C vill ha alla skolorna kvar

HÖRBY Centern har redan bestämt sig: Alla byskolorna ska vara kvar.
– Det vore politiskt självmord att gå fram med ett förslag om att lägga ner byskolorna, säger ordföranden Anders Larsson.

Skolutredningen hann knappt landa på politikernas bord förrän Centerpartiet röt ifrån.
– Byskolorna ska vara kvar. Det har Centern tydligt uttalat, och det står vi fortfarande fast vid. Om vi ska ha en levande landsbygd kan man inte lägga ner skolorna, säger Anders Larsson.

Han har inte mycket till övers för den utredning som har gjorts, och de scenarion som det skissas på i rapporten om att en eller flera landsbygdsskolor får stryka på foten.
– Det bor 7 500 invånare på landsbygden i Hörby kommun. Vi vill ha en levande landsbygd. Om byskolorna läggs ner – hur många timmar ska barnen i så fall behöva sitta i bussen? Jag trodde barnen gick i skolan för att lära sig saker, inte för att sitta i bussar.

Centern ingår i den styrande majoriteten i kommunen, men Anders Larsson är inte rädd för att sticka ut hakan när det gäller byskolornas framtid.
– Här ska inte läggas ner några skolor. Det funkar inte med stora enheter. Det leder bara till problem.
– Jag har svårt att tro att något parti ställer sig bakom en nedläggning av småskolorna. Jag tror inte att den här frågan över huvud taget blir aktuell innan valet. Vi är helt överens i Centern om att byskolorna ska vara kvar, säger Anders Larsson.

Läs mer:

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.

Webbkryss