De olika projekten som pressenterades på utställningen har valts ut med omsorg och är unika som idéer.
En del vetenskap blev det förstås när Unga forskares semifinal genomfördes. Det gjordes förstås på en hög nivå.
En vattensamlare kan rädda livet på en människa vid ett strömavbrott. En människa klarar sig nämligen inte många dagar utan vatten.
Pontus Rosqvist konstrurerade en egen miniräknare med hjälp av en transistor. På så vis kunde han räkna ut olika vetenskapliga lösningar. Foto: Hanna Dockson
Alexander Gustavs Formgren, Emma Nilsson, Matilda Ingvast Wennerström och Hanna Ölme vann konstruktionspriset som är en summan på 1 000 kr och publikens pris i SM.

Unga uppfinningar tävlade i SM

MAlmö I går hölls semifinalen av utställningen Unga Forskare på Malmö högskola. Där visades uppfinningar som en konstruerad miniräknare och ett vattensamlare upp för allmänheten.

Initativet är en tävling där gymnaiselever från hela Sverige får delta och tävla med sin projektarbeten. Ungdomarna har arbetat olika länge med sina projekt, beroende på vilken årskurs eleverna går i, men eleverna som går sista året i gymnasiet har haft projektet som sitt huvudsakliga projektarbete. Själva semifinalen är en del av Unga Forskares nationella tävling.

På årets utställning pressenterades i vanlig ordning ett varierande utbud. Det var allt från medicinprojekt till raw food. Den gemensamma faktorn var att alla hade förverkligat något som bara började som en idé.
Det fanns två olika utmärkelser som delades ut ett konstruktionspris och ett vattenpris.
– Det går aldrig att förutse vem som ska vinna på förhand, men de som befinner sig på Malmö högskola i dag har kvalificerat sig ur mängden med sina projekt för att de har haft en forskningsmässig idé som de har lyckats förverkliga, säger Mats Hallström som sitter med i styrelsen för Unga forskare.

Under ett strömavbrott försvinner tillgången på vatten och därför konstruerade ett gäng från Göteborg en vattensamlare.
Det är nämligen vanligt att det vid strömavbrott även regnar och att samla vatten kan därför vara ett säkert sätt att försäkra sig om att hushållet har vatten.
– Tillgången på vatten kan vara skillnaden mellan liv och död. En människa klarar sig inte utan vatten, säger Alexander Gustavs Formgren.

Dagens fråga

Tycker du om frågesport?

Loading ... Loading ...