Sverige

Media Markt överger Sverige

Media Markt är på väg att säljas. Foto: TT/Arkiv
Artikel Sverige Media Markt är på väg att lämna Sverige.Centrala källor bekräftar för branschtidningen Market att norska Expert-koncernen Power kommer att ta över samtliga 27 varuhus, varav fyra i Skåne.Kontraktet ska enligt tidningen redan vara påskrivet.Hur personalen drabbas är fortfarande oklart.

Media Markt lämnar Sverige och inom kort tar norska Expert-koncernen över samtliga 27 varuhus.

Expert kommer att skylta om alla varuhusen med sitt varumärke Power.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Opinion

Väl värd att fira

Öresundsbron fyllde 20 år den 1 juli.
Foto: Johan Nilsson/TT
Opinion
Opinion

Öresundsbron firar 20-årsjubileum. Tyvärr lägger coronapandemin sordin på feststämningen eftersom danskarna med all rätt är oroliga för att smittspridningen i Sverige skall hota den danska folkhälsan. Men om Sverige agerar kraftfullare framöver för att begränsa spridning av coronaviruset och snabbmetoder tas fram för coronatestning så bör inte perioden med skarpa reserestriktioner bli alltför lång.

I dag är det svårt förstå varför planerna på att bygga en fast förbindelse över Öresund ledde till en så konfliktfylld diskussion och till och med fick dåvarande Centerledaren Olof Johansson att lämna regeringen. Men den politiska splittringen gjorde att bron i praktiken blev 10 år försenad, dels för att det länge rådde oenighet om en fast förbindelse borde etableras mellan Helsingborg och Helsingör, dels för att det väcktes en rad frågor om brons miljöpåverkan.

En god sak förde den långvariga debatten om Öresundsbron med sig, bron blev ett miljöanpassat projekt. En tid var den enbart planerad att bli en vägförbindelse. Men under diskussionens gång försågs den också med järnväg. Det visar hur viktigt det är att ha långsiktiga perspektiv i trafikpolitiken.

Under åren med Öresundsbron har vi sett hur människor bosätter sig, studerar och arbetar på det andra landets sida och därmed fått en långtgående integration. Flyktingkrisen och gängvåld i Malmö har medfört kontroller mellan länderna, men på det stora hela taget har gränspendlandet fungerat smidigt. Det största hindret för ökad integration är fortfarande skillnader i regelsystem som människor i vardagen måste brottas med. Det är direkt ynkligt att vi efter nästan 70 års nordiskt samarbete inte kunnat harmoniera regelsystem så att samma regler gäller i stort som smått i bägge länder och övriga nordiska grannar. Inte ens ett gemensamt pantsystemt för ölburkar har man lyckats med.

Lars J Eriksson

Opinion

Upphovsrätten skadas av EU

Opinion
Opinion

Vi kan inte jaga en hel ungdomsgeneration, lovade Fredrik Reinfeldt i valrörelsen 2006 innan han blev statsminister. Det handlade om de stora musik- och filmbolagens krav på lagstiftning mot fildelning av musik och filmer. Men 2010 drev han igenom Ipredlagen som innebar att bolagen kunde göra just det.

Många ungdomar (och äldre) har dömts till böter (och i några fall fängelse) för fildelning samt inte minst skyhöga skadestånd baserade på bolagens fantasifulla beräkningar av intäktsbortfall, som märkligt nog godkänts av okunniga domstolar.

Än vanligare blev att bolag begär ut ip-adresser (vilket lagen tillåter utan integritetshänsyn) till misstänkta fildelare för att skicka utpressningsbrev till dem. Betala några tusenlappar och slipp åtal, är budskapet. Många har betalat för att inte riskera polisanmälan, oavsett om de gjort sig skyldiga till något åtalbart.

Sedan kom rena bedragare på att de kunde skicka utpressningsbrev till fildelare med påståendet att de delat porrfilmer. Det gör det lättare att få pengar, oavsett om någon tittat på porrfilm. Gräddfilen för en filmdistributör att kräva andra på pengar med hjälp av en generös lagstiftning har alltså gett inte minst porrföretagen lättförtjänta intäkter. Men de verkliga upphovsmännen har knappast tjänat på Ipredlagstiftningen.

