Eva Wiberg har ett internationellt perspektiv. Foto: Håkan Jacobsson
Eva Wiberg har ett internationellt perspektiv. Foto: Håkan Jacobsson
Eva Wiberg har ett internationellt perspektiv. Foto: Håkan Jacobsson
Eva Wiberg. Foto: Håkan Jacobsson

Hon ska bygga relationer i Göteborg

FLYTTAR. – Jag är en sorts relationsbyggare.
Så beskriver Eva Wiberg sin uppgift som prorektor vid Lunds universitet. Från halvårsskiftet ska hon bygga relationer åt Göteborgs universitet, där hon blir rektor.

Namn: Eva Wiberg
Ålder: 58 år
Yrke: Professor i historia
Familj: Maken Ingemar, tvillingbarnen Agnes och Erik.
Bor: Lund
Intressen: Tycker om att ta promenader, läsa böcker, laga mat – gärna italiensk.
Aktuell: Nyligen blev det klart att hon vid halvårsskiftet lämnar tjänsten som prorektor vid Lunds universitet för att bli rektor på dess göteborgska motsvarighet.

Eva Wiberg är språkmänniska. Hon har det med uppväxten. Svenska föräldrar, till största delen uppvuxen i Italien. Hon har gått i både italiensk Montessoriskola, i tyskspråkig och engelskspråkig skola.
– Vi var hemma i Sverige några år på 60-talet; då gick jag på Lorensborgsskolan i Malmö.
Det är staden hon föddes i.
Det var hennes fars arbete som tog familjen utomlands. Han hette Carl-Eric Östenberg, var arkeolog och ledde under flera år Svenska Institutets utgrävningar i Italien. Basen var Rom, och där kom Eva Wiberg att växa upp.

En som var omvittnat intresserad av antikens arkeologi, speciellt när det gällde etruskerna, var kung Gustav VI Adolf. Honom och hans drottning Louise fick unga Eva tillfälle att träffa flera gånger när de kom på besök.
– Jag gick på tysktalade skola i Rom, tog tysk studentexamen.
Hon fortsatte på universitet, med kinesiska och ryska och östasiatisk historia.
– Sedan läste jag skandinaviska språk och litteratur. Det var ett sätt för mig att lära känna mitt hemland.
Hennes mamma var idrottslärare och själv blev hon duktig friidrottare, tävlade i mångkamp på elitnivå i Italien. Runt 5 500 poäng gjorde hon som bäst, fortfarande ett respektabelt resultat.

1979 flyttade hennes föräldrar till Sverige igen. Hon stannade kvar.
– Men de tyckte att jag skulle läsa i Lund också.
1988 gjorde hon dem till viljes. Hon bestämde sig för att studera något hon redan kunde ganska bra – italienska och tyska.
– Jag kom in på utlänningskvoten. Innan jag kunde börja läsa i Lund måste jag ha en grund i svenska språket. Jag tentade av gymnasiesvenskan på Spyken, en gymnasieskola här i Lund.

Hon gick vidare på forskarspåret och kanske var det hennes egen bakgrund som gjorde att hennes arbete kom att handla om barns tvåspråkighet, om inlärningsprocesser och stötestenar. 1997 disputerade hon på sin doktorsavhandling; hon är professor i italienska.
De senaste åren har Eva Wiberg dock inte haft så mycket tid för egen forskning. Hon har fått ledande positioner inom Lunds universitet och har fått lägga mer tid på administration och representation.
Hon blev dekan och prefekt på Språk- och litteraturcentrum. Fick bland annat hantera hur klassiska universitetsämnen som grekiska och latin fick läggas på is, på grund av bristande intresse för ämnena.

Men en donator finansierade ett lektorat i latin.
– Nu blomstrar det. Det är väldigt roligt.
Hon funderar på om orsaken kan vara syftet eleverna har med sina studier. Kombinerat med sättet att lära ut.
– Det kanske inte är lika elitistiskt som innan.
Det vill säga att man förr kanske i större utsträckning läste latin för att ha själva språket som sitt ämne resten av yrkeslivet, för en karriär inom universitetet.
– Nu kanske man studerar det för att man läser medicin eller botanik, eller man kanske är bibelforskare.

Sedan 2012 är hon prorektor på Lunds universitet och nu känner hon att det är dags att gå vidare.
– Jag har jättestora möjligheter här, så det är inte så att jag söker mig bort – jag söker mig till något.
Hon berättar att hon fått förfrågningar från olika håll förut, men att hon inte sett de alternativen som tillräckligt intressanta för att flytta på sig. Bland annat för att hon inte vill ha för långt till det fritidshus hon och hennes man har utanför Sölvesborg och som alltid betytt mycket för henne.
– Det var mina föräldrars, den fasta punkt vi hade i Sverige när vi bodde utomlands.

Göteborg är inte för långt bort. Och så är själva arbetsplatsen stimulerande:
– Det är ett brett, stort universitet, med möjligheter att utvecklas.
Universitetet i Göteborg har lagt ner sin utbildning i italienska. Något Eva Wiberg tänker göra något åt?
– Njae, det är kanske inte så populärt om jag går in och pekar med hela handen.
– Där finns en väldigt decentraliserad organisation. Jag ska försöka hålla samman den, så att det inte framstår som åtta olika högskolor.

– Min uppgift är att skapa förutsättningar för god forskning och utbildning. Som rektor får man se till att vara med och driva på, odla kontakter med näringsliv och kulturliv.
– Göteborgs universitet har en del att lära av andra lärosäten. Man måste vara mer aktiva på det internationella planet. Där kan mitt kontaktnät komma väl till pass – Lund är Sveriges mest internationella universitet.
I sitt arbete i Lund har Eva Wiberg arbetat mycket med just de internationella kontakterna. Hennes arbetsrum är fullt av gåvor från besök hon gjort och varit värd för. Hela världen är representerad.
När tidningen talar med henne är hon just varit på ett forskningscentrum i Saudiarabien, för att diskutera samarbeten.

Till Italien reser hon både i arbetet och privat.
– Jag är där tre, fyra gånger om året – Rom är ju min hemstad.
Resor får det bli till Göteborg också, för flyttar dit helt och hållet gör hon inte. En lägenhet måste hon skaffa sig där, men någon form av pendlingslösning får det bli,

Hon ser fram emot att arbeta där:
– Göteborg känns trevlig som stad, lättsam. Jag är en ganska jordnära person, tycker inte om folk som tar sig själva på för stort allvar – då passar Göteborg bra.

Namn: Eva Wiberg
Ålder: 58 år
Yrke: Professor i historia
Familj: Maken Ingemar, tvillingbarnen Agnes och Erik.
Bor: Lund
Intressen: Tycker om att ta promenader, läsa böcker, laga mat – gärna italiensk.
Aktuell: Nyligen blev det klart att hon vid halvårsskiftet lämnar tjänsten som prorektor vid Lunds universitet för att bli rektor på dess göteborgska motsvarighet.