Stora brister på nya enheter på Migrationsverket

sverige Det finns stora brister i kvalitén på Migrationsverkets asylutredningar och störst är problemen på de nya enheterna visar en granskning av Sveriges Radios program Kaliber.

I en nationell rapport som Kaliber tog del av för några veckor sedan kom det fram att bara hälften av de ärenden som granskats utretts tillräckligt. Rapporten visade också att 40 procent av besluten inte är tillräckligt begripliga.

Efter att Kaliber nu gått igenom tolv rapporter som gjorts på lokala asylenheter visar de att det framförallt är på nya enheter som myndigheten ser att den rättsliga kvaliteten måste förbättras.

En förklaring från Migrationsverket är att de under de senaste åren anställt mycket ny personal. I dag har fyra av tio av de som arbetar med asylhandläggning rekryterats under förra året och sju av tio har inte arbetat längre än två år.

Enligt Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket, ska man nu se över varför kvalitén på olika enheter skiljer sig åt. Enligt honom är en förklaring att man inte varit tillräckligt bra på att hjälpa ny personal in i arbetet.

– Ja, uppenbarligen har vi inte varit tillräckligt bra för då hade vi haft ett bättre resultat. Självklart ser vi att något inte fungerat här. Men det är hela tiden en avvägning mot andra krav vi har på myndigheten och det handlar också om att faktiskt fatta beslut så att folk får sina beslut i tid, säger Fredrik Beijer till Ekot.

 

Dagens fråga

Klarar Malmö FF att slå Wolfsburg på hemmaplan?

Loading ... Loading ...