Också straffsatserna för upphovsrättsbrott har skärpts på senare tid. Nu blir det hårdaste straffet för upphovsrättsbrott sex års fängelse, vilket är detsamma som för rån! Skärpningen gäller även ”grovt växtförädlingsbrott”, som också anses handla om varumärkesskydd.

När EU efter massiva lobbykampanjer gripit in blir det ännu mer bakvänt. Nästa år träder EU:s upphovsrättsdirektiv i kraft. Då måste Facebook, Youtube, Google och andra stora aktörer, men även alla andra som publicerar upphovsrättsskyddat material, stoppa otillåten publicering – annars kan det bli skyhöga böter.

De stora plattformarna måste i praktiken, för att kunna kontrollera hundratusentals timmar musik- och videomaterial varje dygn, använda artificiell intelligens, genom så kallade uppladdningsfilter. Men dessa är inte intelligenta. De kan bara känna igen vissa sekvenser eller inslag. Det gör att de är långt ifrån hundraprocentiga. Än svårare blir det när det handlar om satir- eller parodiversioner, som normalt är tillåtna enligt upphovsrätten. Redan visar det sig att material stoppats som upphovsrättsinnehavare med alla rättigheter själva lagt ut, därför att inslaget kan likna något annat.

Tidningen Ny Tekniks reporter Simon Campanello berättar till exempel om en amerikansk kammarorkester som livesänt en Mozartspelning men stoppats, trots att Mozart kan spelas fritt eftersom det gått mer än 70 år sedan komponerandet och en direktsändning svårligen är plagiat. En sändning kan stoppas på minuten men i bästa fall tar det dagar, eller ofta veckor, att få Youtube eller Facebook att återställa inslaget.

Lagen och filtren blir därmed ett hot mot upphovsrätten. Det kommer att hämma kreativiteten på internet och därmed också upphovsrättsinnehavarnas möjligheter att tjäna pengar på sitt arbete.

Yngve Sunesson

Utrikes

Svensk i Hongkong: Har vänner som är oroliga

Ida Pettersson, svensk bosatt i Hongkong.
Ida Pettersson, svensk bosatt i Hongkong.
Foto: Privat/TT
Utrikes
Utrikes Hongkongs nya säkerhetslag sätter skräck i demokratirörelsen. För de flesta svenskar i Hongkong pågår livet som vanligt – men oron är påtaglig.
– Jag har vänner som uttrycker oro för framtiden, vad de ska göra om det fortsätter på samma spår som nu, säger svenska Ida Pettersson till TT.

Tusentals demonstranter gick ut på Hongkongs gator i onsdags för att protestera mot den nya nationella säkerhetslagen. På torsdagen är läget lugnare.

– I dag när jag har varit ute så känns det i stort sett normalt, livet pågår som vanligt. Men flera butiker och restauranger har tagit ner posters och lappar som uttryckt stöd för demonstranterna. Man märker att folk är nervösa för vad konsekvenserna kan bli, säger Ida Pettersson, som bor och arbetar i Hongkong.

TT: Hur är stämningen på stan?

– I går var det stora demonstrationer, och det visar ju att folk inte har gett upp. Även om många tycker att det känns hopplöst så känner de att de inte har något annat val än att stå upp mot den här lagen.

Ida Pettersson har noterat hur Twitterkonton som tidigare publicerat prodemokratiskt innehåll eller stöd för proteströrelsen har stängt ned. Många väntar nu på att se vad man kommer att kunna säga på sociala medier och vad medier kommer att kunna publicera eller inte publicera, säger hon.

– Vissa har även sagt att de ska radera inlägg som har med rörelsen att göra.

TT: Känner du dig rädd?

