Sten Wemmert.

Mölleförening nekas bidrag av kommunen

skivarp Mölleföreningen vill återuppbygga Skivarps mölla och skapa ett företagshotell och en mötesplats för integration och kultur, vilket de fått positiva signaler från tjänstemännen.
Men politikerna i kommunstyrelsen beslutade på onsdagen att avslå föreningens ansökan om bidrag.

– Det här var verkligen en kalldusch, säger Sten Wemmert, kassör i Skivarps mölleförening.
Skivarps mölla brann ned till grunden i oktober 2010, samma tid som Gryningspyromanen var verksam. Sedan dess har mölleföreningen kämpat med att den ska återuppbyggas. Planen är bygga en mölla som utvändigt liknar den Holländare som fanns där tidigare, men som invändigt får ett modernt innehåll.
– I samarbete med kommunens integrations-, näringslivs- och arbetsmarknadsenheter ska vi skapa en mötesplats för företag som har fokus på att underlätta integrationen av nyanlända som vill bli egenföretagare, sa Sten Wemmert till Skånskan i december och berättade även att lokalen ska rymma kontorsplatser och lokaler för kultur, musik, mat och lärande som föreningen hyr ut.

Kostnaden att bygga den femvåningshushöga möllan beräknas till drygt tolv miljoner kronor. Föreningen har planerat att själva gå in med en kontantinsats på 800 000 kronor, ett banklån på två miljoner kronor samt intäkter från aktier som de ska sälja till Skivarpsvänner.

Men mer pengar behövs. Föreningen har sökt två miljoner kronor av Leader Söderslätt och fyra miljoner kronor från Skurups kommun, vilket är ett kontantbidrag på en miljon kronor och ett ränte- och amorteringsfritt lån på tre miljoner kronor.
Kommunstyrelsen beslutade på onsdagen att avslå föreningens ansökan.
– Det är för dyrt. Det är den kort koncisa anledningen. Ingen hade avvikande uppfattning i kommunstyrelsen, säger Pierre Esbjörnsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Inget mindre belopp diskuterades heller.
– De har kommit in med detta, de kan ju komma in med ett annat reviderat förslag. Men det här innefattar ju inte en mölla utan mer en konferensanläggning, säger Pierre Esbjörnsson.
Johan Bolinder (M), förste vice ordförande, tillägger:
– Det hänger ju också på att kommunen ska ha verksamheter i lokalerna, vars behov vi som kommun inte riktigt ser idag.

Sten Wemmert blir överraskad när Skånskan meddelar beslutet.
– Det här är ju en katastrof för Skivarp. Om inte kommunen vill stötta oss så har jag ju svårt att tänka mig att Leader ställer upp. Och hur ska vi då få allmänheten att köpa aktier i bydebolaget. Den signalen är förödande.
Han är även förbryllad över att kommunen inte vill stötta bygget som ska verka för integration av nyanlända och få fler, särskilt kvinnor, att starta företag.
– Hela dagen har jag varit på integrationsmötet där kommunen pratat om hur viktigt det är med sociala företag som vi har tänkt ska startas.

På fredag har föreningen även sedan tidigare ett inplanerat möte med kommunens näringslivsstrateg.
– Det är ju kommunen som har drivit på att vi ska ha den här typen av verksamhet, så det känns ju lite konstigt.

Skivarps mölleförening har planerat att hålla ett informationsmöte om aktieköp den 29 mars på Ågården i Skivarp klockan 19.
– Vi kommer att ha mötet. Kanske kan vi kan få ihop pengar på annat vis. Jag ser det inte nu, men det kan ju komma fram lösningar, säger Sten Wemmert.

Dagens fråga

Tror du på ett liv efter detta?

Loading ... Loading ...