Hjälplös med död fru i fyra dygn – nekad vård

ESLÖV I nästan fyra dygn låg den 72-årige halvförlamade mannen hjälplös i den egna avföringen bredvid sin döda hustru. När han hittades var han svårt medtagen efter så lång tid utan mat, dryck och sina mediciner.
Mannen dog själv på ett äldreboende i Eslöv dagen därpå, efter att ambulanspersonalen nekat köra honom till akuten. Hans dotter anklagar både dem och boendet för vanvård.

Det är i sin anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som dottern, berättar om händelsen och säger att hon tror att pappas dödsfall skulle kunnat undvikas.
– Jag vill att ärendet granskas. Inget i världen kan ersätta min pappa och den sorg vi nu går igenom, men om han inte fick en allvarlig chans att leva vidare efter dessa fruktansvärda dygn vill vi att de som har felat ska bestraffas, skriver dottern.
Det är händelserna efter att mamman och pappan hittades som hon anmäler.
Hon bor själv på en ort i norra Skåne och besökte sina gamla föräldrar lördag 28 januari. Dottern slog larm till polisen när hon inte fick tag i dem 31 januari.
En polispatrull slog in en ruta i deras bostad och hittade mannen hjälplös i sin säng. Hans hustru låg avliden på golvet intill, enligt poliserna troligtvis sedan lördagen.
Dottern reagerade mot att ingen frågade om pappans sjukdomshistoria, och att ambulansmännen ska ha uttryckt att de tyckte att han ”var vid god vigör” och sagt att akuten var så fullbelagd att de inte ville köra honom dit.

Läs mer: Ambulansföretaget: ”Sannolikt inget fel”

Sedan fick hon själv frågan ”om hon själv kunde ta emot honom”.
– Min pappa var förlamad från bröstet och ner och vi hade inga möjligheter eller hjälpmedel. Definitivt inte hans tillstånd!
Ambulansmännen körde honom istället till ett äldreboende i Eslövs kommun.
– Ambulansen tog inte med sig några som helst mediciner som pappa är beroende av, inte ens hans inhalator som han behöver på grund av KOL.
Boendet ringde dottern dagen därpå och bad henne ta med pappans mediciner, rullstol och madrass.
– De hade inte ordnat några mediciner – och ej heller duschat honom. De påstod att det inte fanns en duschstol på äldreboendet. Hur kan man inte duscha honom efter att han legat i den misären? skriver dottern i anmälan till IVO.
När dottern besökte boendet reagerade hon över att en sjuksköterska kom dit och hade med sig en gammal medicinlista från vårdcentralen som inte alls stämde med pappans aktuella medicinering.
Sköterskan pratade med pappan och gav honom sedan tabletterna.
– Hon litar på att det han säger stämmer utan att kontrollera med en läkare. Till råga på allt har han varit utan mediciner i fyra dagar. De är då uttrappade men ges ändå i full styrka, skriver dottern.

Hon tyckte själv pappan hade åldrats tio år. Han hade svårt att andas, var utmagrad, mådde dåligt psykiskt och var jättetörstig och såg uttorkad ut.
Några timmar senare avled pappan.
– Hur kan ambulanspersonalen välja att inte köra en person som legat utan mat, vätska och medicin i sin egen avföring i tre-fyra dygn. Ansåg de verkligen att han inte behövde dropp och behövde ses över av läkare? skriver dottern.
– Och hur kunde äldreboendet ta emot honom när de inte hade medicinerna han behövde och inte ens kunde duscha honom? Hur kunde man ge honom mediciner i full dos utan ett underlag?

Josef Johansson, förvaltningschef för vård och omsorg i Eslöv, säger att det handlar om en oerhört tragisk historia för alla inblandade.
– Jag vet inte så mycket om det, men det är oerhört beklagligt och jag känner med familjen. Vi kommer att göra en egen utredning vid sidan av den IVO gör, och försöka klarlägga exakt vad som hänt, säger Josef Johansson.
Han tror inte att det är så vanligt att ambulanspersonal vägrar ta svårt sjuka och medtagna till akuten.
Skånskan har inte fått tag på någon representant från ambulanssjukvården.

Läs mer:

Dagens fråga

Brukar du sopsortera?

Loading ... Loading ...

Webbkryss