– Personligen känner jag mig inte speciellt rädd, det är mest demokratirörelsen som berörs. För mig finns ju alltid möjligheten att åka hem till Sverige om något händer, men alla har ju inte möjligheten att ta sig härifrån.

Pontus Ahlkvist/TT

Ekonomi

Fortsatt låg ökning av arbetslösa i EU

Trots coronakrisen kan Frankrikes president Emmanuel Macron glädja sig åt sjunkande fransk arbetslöshet: 8,1 procent i maj, jämfört med 8,7 procent i april. Arkivbild.
Trots coronakrisen kan Frankrikes president Emmanuel Macron glädja sig åt sjunkande fransk arbetslöshet: 8,1 procent i maj, jämfört med 8,7 procent i april. Arkivbild.
Foto: Ludovic Marin/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Coronapandemin har ännu inte lett till chocksiffror i EU:s samlade arbetslöshetsstatistik. Eurostats nya siffror från torsdagen visar på 6,7 procents arbetslöshet i maj, jämfört med 6,6 procent i april – och 6,4 procent i början av februari, innan pandemin slog till på allvar i Europa.

Euroländerna visar en liknande svag uppgång: från 7,2 procent i februari till 7,3 i april och 7,4 i maj.

Högst arbetslöshet i EU har nu Spanien med 14,5 procent, mot 14,4 för Grekland. De grekiska siffrorna är dock fortsatt från i mars.

Närmast efter följer Cypern på 10,2 procent och Lettland på 9,8.

Det hårt coronadrabbade Frankrike noterar för sin del en klar minskning av antalet arbetslösa i maj – 8,1 procent, jämfört med 8,7 procent i april.

Sverige ligger på 8 procent i Eurostats siffror. Lägst arbetslöshet i EU har Tjeckien, på 2,4 procent.

Inrikes

Kustbevakning ska ge stöd mot terrorism

Kustbevakningen ska kunna ge ökat stöd till polisen vid terrordåd. Arkivbild.
Kustbevakningen ska kunna ge ökat stöd till polisen vid terrordåd. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/ TT
Inrikes
Inrikes

Kustbevakningen får ökade möjligheter att stödja polisen vid terrorism eller annan mycket allvarlig brottslighet.

Från den 1 augusti ska Kustbevakningen kunna bistå med sjötransporter, flygtransporter och flygspaning. Det är innebörden i en förordning som regeringen nu beslutat om.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Därför ska du investera i ett trygghetslarm

Minifinder.se Trygghetslarm är en produkt som blir allt vanligare på marknaderna världen över, inte minst i de länder där antalet äldre ökar och där det finns en stor oro för personliga intrång eller övergrepp. Med tanke på att ett trygghetslarm är ett slags individuellt larm som fästs på en viss person kan man med ett sådant få akut hjälp vid behov, till exempel om du ramlat. Alla kan få nytta av att investera i ett trygghetslarm för en säkrare vardag!

Vad är ett trygghetslarm?

Ett trygghetslarm är en säkerhetsprodukt som har utvecklats för att människor i olika åldrar ska ges möjligheten att skapa en tryggare vardag. Trygghetslarm är en typ av individuellt larm som är kopplat till en viss användare, och som i sin tur är kopplat till en larmcentral eller trygghetsjour.

Tanken med produkten är att de som känner sig vara i en riskzon, till exempel äldre eller de som bor i ordinära boenden, ska ges möjligheten att direkt kunna larma vid akuta ärenden. Det kan vara allt från att en äldre person har ramlat till att en utsatt person blivit utsatt för ett personligt intrång. Konceptet bygger på att användaren ska få en tryggare vardag med hjälp av det individuella larmet!

Trygghetslarm blir allt vanligare

Det är ett faktum att både tillverkning och användning av trygghetslarm blir allt vanligare, och att exempelvis många äldreboenden inkluderar de smarta säkerhetsprodukterna i sitt system för de äldre.

Trots ett större intresse för trygghetslarmen i sig så är det många kommuner och landsting som upplever att framförallt deras äldre och de olika äldreboendena inte får tillräckligt med hjälp när det kommer till just socialtjänstinsatser och olika hjälpmedel, där insatsen för trygghetslarm minskat.

