Muhamud och hans vänner brukar vara på Träffpunkt Seved var och varannan dag. ”Det blir gatan nu”, säger de.
Sedan 2001 har Mötesplats Seved varit en samlingspunkt för de boende i stadsdelen.Foto: Mattias Grenholm

Mötesplats Seved stänger efter 16 år

Seved I mitten av mars stänger Mötesplats Seved för gott. Anledningen är att den har spelat ut sin roll, anser Malmö stad. ”Katastrof”, säger ungdomar som ser lokalen som sitt sociala nav.

Sedan 2001 har Mötesplats Seved på Seveds plan fungerat som en länk mellan medborgare och myndigheter. Här har man kunnat få hjälp med jobbsökande, kunnat träffa andra och nätverka samt anordna aktiviteter och ha sociala träffar av alla de slag.

Men om några veckor är den epoken över. Det är framförallt tre skäl till det:
– Den typen av öppna mötesplatser fyller inte längre den funktion de har gjort och kategorin besökare som efterlyser samhällsinformation har minskat betydligt de senaste åren, säger Lena Pripp, chef för avdelningen för områdesutveckling Seved inom stadsområdesförvaltningen Innerstaden.
– Dessutom har de föreningar som under områdesprogramsatsningen fick extra resurser nu visat sig klara sig själva utan stöd. Och så har numera seniorerna börjat besöka Garaget på Lönngatan och den förebyggande sektionen, som vänder sig till unga mellan 12 och 29 år, har flyttat till Facklan, säger hon.

På Mötesplats Seved träffar Skånskan ett gäng unga Sevedsbor. De håller absolut inte med Lena Pripp.
– Det är katastrof, det här är en mötesplats för alla i området, från pantertanter till unga. Vart ska de ta vägen nu? Jag tänker inte gå till Facklan eller Garaget, det är inte mina hoods, jag känner ingen där, säger en kille som vill kalla sig ”en bekymrad Sevedsbo”.
– Vi kommer hit och använder datorn, söker jobb, skriver ut vårt cv, träffar kompisar och folk från myndigheter. När stället stänger kommer vi hänga på gatan, var annars?, säger en annan som kallar sig ”Muhamud”.
Gänget bedyrar sin kärlek till området och till Lena Romansoff som har jobbat på mötesplatsen sedan det öppnade.
– Det är klart att jag koller sakna Seved, det finns i mitt hjärta. Men jag försvinner inte, jag kommer jobba vidare på Facklan. Kom dit i stället, säger hon till killarna, som ser skeptiska ut.

Dagens fråga

Har du ätit på någon restaurang med stjärna i Guide Michelin?

Loading ... Loading ...