Mikael Wahlberg, rektor för Ekenässkolan, tycker det är olyckligt att Lilla Gruppen läggs ner. Anledningen är att skolan saknar pengar. När det ska sparas prioriteras ordinarie undervisning och inte specialsatsningar. FOTO: LENNART ANDERSSON
Kökschefen Johan Granström tror att närvaron på skolluncherna är väldigt hög och tycker det är viktigt att de vuxna äter med eleverna. Skolan får inte mer än andra till skolmaten, 10.40-10.50 kr.
– Det här är som att vara på restaurang. Det är fantastiskt jämfört med allt annat jag varit med om. Vissa dagar är det nästan löjligt gott – som när de har musselsoppa eller när de serverar getostform med solrosfrön, säger läraren Ingrid-Marie Jonson.

Skolk om eleverna uteblir från skollunch

ESLÖV Sedan läsårets start har Ekenässkolan i Eslöv obligatorisk närvaroplikt i skolmatsalen.
De elever som väljer att utebli från skollunchen rapporteras, föräldrarna varskos och den ogiltiga frånvaron registreras i betyget.

Skolans ledning ser maten som mycket viktig för eleverna, och tröttnade på att en del av dem sökte sig ner till stan på skolluncherna.
– Antingen åt de inget alls eller så åt de något onyttigare än det vi har att erbjuda. Vi vill styra in dem på att äta nyttigt och har en otroligt fin skolrestaurang. Maten är av hög klass och vi har ett stort urval, säger Mikael Wahlberg, rektor för högstadieskolan.

Han tycker det var ett logiskt steg att börja med frånvarorapportering även på skolluncherna.
– Skolplikten täcker hela skoldagen, inte bara ämneslektionerna. Det är inte så att eleverna har någon rättighet att springa iväg under skolluncher eller raster. De ska vara på skolan, säger Mikael Wahlberg.
– Det handlar egentligen om att få eleverna att äta bra och må bra – och orka hela skoldagen. Äter du inte ordentligt på skollunchen så kroknar du! Vissa lektioner går fram till fyra! Det vet man ju själv hur man själv blir när man inte ätit ordentligt. Målet är att få alla att äta här varje dag.

Skolmatsalen erbjuder förutom huvudrätten vegetariska rätter, soppor och ett fräscht salladsbord gott bröd och knäckebröd. Allt är smak-, närings- och allergikontrollerat.
Man har satsat hårt på nya skolmatsalen – för att visa att det går.
– Det här är som att vara på restaurang. Det är fantastiskt jämfört med allt annat jag varit med om. Vissa dagar är det nästan löjligt gott – som när de har musselsoppa eller när de serverar getostform med solrosfrön, säger läraren Ingrid-Marie Jonson.

Men det finns alternativ.
– Om eleven mot förmodan inte hittar något som passar här kan han eller hon gå till elevuppehållsrummet Grönan och ta en toast eller en yoghurt eller något liknande efteråt. Men de måste först vara med på lunchen, säger Mikael Wahlberg.
Han tror att de flesta eleverna inte vet om eller har tänkt på att det är närvaroplikt på luncherna.

Däremot har några föräldrar reagerat när de fått sms eller mejl om att barnet har ogiltig frånvaro på lunchen och att detta kommer att stå i betyget.
– När man får ett meddelande om frånvaro, och ser att ämnet är Skollunch, så börjar man undra om någon driver med en, skrev en mamma vars barn gått direkt iväg till uppehållsrummet.

Hon tvivlar på att åtgärden har stöd i skollagen.
Men det har den. När en tidning uppåt landet skrev om ett liknande fall klargjorde enhetschefen för skoljuridik på Skolverket, Ulrika Jonasson, att schemalagd skollunch är i linje med lagen. Så länge man inte tvingar eleverna att äta.
Ekenässkolan har pedagogiska måltider. Oftast är det en lärare som följer med och äter med varje klass, men det kan även vara yrkesvägledare eller specialpedagog eller någon annan vuxen och det är de som frånvarorapporterar.

Skolan näringssatsar även på de elever som har lektioner efter klockan tre.
– Då beställer vi in frukt, så att man får någon liten energiboost på eftermiddagen, säger Mikael Wahlberg.
Kökschefen Johan Granström tror att närvaron på skolluncherna är väldigt hög.
– Det som är viktigt är inte att det är obligatoriskt utan att det är pedagogiska luncher där vuxna äter med eleverna, säger han och avslöjar att skolan inte får högre matbidrag än andra.
– Det handlar om 10.40-10.50 kronor per portion. Vi har en hög andel ekologisk mat – 40 procent och ska upp till 65 år 2020.

Det handlar om ett provår som ska ge statistik. Personalens känsla är att väldigt många elever äter i matsalen men inte 100 procent av dem.

Läs mer:

Dagens fråga

Ska du fira jul hemma?

Loading ... Loading ...