De individuella larmen har tagit sig in på de olika marknaderna och har även fått ett någorlunda uppskjut inom de olika sociala tjänsterna, men det är ändå inte tillräckligt för att alla ska kunna få den hjälp de behöver utefter sina specifika behov.

Larmen skapar en tryggare vardag

Den påtagligt minskade användning av trygghetslarm inom bland annat äldrevården har gett starka effekter på såväl de arbetande som de äldre, som faktiskt är de som blir lidande av den bristfälliga insatsen. Med tanke på att trygghetslarmen i de allra flesta fall är uppkopplade till en operatör finns det också risker för att de slutar fungerar vid avbrott.

Framförallt de äldre människorna känner sig i många fall otroligt beroende av sina trygghetslarm, och i och med att de vänjer sig vid det faktum att de alltid bär med sig sitt trygga larm precis intill sig så kan ett icke fungerande larm vara riktigt läskigt. Ett avbrott kan därmed göra att de äldre blir ängsliga, och även vårdpersonalen får större orosmoment då de äldre inte har samma tillgång till att kunna larma direkt.

Underlättar för vårdpersonal

Ett trygghetslarm kan verkligen skapa en tryggare vardag, och motsatsen gäller då om de inte fungerar eller ens existerar från första början. Inte bara kan ett trygghetslarm skapa en tryggare och säkrare vardag för speciellt utsatta personer, utan de möjliggör också att patienter kan få bästa möjliga vård i tid.

I och med att trygghetslarmen möjliggör för vårdpersonal och andra arbetande inom socialtjänsten att hålla betydligt bättre koll på sina patienter, däribland äldreboenden inräknat, kan denna säkra uppfinning också bidra till förbättrad vård. Trygghetslarm kan lösa många problem och öppna nya dörrar för att öka kvalitén på vårdsektorn.

En trygg framtid med trygghetslarm

Med andra ord kan vi sammanfatta det som att trygghetslarm är en riktigt smart lösning som kan skapa en tryggare och säkrare vardag för alla människor som är i behov av lite extra uppsikt och omsorg. Så länge personen själv kan kontrollera det och har möjligheten att larma vid akuta ärenden kan det underlätta väldigt.

Trygghetslarm kan användas av alla som har ett behov av det, inte minst för att lösa många problem inom vården. Kanske är det nyckeln till en tryggare framtid, och framförallt en möjlig nyckel till att framtidens sjukvård ska kunna bli så mycket bättre på alla olika sätt!

Malmö

Arg bilist tömde pulversläckare över busschaufför

En dispyt mellan en busschaufför och en bilist urartade och slutade med att bilisten tömde en pulversläckare över chauffören. Arkivbild.
Malmö
Malmö Bilisten blev arg när bussen bytte fil. Det slutade med att han tömde en pulversläckare över busschauffören.

Under onsdagseftermiddagen vid 15-tiden genomförde busschauffören ett filbyte på Drottninggatan i Malmö.

Det gillade inte bilisten bakom, som trängde sig förbi och stannade framför bussen.

– Det som händer då är att han kliver ut med en pulversläckare i handen och kastar den mot bussen, säger Mats Eriksson vid Transdevs pressjour.

Släckaren träffar en sidoruta som inte går sönder. Busschauffören kliver då ur bussen och ifrågasätter mannens agerande.

– Bilisten tömmer då helt enkelt pulversläckaren i ansiktet på busschauffören och åker därifrån.

Mats Eriksson säger att chauffören under omständigheterna mår bra. De tillkallade polis och en anmälan om våld mot tjänsteman har upprättats. Busschauffören uppsökte sjukhus för att se så att han inte hade fått ner pulvret i lungorna.

– Varken chauffören eller bussen fick några skador, det var mer själva händelsen i sig som var annorlunda. Föraren har pratat med sin chef och han mår hyfsat, säger Mats Eriksson.

