Bild: TT

Yxmördaren tar tillbaka överklagande – får fängelse

Den 47-åriga kvinna i Hjärup som i slutet av förra året dömdes till 16 års fängelse för att ha yxmördat sin make drar tillbaka sitt överklagande till hovrätten.
På onsdagen skulle slutpläderingarna hållas, men de ställdes in. Därmed står domen på 16 år fast.

– Tanken var att vi skulle avsluta i dag, men de kom in med en återkallan av överklagandet, säger kammaråklagare Mathias Larsson.

Under rättegången förnekade 47-åringen konsekvent att det var hon som mördat sin make. Efter att domen på 16 års fängelse för mord föll så överklagade hon straffet.

Det gjorde även Mathias Larsson i ett så kallat anslutningsöverklagande för att försöka få ett högre straff, då han i tingsrättsförhandlingarna krävde att kvinnan skulle dömas till livstidsfängelse.

– Men mitt överklagande förfaller därmed också, säger Mathias Larsson.

Läs mer: Åtal inom kort för Hjärupsmord

Det innebär att domen på 16 års fängelse kvarstår.

– Jag gjorde bedömningen att tingsrättens dom var bra och att jag kunde acceptera påföljden. Det är svårt att säga var man ska lägga sig i straffvärde när det handlar om 16 till 18 års fängelse. Men eftersom hon överklagade fanns en anledning att försöka skärpa straffet.

Varför den 47-åriga kvinna drog tillbaka sitt överklagande är oklart. Hennes advokat Thomas Olsson vill inte avslöja vilken anledningen är.

– Jag har inga kommentarer utom att vi återkallat överklagan.

Mathias Larsson tror att skälet är att kvinnan insåg att hon riskerade att dömas till ett strängare straff.

– Hon kanske har insett att hon är överbevisad på något sätt.

Mordet skedde den 30 januari förra året i förrådet till kvinnans och hennes familjs villa. Kvinnan hade själv larmat SOS om att det brann i förrådet där hennes make befann sig, och att han var illa skadad. Polisen insåg omgående att mannen tillfogats skador som inte orsakats av brand.

Det stod snart klart att det var kvinnan som dödat sin make, först genom att slå honom ett stort antal gånger i huvudet med yxa och hammare och därefter tända eld på honom.

Tidigare på dagen hade de varit på skogspromenad i Torup, och tagit en selfie på villatomten när de kom hem. Därefter gick mannen och lade sig i förrådet, påverkad av kombinationen av den alkohol han druckit och sömnmedlet kvinnan gett honom.

Hon nekade under hela rättegången till att ha mördat sin make, men beskrev äktenskapet som ett fängelse där mannens alkoholproblem och kontrollbehov styrde.

 

Dagens fråga

Påverkas du av tågstoppet i Hässleholm?

  • Nej (74%, 411 Röster)
  • Ja (26%, 145 Röster)

Antal röster: 556

Loading ... Loading ...

Webbkryss