En av Albert Wikings porträtt är på HBTQ-aktivisterna Samuel Opio med rötter i Uganda. Här väntar dödsstraff på honom, därför den brittiska domarperuken. Men hotet till trots smyger han då och då in över gränsen för att hålla sin kamp levande.
Malin Pripp Moser på Comung ställde svåra frågor. Zahraa Alaa Hasan funderade på om alla barn verkligen får vara barn?
Khulud Abdulatif pratade med kvällens inspiratör, Albert Wiking. 8Foto: Lennart Larsson

Drömprojekt ska inspirera ungdomar

LUND I boken finns kända personer som FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan och utbildningsaktivisten och fredspristagaren Malala Yousafzai men också tonåriga Ida från Karlstad som slåss mot mobbning.
Albert Wiking och Oscar Edlunds projekt ”We have a dream” kommer om några veckor till Lunds konsthall och kommer där att kompletteras med Lundaungdomars egna berättelser.

På torsdagskvällen hölls det första inspirationsmötet på mötesplatsen Comung. På plats var Lundafotografen Albert Wiking för att berätta och visa vad han och intervjuaren Oscar Edlund åstadkommit under ett drygt decennium i det gemensamma projektet och stiftelsen ”We have a dream.”

Han visar en bild på en flicka som är blind.
– Men hon beslöt sig för att hennes förlorade syn inte skulle vara ett hinder. Precis innan jag tog den här bilden hade hon varit i Indien och bestigit ett berg!
På bilden har flickan på sig en rymddräkt just för att illustrera att det inte finns några hinder – om man bestämt sig för att de inte finns.

Utbildningsaktivisten Malala Yousafzai från Pakistan fick på grund av dödshoten mot henne fotograferas på en hemlig plats i England. På bilden knyter hon vänsterhanden i luften.
Och det var det som var avsikten med boken, att visa starka människor från hela världen – kända och okända – med den gemensamma nämnaren att de inte vikt ner sig utan vågat gå mot strömmen.
– Jag och Oscar ville båda göra något mer än att döva samvetet och skänka en peng till Läkare utan gränser då och då. Inget fel i det, men jag ville bidra med det jag kan för att inspirera och engagera andra, att visa ungdomar som kanske kommer från svåra förhållanden att ingenting är omöjligt, att det faktiskt går.

Bilderna med korta citat från intervjuerna finns för närvarande utställda på Fotografiska i Stockholm men om några veckor, den 18 mars, flyttar utställningen in på Lunds konsthall.
I Lund, precis som i Stockholm, ska utställningen kompletteras med ungdomars egna berättelser, om drömmar, mänskliga rättigheter eller något självupplevt. På torsdagskvällen hölls ett första inspirationsmöte på Comung, kommunen och arbetsförmedlingens mötesplats för unga på Bytaregatan.
– Vi har också gått ut till alla Lunds skolor och bjudit in dem, berättar Albert Wking.

Tanken är att alla berättelser ska få en egen vägg i konsthallen. Utöver det ska alla som vill, i samarbete med mötesplatsen Hemgården, ta egna bilder och skapa en egen We have a dream-utställning som sedan kommer att ställas ut på Comung.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Brukar du sopsortera?

Loading ... Loading ...

Webbkryss