Kultur och nöje

Lassgård läser Händelser vid vatten i radio

Rolf Lassgård läser Händelser vid vatten.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kultur och nöje
Radio I sommar bjuder Sveriges Radio på serielyssning av så väl Kerstin Ekmans Händelser vid vatten som Per Anders Fogelströms Mina drömmars stad

Det är Radioföljetongen som ger Händelser vid vatten i en nyproducerad uppläsning av Rolf Lassgård och Sveriges Radio drama som publicerar en dramaserie, inspelad på 60-talet, av Fogelströms ”stad-serie”.

Kerstin Ekmans Händelser vid vatten utkom 1993 och tar avstamp i ett brott, men dröjer sig kvar vid brottets efterdyningar, vid platsen och människorna som lever där.

– Det är en av mina absoluta favoritromaner och det känns som om den varit med mig hela livet trots att den kom först på nittiotalet. Men den tar ju sin start i sjuttiotalet, i min ungdomstid, och i Jämtland där jag växte upp, säger Rolf Lassgård i ett pressmeddelande.

Hela ljudboken som är en nyproduktion går att lyssna på från den 1 juli i Sveriges Radio Play men sänds också i P1 som sommarföljetong i P1 (mån-fre) med start den 20 juli.

Även Fogelströms Stad-serie släpps den första juli. Det är åtta avsnitt inspelade mellan 1963 och 1968 och Per Anders Fogelström själv hörs som berättare. I rollen som Henning hörs Per Myrberg som Henning och Tor Isedal gör hans vän Tummen.

Stad-seriens åtta avsnitt går att lyssna på i Sveriges Radios app under Dramaklassiker eller på sverigesradio.se.

Utrikes

Hongkongs advokater oroade över säkerhetslag

Ordföranden för Hongkongs advokatsamfund Philip Dykes, till höger, under en ceremoni i Hongkongs stadshus i januari. Arkivbild.
Ordföranden för Hongkongs advokatsamfund Philip Dykes, till höger, under en ceremoni i Hongkongs stadshus i januari. Arkivbild.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Utrikes
Utrikes Hongkongs advokatsamfund varnar för att de svepande formuleringarna i den omstridda nya säkerhetslagen undergräver området oberoende rättsväsende.
I USA förbereds sanktioner mot kinesiska banker som svar på Pekings agerande.

"Hongkongs advokatsamfund är allvarligt bekymrat över både innehållet i den nationella säkerhetslagen och över hur den införts", skriver organisationen i ett uttalande.

Den nya säkerhetslagen har utarbetats i Peking och trädde i kraft natten mot onsdagen. Det var känt att den skulle definiera brott som omstörtande verksamhet, separatism, terrorism och samröre med utländska krafter. Men detaljerna hölls hemliga tills Hongkongs invånare ställdes inför fullbordat faktum.

En omstridd konsekvens är att Fastlandskinas rättsväsende nu får beslutsrätt över vissa fall i Hongkong. Dessutom kan Pekings säkerhetstjänster nu för första gången öppet upprätta kontor i Hongkong.

Flera gripanden

Redan under onsdagen gjordes flera gripanden med hänvisning till den nya lagen, framför allt av personer som misstänks ha burit banderoller eller flygblad där stöd uttryckts för Hongkongs självständighet.

Samtidigt greps hundratals andra personer i samband med protester mot den nya säkerhetslagen. En man, som misstänks för att skurit en polis i axeln under manifestationerna, kunde senare gripas ombord på ett flygplan som var på väg att lyfta med destination London, uppger polisen enligt AFP.

I en analys av den nya lagen pekar Hongkongs advokatsamfund ut en rad skrivningar som man anser är särskilt oroande. Organisationen är även skarpt kritisk till hur stadens lokala parlament helt kringgåtts vid införandet av lagen.

