17-åriga Jill Rekalos stortrivs på Praktiska gymnasiet i Ystad. Hon utbildar sig till vvs-montör och drömmer om har starta en liten firma i branschen. Foto: Jari Markkanen
– Vi är flexibla och kan skräddarsy utbildningen och vi har engagerade lärare som också jobbar inom branschen, säger rektor Eva Ljungfelt, här tillsammans med eleven Jill Rekalos. Foto: Jari Markkanen
17-åriga Jill Rekalos stortrivs på Praktiska gymnasiet i Ystad. Hon utbildar sig till vvs-montör och drömmer om att starta en liten firma i branschen. Foto: Jari Markkanen
Jill Rekalos tillverkar också vackra ljusstakar av rör.

Jill Rekalos visar vägen

ystad Jill Rekalos, 17 år, är den enda flickan som studerar till vvs-montör på Praktiska gymnasiet i Ystad.
– Jag vill visa att vi tjejer kan det jobbet lika bra som killar, säger hon.

Hon hävdar bestämt att flickor duger minst lika bra i den mansdominerade branschen. Det handlar om luckra upp den förutfattade inställningen till yrket genom information.
– Jag har besökt grundskolor i Skurup och Trelleborg för att berätta om skolan och min utbildning. Det är få som vet vad det innebär att vara vvs-montör och det är bara pojkar som vill veta mera, oftast har de släktingar i branschen, förklarar Jill Rekalos.
– Det behöver inte vara ett mansdominerat yrke, det handlar bara om att släppa in tjejer på samma villkor, säger hon.

Hon studerar på andra året på vvs- och fastighetsprogrammet och stortrivs på Praktiska gymnasiet på regementsområdet i Ystad. Hon anser att det bara är en fördel att skolan är liten, för den är som en enda hel klass.
– Jag tycker väldigt mycket om den här skolan, den är så familjär och lärarna är som vänner, säger Jill Rekalos.
Omkring 150 elever går på fem olika yrkesprogram, bland annat bygg och anläggning, el och energi och vård och omsorg. De flesta programmen har halva studietiden som praktik på ett företag som ordnas av skolan. Det är också möjligt att få behörighet till högskolan.
– Vi är flexibla och kan skräddarsy utbildningen och vi har engagerade lärare som också jobbar inom branschen, säger rektor Eva Ljungfelt.
– Intresset har ökat för programmet el och energi, även bland flickor, och arbetsmarknaden är bra. Så gott som alla får jobb efter utbildningarna, säger hon.

Alla program är på tre år.
– Då är jag utbildad rörläggare och efter två år som lärling ska jag göra yrkesprovet och få certifikatet som vvs-montör, förklarar Jill Rekalos.
– Men jag drömmer om att komplettera den med ellära, tillägger hon. Och jag skulle gärna vilja starta en egen liten firma.
Just nu gör Jill Rekalos praktik på en firma i Malmö.
– Jag får jobba med allt möjligt, från montering till demontering av kök och badrum men ibland möter jag kunder som verkar ifrågasätta min kompetens för att jag är tjej, säger hon.
– Men jag vet vad jag kan i mitt yrke och känner mig trygg i det, säger hon.

Hon hade en viss inblick i branschen innan hon valde utbildningen.
– Mitt val av utbildning påverkades av min morbror som äger en vvs-firma. Han är min förebild, jag vill bli lite som han, trygg och stark, säger hon.
– Jag läser också behörighet till högskolan, ifall jag någon gång vill gå vidare inom yrket, exempelvis läsa till ingenjör, och då har jag en bra grund att stå på som vvs-montör.
Hon hoppas att fler flickor ska våga hoppa in i mansdominerade branschen.
– Ta kontakt med mig eller skolan, om du har funderingar om utbildningen, uppmanar hon.
Mer information om Praktiska gymnasiet finns på http://praktiska.se/

Dagens fråga

Kommer du att uppmärksamma Världstoalettdagen?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×