Anderz Wrethov visste redan som barn att han ville jobba med musik. Foto: Simon Lundh
Pianot är ett av Anderz viktigaste jobbredskap.

Popfabrikören från Vellinge

Drömmen att jobba med musik blev sann.

Anderz Wrethov från Vellinge började spela gitarr som sexåring och nu har han producerat både pophits och framgångsrika Melodifestivalbidrag med bland andra Hasse Andersson. I år har han med två låtar, ”Running with the lions” med Alice och ”Gravity” med Jasmine Kara.

Med ”Guld och gröna skogar” tog Hasse Andersson Sverige med storm 2015. Låten blev fyra i finalen av Melodifestivalen och bakom den stod bland annat låtskrivaren och producenten, Anderz Wrethov från Vellinge. Nu är det dags för Sveriges största underhållningsprogram igen och den här gången har den forne hårdrockaren med två låtar. I tredje deltävlingen blev Jasmine Kara nyligen … med ”Gravity”.
– Det är en modern poplåt, ganska episk och med stark melodi och test som hon och jag skrev tillsammans från grunden, beskriver han. Jasmine har själv ett starkt uttryck i sitt framträdande. Hon har synts i tv men inte direkt inför någon miljonpublik så det här blir hennes stora fönster.

I fjärde deltävlingen uppträder Alice med ”Running with the lions”.
– Det är en storslagen poplåt med en spännande text som handlar om styrka och känna sig trygg med dem runtomkring sig och den man är. Det är en peppande låt, att ingen kan stoppa en. Jasmines låt är mer om relationer och kärlek.

Anders Wrethov flyttade nyligen tillbaka till orten där hans musikintresse en gång väcktes. Redan som fyraåring visste han att han ville syssla med musik.
– Jag började spela gitarr vid sex, sju års ålder och sedan piano och jag lyssnade på allt möjligt, från Hasse Anderssons ”Änglahund” till Motown. Därför var det extra roligt att jobba med just Hasse.
På 80-talet kom rocken och hårdrocken in.
– Jag började spela elgitarr och lyssna på hårdrock. Just hårdrocken har alltid haft bra låtar och jag gillar slagkraftiga melodier. Det är faktiskt många som blir förvånade över hur många låtskrivare som har lyssnat på hårdrock.

Han gick både musikklass på gymnasiet och musikhögskolan i Malmö och hade en del band innan han direkt efter högskolan, 22 år gammal, började jobba som låtskrivare och producent.
– Jag kämpade till mig lite kontakter och fick ut en del låtar tidigt.
Ifjol blev han utsedd till Sveriges sjätte mest framgångsrika låtskrivare och utöver Hasse Anderssons slagdänga är det framförallt ”Cool me down” med Margaret som skördat framgångar, tillsammans med ett annat Melodifestivalbidrag, Samir & Viktors ”Bada nakna” från 2016. Att skriva till just Melodifestivalen är lite annorlunda, säger han.
– Den stora skillnaden är att första gången låten framförs är i tävlingen, så det gäller att fånga upp lyssnaren direkt. Låten måste vara effektivare och det är en kombination av en låt och visuellt. Sen får den bara vara tre minuter lång vilket gör att man ännu mer måste vara med från början.

Läs aktuella nummer!