Tvättbjörnen är söt, men inte välkommen in i vårt ekosystem. – När en ny art kommer in i ett ekosystem kan den utrota andra arter och det blir en obalans, säger Nils Carlsson. Foto: Patrik Pleul/TT/arkiv
Om du ser en tvättbjörn - plocka fram mobilkameran illa kvickt. Bildbevis väger tungt. Foto: Sven Hoppe/TT

Två tvättbjörnar har synts i Malmö

Malmö Skånska tvättbjörnar – finns de? De senaste veckorna – den 5 och 11 mars – har det kommit in två rapporter från privatpersoner i Malmö som sett dem.
En har blivit sedd vid Persborg och en på Mobilias parkering. Men tyvärr blev ingen av dem fångade på bild.

Invasiva arter börjar bli ett allt större problem. Ett exempel är mördarsnigeln. I det fallet är slaget redan förlorat. Om tvättbjörnen – som hör hemma i Nordamerika – skulle etablera sig i Sverige skulle det medföra många negativa konsekvenser.
I Tyskland har man tappat kontrollen över tvättbjörnsbeståndet. Enligt historien började det med att Göring hade ett zoo där tvättbjörnar fanns. Dessa flydde ut när en bomb föll på zooet under andra världskriget.
– I dag har de en miljon tvättbjörnar i Tyskland. Och tvättbjörnar är duktiga på att ta fågelägg, fågelungar och grodor, säger Nils Carlsson på länsstyrelsens naturskyddsenhet.
Han berättar också att tvättbjörnar är bra klättrare, att de tar sig in på vindar och lägger döda fåglar. De använder isoleringen i hus som toalett och åstadkommer stora skador.
Tvättbjörnen kan också bära med sig sjukdomar. Oron för rabies är stor.

I Skåne hittades en död tvättbjörn i Falsterbo 2014. Medvetenheten om hur arten spritt sig i Tyskland och att den också börjar dyka upp i Danmark gör att man håller vakt i Sverige.
– Så vi är jätteglada för att få in tips, säger Nils Carlsson, men de flesta tips vi kan kolla upp när det gäller tvättbjörn eller mårdhund är något annat. Oftast är det en grävling.
För att hålla koll på vad som händer är man ändå beroende av allmänheten.
– Det bästa man kan göra om man ser en tvättbjörn är att använda mobilkameran och ta bilder. Får vi in något som kan vara en tvättbjörn så kollar vi det. Även om det blir en suddig bild så ger det oss något att gå på, säger Nils Carlsson.
En konstaterad tvättbjörn på bild gör att man rycker ut med fällor. Djuret ska fångas vid liv.
Det knepiga med tvättbjörnar är att de är mest aktiva på natten.

Kan de invadera Skåne utan att vi märker det?
– Nej, inne i stadsmiljön kommer de att rota i soptunnor och leta godsaker. Man kommer att se dem. Och ett riktigt bevis skulle vara om man hittade överkörda tvättbjörnar eller mårdhundar. Det har vi inte sett ännu.
Det är alltså inte skarpt läge i Skåne, men det finns en beredskap, inte minst eftersom djuret observeras mer i Danmark.

Kan de ta sig över Öresundsbron?
– Den är så kamera-övervakad så man vet allt om vem som tar sig över. Springer en räv över så vet vi det.
Troligtvis är det i nuläget mest privatpersoner som försöker ta in djuren som husdjur som är problemet i Skåne.
– Man får inte ha dem som husdjur, men det är inte omöjligt att folk har det. Och om man har tvättbjörn som husdjur är det två saker som kommer att hända. Man blir biten. Och den rymmer, säger Nils Carlsson.

Dagens fråga

Har du rest med ersättningsbuss idag?

Loading ... Loading ...

Webbkryss