Lund

Spårvägsbygget är i gång

Spårvägsinvigning miljöminister Karolina Skog, politikerna Emma Beringer, Anders Almgren, Henrik Fritzon och Skanskas Lars Lindberg.
Lund
Lund När första spadtaget på onsdagen togs för Lunds spårväg, som ska gå mellan Lunds C och ESS, stod glädjen högt i taket. Efter många års diskussioner är projektet äntligen i hamn, tycker de ansvariga politikerna. Och om man ska döma av talarna är Lund en mycket framstående stad och det är ingen hejd på hur enastående den kommer att bli om några år när spårvägen och Brunnshög är klara.

Inte minst miljöminister Karolina Skog (MP), som var en av talarna, fick många Lundahjärtan att bulta lite hårdare av stolthet.


– Lund gör det som alla andra städer i hela världen bara talar om. Här är det action.


– Detta är en stor dag för Lund, för Sverige. Det har inte byggts någon spårväg i landet på väldigt länge. I historieböckerna kommer vi att kunna läsa om staden som gick före de andra i spårvägens renässans, fortsätter Karolina Skog.

Konferencier Johan Wester stack in med en liten undran. Är det utrett hur väjningsplikten gäller för spårvagnarna, till exempel mellan en student och en spårvagn? Eller för dem som ska klippa gräset längs de gröna spåren?

Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S), lyfte fram att det enligt honom finns fem styrkor med spårvägstrafik.

Den är miljövänlig, har hög kapacitet, vagnarna tar sig effektivt genom stadsmiljön vilket sparar tid och resandet är komfortabelt.


– Inte minst är spårvagnar ett vackert inslag. De ger den en extra dimension, säger han.

Efter 30 års väntan, planering och diskussioner är spårvagnssatsningen äntligen i hamn, utbrast Emma Berginger (MP), tekniska nämndens ordförande.

Emma Berginger vände sig också till alla som ska vistas i staden under det stora bygget, som kommer att medföra en del störningar.


– Till alla lundabor
– ha lite tålamod. Det är snart 2019. Då börjar eran för Lund som spårvägsstad, säger hon.

Johan Wester kunde inte låta bli att kommentera detta.


– 30 år bara? Folk i den här regionen är rätt vana vid att vänta på kollektivtrafiken.

Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande, påminde om att det varit en lång resa till fram till idag. Det har funnits stunder då han och de andra politikerna tvivlat på om projektet verkligen skulle bli av.

Men han är övertygad om att det för Lund absolut bästa beslutet så småningom fattats.

Spårvägen har en avgörande betydelse för stadens utveckling och förverkligandet av Brunnshög, en satsning som kan jämföras med att bygga en helt ny stad av Trelleborgs storlek.


– Brunnshög är avgörande för att Lund ska växa på rätt sätt. Det blir en helt ny generation av hållbar stadsutveckling, säger han.


– Men utan spårvägen hade det inte varit möjligt att utveckla Brunnshög. Den är en navelsträng och en ryggrad, säger han.

Lund är en stad med en fantastisk utveckling, fortsatte Anders Almgren. Enligt många är det en av de främsta platser i världen när det gäller att ta fram nya idéer. Lund är en jobbmotor för hela södra Sverige. Bostadsbyggandet ligger per capita i topp i Sverige.

Dagen började med en busstur för särskilt inbjudna gäster, däribland Karolina Skog.

Håkan Lockby, som guidade, berättade att han ungefär femtio gånger kört längs sträckan och berättat om den kommande satsningen för olika sällskap.

Han berättade att projektet väntas vara i gång om bara några veckor. 100-150 man ska jobba i projektet.

En av de första arbetena blir att förstärka ledningarna utanför sjukhusets entré. Grävskoporna ska göra ett fem meter djupt schakt.

Skanska och kommunen har ingen tid att förlora.


– Vi ska vara klara i början av 2019. då ska fordonen provköras. Trafiken startar i september samma år.

FAKTA

Fakta:

Spårvägen som ska gå mellan Lund C och Science Village/ESS i nordost utgörs av 5,5 kilometer dubbelspår och får nio hållplatser. Inledningsvis kommer det att finnas sju spårvagnar, varav fem i trafik samtidigt, och de kan ta 130 passagerare vardera.

I rusningstid blir det 7,5 minuter mellan avgångarna och övrig tid tio.

