Matlinah Omiti, utställningsarkitekt, visar platsskräp som flutit i land i Bohuslän.

Sagohuset fyller Folkparken med liv

lund I september tas Folkparkens stora sal åter i bruk efter många års träda.
Teater Sagohuset genomför ett projekt tillsammans med Lunds universitet. Målgruppen är framför allt barn och ungdomar som både ska få se på teater och delta i en interaktiv utställning om de plaster som håller på att fylla världshaven.

– Var skulle vi sätta upp pjäsen? undrade vi. När det sedan stod klart att det skulle bli ett samverkansprojekt med Lunds universitet, växte lokalbehovet, säger Margareta Larsson, konstnärlig ledare för Teater Sagohuset, som är nöjd med att teatern fått tillträde till Folkparken. Att anpassa den gamla dansrotundan blir dock en utmaning, påpekar hon.
Pjäsen heter Den sjätte kontinenten. Titeln syftar på den enorma massa plast som redan i dag finns i oceaner och hav.
– Allt handlar om vårt ansvar för jorden, att försöka rädda det som vi förstört och framför allt sätta stopp för den utveckling som påbörjats, fortsätter hon.
Den sjätte kontinenten, som är skriven av Daniel Pennac, är en satir över västvärldens strävan efter hög levnadsstandard.
Den handlar om en familj som drömmer värld fri från smuts. För att nå dit startar de en tvålfabrik, som så småningom växer till ett internationellt konglomerat, som paradoxalt nog blir världens största producent av avfall.
Premiären är planerad till första halvan av september under universitetets kulturvecka. Arrangörerna räknar med en publik på 3 000 skolelever från Lund och Skåne.
Dessa får samtidigt med teaterbesöket chans att delta i workshops och föredrag om miljöförstöringen.
– Vi ska bygga en gigantisk hängmatta bestående av fiskenät i vilken eleverna kan lägga sig ner. När de tittar upp mot taket ser de en knölval, som rör sig, säger Matlinah Omiti, utställningsarkitekt.
Besökarna får sedan, bekvämt tillbakalutade, höra på den fantastiska historien om en räddningsaktion av en knölval som hade trasslat in sig svårt i gamla fiskenät, så kallade spökgarn.
Inför pressvisningen har Matlinah Omiti låtit samla ihop ett litet axplock av allt plastskräp som finns vid våra kuster.
Där finns till exempel en blöja kvarlämnad på Lomma beach. 450 år tar det för naturen att bryta ner den, upplyser hon.
– Och vet ni hur mycket plast som varje år samlas in från Bohusläns kust – 250 ton!
Den sjätte kontinenten är tänkt för unga över 15 år.
Lite senare i höst, i november, är det premiär för pjäsen Finbulvinter, som riktar sig till de yngre barnen.
Satsningen är en del av universitetets 350 årsjubileum.

Dagens fråga

Är du rädd för att flyga?

Loading ... Loading ...