Kan erbjuda fristad

"Förutom den totala avsaknaden av meningsfulla överläggningar har advokater, domare, polis och invånare i Hongkong inte fått någon möjlighet att bekanta sig med innehållet i den nya lagen, inklusive de allvarliga brottskategorier den skapat, innan den trädde i kraft", skriver advokatsamfundet.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har varnat för att Washington kommer att vidta kraftfulla åtgärder som svar på Pekings agerande. Under onsdagen röstade representanthuset igenom ett förslag om sanktioner mot banker som gör affärer med företrädare för Kinas styre som ansvarar för införandet av säkerhetslagen.

– Lagen innebär en brutal, omfattande, attack mot Hongkongs invånare, som syftar till att omintetgöra de friheter de lovats, säger representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi enligt Reuters.

Australiens premiärminister Scott Morrison säger att hans regering överväger att erbjuda en fristad för Hongkongbor som nu vill flytta från området. Storbritannien, som kontrollerade Hongkong fram tills att området överlämnades till Kina 1997, har också öppnat för att välkomna många av dess invånare och i förlängningen ge dem möjlighet att få brittiskt medborgarskap.

Väcker reaktioner

Det kan bli aktuellt för de närmare tre miljoner Hongkongbor som antingen har ett pass som så kallade British National Overseas (BNO), eller som har rätt att ansöka om ett.

Planerna väcker reaktioner från Kina, som hotar att svara med "motsvarande åtgärder". Den kinesiska ambassaden i London understryker, enligt AFP, att "alla kinesiska landsmän som bor i Hongkong är kinesiska medborgare". Ambassaden uppmanar Storbritannien att ompröva beslutet och "avstå från att blanda sig i Hongkongs angelägenheter".

Om Kina vägrar låta Hongkongbor migrera till Storbritannien finns det inte mycket att göra, medger den brittiske utrikesministern Dominic Raab.

– I slutändan måste vi vara ärliga med att vi inte skulle kunna tvinga Kina att låta BNO-personer komma till Storbritannien, sade Raab i onsdags.

Mattias Mächs/TT

FAKTA

Fakta: Advokaternas oro kring säkerhetslagen

I en analys av den nya nationella säkerhetslagen pekar Hongkongs advokatsamfund ut flera punkter som organisationen anser vara särkilt oroande.

Här är några av dem:

Enligt advokatsamfundet innehåller lagen flera bestämmelser som "tycks vara oförenliga" med Hongkongs grundlag (Basic Law), som reglerar områdets särskilda status. Organisationen uppmanar Hongkongs lokala styre att genast klargöra hur säkerhetslagen ska kunna tillämpas utan att bryta mot de konstitutionella rättighetsskydden i Basic Law.

Säkerhetslagen öppnar för myndigheter i Peking att hävda beslutsrätt över vissa fall i Hongkong och då kan misstänkta flyttas till Fastlandskina för att ställas inför rätta där. Det väcker oro för om den misstänktes rätt till en rättvis rättegång kommer att respekteras, skriver advokatsamfundet.

De domare som avgör fall som gäller brott mot den nya säkerhetslagen ska utses av Hongkongs lokala styre. Men valda domare kan tas bort från listan om de bedöms utgöra ett hot mot den nationella säkerheten. Det innebär att oberoendet för Hongkongs rättsväsende undergrävs, skriver advokatsamfundet.

Säkerhetslagen innebär att Pekings säkerhetstjänster nu kan operera öppet i Hongkong – och de kan agera utan att behöva respektera lokal lagstiftning.

De fyra brottskategorierna i säkerhetslagen innehåller svepande formuleringar som väcker oro för att de kan tillämpas på ett godtyckligt sätt.

Att brottet separatism kan begås även utan våldshandlingar kan innebära att enbart uttryckandet av stöd för självständighet kan ha kriminaliserats, skriver advokatsamfundet, som pekar på liknande osäkerhet kring brottet omstörtande verksamhet. Man oroar sig även för att brottsrubriceringen samröre med utländska krafter ska användas för att slå ner mot forskare, icke-statliga organisationer och medier, och att även brottet stöd till terrorism kan användas mot personer som uppenbarligen inte haft något sådant uppsåt.

NÄSTA ARTIKEL