man ska tänka på när man komposterar, hur man beskär fruktträd, tar sticklingar från sina örter och hur man delar med sig av sina växter så att grönskan fortsätter. Man behöver inte köpa allt från början.

Hennes recept är också annorlunda jämfört med 2014.
– Nu är min mat helt växtbaserad, så jag använder varken mjölk eller ägg. Det gör att man måste bli lite mer kreativ. Samtidigt tänker jag att min mat ska vara mer lättillgänglig. Den ska vara lätt att slänga ihop, inte så många moment. Den är inte nödvändigtvis snabb, men okomplicerad. Få smakkomponenter.
Lite som det italienska köket, säger hon.
– De har ofta tre grundråvaror eller smaker som ger maten en viss känsla eller stil. Jag har tonat ned det lite.

Anledningen till att det har blivit så är att hon har blivit mer bekväm i sin matlagning.
– Alla utvecklas och på dessa år har jag landat i det vegetariska köket. Det är enklare att ta fram välbalanserade recept som fungerar praktiskt i vardagen.
Boken också är mer faktabaserad.
– Den är fortfarande personlig. Det går att känna igen min stil från till exempel min blogg, men den är mer informativ. Det är mer kött på benen och mer helhetstänkande. Jag ser en tydlig trend att folk vill odla hemma även om de bor i lägenheter. De är intresserade av att sätta frö och se dem växa. Jag tar upp allt från krukväxter på balkongen till att gräva upp hela trädgården.

Men utan pekpinnar, påpekar hon.
– Jag kan tycka att odlingsvärlden kan vara ganska hård ibland. Det är många riktlinjer och regler. Om man vill börja odla själv tror jag att det bästa är att sätta igång och lära sig efterhand. På det sättet är det en ganska snäll bok. Prestationen är lagd åt sidan. Det ska vara mysigt.

×