Lunds VK:s herrlag följer i damlagets spår och tar klivet upp i elitserien nästa säsong. Foto: Roger Linde
Oskar Borna (nr 3) och Andreas Andersson (nr 2) i farten under säsongen. Foto: Roger LindE

Lunds VK i eliten även på herrsidan

LUND Det blir allt mer drag kring volleybollen i Lund. Damlaget i Lunds VK står inför sitt första SM-slutspel och nyligen stod det klart att även klubbens herrlag spelar i elitserien nästa säsong.

Nästa säsong kommer riksidrottsgynmasiets lag, RIG Falköping, bara att spela sina hemmamatcher i volleybollens elitserie för att hinna med och ha råd till att ge de unga spelarna även internationell erfarenhet. Därmed bestämde man sig inom svensk volleyboll att ta in ett extra lag i elitserien.
– Det blev en vakans öppen för alla, men det visade sig att vi var ensamma om att anmäla oss till kval. Så det blev inget kval utan vi fick platsen, berättar sportchefen i Lunds VK, Linus Oscarsson, för Skånskan.

Enligt Oscarsson var det ett ganska lätt beslut för klubben att ta.
– Vi har försökt kvala tre gånger och kommit allt närmare utan att nå ända fram. Och det är klubbens ambition att ha två elitlag, vi är som landets största förening absolut en klubb för elitserien och vi vill utvecklas och få tuffare motstånd.
Den här säsongen blev inte fullt lika framgångrik som vanligt för herrlaget som kommer att sluta tvåa i serien efter Vindrarp – som alltså inte vill ta klivet upp.
– Resultatmässigt har vi varit lite svagare den här säsongen, men å andra sidan genomgår vi en generationsväxling och har en del spelare som inte hunnit samla på sig så mycket rutin ännu, berättar Linus Oscarsson.
Inför premiärsäsongen kommer man sålunda att behöva förstärka laget.
– Det återstår att se hur mycket men visst kommer vi att behöva värva. Några proffs från utlandet blir det hur som helst inte, såvida vi inte kan locka dem till Lund tack vare universitetet. Vi har som policy att satsa svenskt och vill vara en klubb som ger svenska spelare speltid och möjlighet att utvecklas.

– Därför kommer vi knappast att kunna utmana om SM-guld. Men vi hoppas ändå lyckas etablera oss på ett bra sätt.
På damsidan är Lunds VK nu redo för slutspel, men där stöter man på självaste Engelholm.
– Det blir förstås tufft. Men vi hoppas att tjejerna taggar till och gör en bra prestation. Vi är överlag nöjda med damlagets första elitsäsong, vi har inte haft några uttalade resultatmål och de har definitivt uppnått sina mål.
– Vi var väldigt glada efter derbysegrarna mot Svedala. Det var säsongens stora ljusglimtar. Sedan får man laget det tid att utvecklas vidare.

Sportresultat

Sport i dag