Huset Botildenborg har länge stått tomt och behöver en renovering innan det blir en mötesplats.Foto: Mattias Grenholm
Kommunalrådet Karin Stjernfeldt Jammeh hoppas att Botildenborg ska bli en dörröppnare för många unga.
Lena Friblick och Karin Stjernfeldt Jammeh fick trassla en del med flaggan innan den kunde hissas.
Invigning av Botildenborg som social mötesplats.

Anrikt kråkslott blir social mötesplats

Malmö Med målet att bli Sveriges ledande plats för social hållbarhet invigdes i går Botildenborg med tal och hissandet av svenska flaggan.

Sommaren 2018 ska verksamheten var igång och då är visionen att vara en prunkande oas med kafé och restaurang och en mötesplats för företag och arbetssökande.

Idésprutan bakom projektet heter Lena Friblick. 2008 grundade hon det sociala företaget Xenofilia som har som mål att genom böcker, filmer, utbildningar och andra projekt bidra till att kontakter knyts mellan människor.
– För tre-fyra år sedan, när vi jobbade med projektet Kryddor från Rosengård, passerade vi Botildenborg och såg denna bedagade skönhet. Vi insåg direkt vilka unika möjligheter huset har för att fungera som mötesplats mellan människor, säger Lena Friblick.

Hon kontaktade kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh.
– Jag måste erkänna att under vårt första möte förstod jag inte riktigt vad idén gick ut på – det var så omfångsrikt. Men efter några möten till klarnade det och nu är jag glad över att detta fantastiska hus, i just detta område, ska rustas upp och bli en mötesplats, säger hon.
Huset Botildenborg har länge stått tomt och kommunen hade planer på att riva huset när området om några år kommer att exploateras.
Nu blir det i stället en central plats i ett strategiskt läge mellan Herrgården och Almgården, med både Västra Skrävlinge kyrka och Islamic center-moskén inom synhåll.

Xenofilia har tillsammans med Malmö stad, högskolan, näringsliv och föreningar startat Stiftelsen Botildenborg som har som mål att årligen skapa femtio arbetstillfällen genom att knyta företag och arbetssökande samman.
I detta ingår att utbilda företag i social hållbarhet samt genom praktikplatser utbilda arbetssökande i svenska arbetsförhållanden.
Genom Växtplats Rosengård är redan nu en mängd projekt igång och 175 praktikanter har sysselsättning.

En av dessa är Basel Habash, som har flytt från Syrien och kom till Sverige för snart två år sedan.
– Jag arbetade med montering och renovering av möbler innan jag kom hit och det vill jag gärna göra även i framtiden. Nu har jag fått en praktikplats på Veidekke i Helsingborg och ska jobba inom byggservice. Det är mycket viktigt för mig att kunna träffa människor och lära mig språket, säger han.

Dagens fråga

Tycker du om frågesport?

Loading ... Loading ...