2011 åkte en Eslövsbo fast för att ha satt blåljus på sin privata bil. Han kryssade fram i trafiken i Eslöv med blåljusena påslagna. Nu har en liknande händelse inträffat i Äspinge, utanför Hörby. Arkivbild

Falska poliser stoppade 17-årig bilförare i Äspinge

HÖRBY Två män körde omkring i Äspinge i en bil med blinkande blåljus i framrutan på måndagseftermiddagen och utgav sig för att vara poliser.
Bland annat stoppade de en ung bilförare en bit från kyrkan i byn. Men han tryckte gasen i botten när han blev varse att det inte var riktiga poliser han hade att göra med.

Det var vid 16-tiden på måndagen som en 17-årig yngling passerade förbi Äspinge kyrka med sin bil. Med sig i bilen hade han en yngre kvinna.
När de kom in i Äspinge körde ett annat fordon ifatt dem bakifrån och slog på blåljusena som var placerade i nederkanten av framrutan.

17-åringen trodde att det var en civil polisbil och stannade till vid vägkanten. Ut från det andra fordonet – en svart Saab 93 – klev två personer. Den ena hade en huvtröja och han drog upp huvan över huvudet samtidigt som männen började gå mot 17-åringen och kvinnan i fordonet som de hade stoppat.

När 17-åringen blev varse att det inte var riktiga poliser i den andra bilen körde han från platsen.
De båda männen hoppade då in i svarta Saab:en igen och började köra efter och de försökte även köra förbi honom. Blåljusena var fortfarande påslagna på Saab:en.

17-åringen bromsade hastigt och svängde in på en annan väg och körde åt ett annat håll. Saaben fortsatte då rakt fram i hög hastighet och försvann ur sikte.
Polisen har nu fått in en anmälan mot de falska poliserna. Brottsrubriceringen är föregivande av allmän ställning.

– Ett udda ärende. Männen i Saab:en har bevisligen utgett sig för att vara poliser trots att de inte är det, vilket är ett brott. Vi vet inte vad det handlar om – om det bara var på skoj eller om det fanns andra orsaker till deras agerande, säger Niklas Årcén, kommunpolis Hörby och Höör.

Enligt polisen har det inte kommit några rapporter om att de falska poliserna uppträtt hotfullt eller varit ute efter att råna målsägandena.
– Det rör sig inte om något rånförsök, så vitt vi vet. Det fanns inga vapen med i bilden och det riktades inte några hot.
Vad det var för fordon som 17-åringen framförde framgår inte av polisanmälan. Eftersom ynglingen inte har körkort är polisens teori att han framfört en mopedbil eller en A-traktor – eller kört olovligt.

Dagens fråga

I dag är det våffeldagen. Kommer du att äta några våfflor?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev