Ingela Brickling, Sara Jönsson, Arnold Wernersson och Johnny Isaksson kämpar för att rädda byskolorna. Ingrid Persson och Mikki Hällebo från Östraby är också med i arbetsgruppen Rädda landsbygdsskolorna.8Arkivbild

Byar tar strid för sina skolor

UPPRÖRDA Ett landsbygdsuppror har startat för att rädda byskolorna från nedläggning. En samarbetsrupp har bildats – Rädda landsbygdsskolorna - och en namninsamling är på gång.

Beskedet om att alla byskolorna i kommunen – i Killhult, Långaröd, Östraby och Västerstad – kan komma att läggas ner slog ner som en bomb bland de boende i de beröda byarna.
Nu kraftsamlar byföreningarna och andra engagerade invånare på landsbygden i hopp om att få politikerna i Hörby att satsa på byskolorna i stället för att lägga ner dem.
– Vi vill att alla fyra byskolorna ska utveckals, inte avvecklas, säger Ingela Brickling i Svensköp, sammankallande i gruppen.
Ett första möte om skolorna hölls förra helgen.
– Vi började träffas redan för ett år sedan i egenskap av våra roller i byföreningarna för att ge stöd åt varandra. Nu har vi bildat en samarbetsgrupp som heter Rädda landsbygdsskolorna. I arbetsgruppen finns representanter för alla byarna med, säger Ingela Brickling.
Syftet med samarbetet är att rädda landsbygdsskolorna, och få politikerna att förstå hur viktigt det är att satsa på en levande landsbygd.

Läs På landet

Webb-tv