Restiden för hela sträckan blir 14,5 minuter och korsningarna med bilvägar signalregleras, med prioritet för spårvagnen.

Transportkapaciteten kommer att femfaldigas jämfört med dagens busstrafik, till 3 600 resor per timme och riktning.

När Brunnshögsområdet byggts ut till att omfatta cirka 40 000 arbetande eller boende personer beräknas kapacitetsbehovet till 2 500 resor per timme och riktning. Sedan tillkommer trafikeffekter av förtätningen kring Ideon, Medicon Village, LTH och Universitetssjukhuset.

De första utredningarna om spårväg i Lund gjordes redan på 1980-talet och busstråket Lundalänken som öppnades 2003 dimensionerades för kunna att omvandlas till spårväg.

Investeringskostnaden för spårvägen delas mellan Lunds kommun, staten och regionen. Den sistnämnda parten står för spårvagnarna, depån och trafikeringen av sträckan.

Lund

Tvingades in i bil under pistolhot

Lund
Lund

Enligt en anmälan till polisen blev en man i 20-årsåldern intvingad i en bil av två jämnåriga män som hotat honom med ett pistolliknade föremål vid Fäladstorget kring 18-tiden i onsdags kväll. Männen ska sedan ha kört honom till en eller flera butiker där han blivit tvingad att handla varor.

Några timmar senare kunde målsägaren larma polisen. En patrull fick sedan syn på en bil på Norra Fäladen som stämde in på de signalement som mannen angett. Vid en kontroll hittade patrullen bland annat en kolsyrepistol i bilen och två män som satt däri greps. De misstänks nu för rån, olaga frihetsberövande samt vapenbrott.

– De båda är kända för sådan här brottslighet sedan tidigare, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund.

Lund

Park på Papegojelyckan kan demensanpassas

Lund
Lund En allmän park anpassad för demenssjuka personer kan bli verklighet i Mårtenslundsparken i västra Lund.

Förslaget som lagts fram av kommunkontoret har sin bakgrund i en två år gammal motion från MP som, med danska och nederländska förebilder, ville att vård- och omsorgsnämnden skulle se över förutsättningarna för att inrätta en demensby i Lund.

Förslaget fick dock avslag i november i fjol, vilket Skånskan skrivit om. Under utredningens gång framkom olika åsikter på boendeformen, många av dem kritiska. Istället så föreslogs fullmäktige att verka för demensanpassade utemiljöer, samt undersöka möjligheten för att inrätta en demensanpassad allmän park, i staden.

Och nu har alltså kommunkontoret lagt fram ett förslag för placeringen av en sådan park, nämligen Mårtenslundsparken, belägen i stadsdelen Papegojelyckan på Väster.

Arbetsutskottet har bifallit yrkandet och föreslår kommunstyrelsen att på sitt nästa sammanträde besluta om att ge kommunkontoret i uppdrag att, tillsammans med vård- och omsorgsförvaltningen och LKF, ta fram en projektplan för att inrätta en demensanpassad allmän park i Mårtenslundsparken.

Kommunstyrelsen sammanträder nu på onsdag, den 2 februari.

Lund

Lunds landmärken lyfts ner

Domkyrkoarkitekt Erik Wikerstål ska inte utföra lika genomgripande förändringar på Domkyrkan som hans föregångare Helgo Zettervall.
Foto: Stefan Persson
Lund
Lund De är Lunds mest berömda landmärke och stadens mesta symboler.
Men om några veckor skiljs de båda tornspirorna från Domkyrkan. Dess tak är i dåligt skick och behöver renoveras, ett arbete som lättast görs från marken.
Först om ett år beräknas Lunna pågar spiror vara på plats igen.

Domkyrkans tvillingtorn, Lunna pågar i folkmun, är både Lunds mest välkända silhuett och dess starkaste varumärke. Men också byggnader som stått i 900 år behöver ses över då och då.

Tornspirorna fick sin nuvarande pyramidform när dåvarande domkyrkoarkitekten Helgo Zettervall renoverade Domkyrkan mellan 1860 och 1880. De täcktes med tunga blyplåtar, som fick läggas om 30 år senare

Renoveringsprojektet presenterades på en pressträff i Domkyrkoforum på torsdagen.
Foto: Stefan Persson

Nu, när ytterligare 110 år förflutit, är det dags igen. Blyplåtarnas tyngd har medfört problem som krävt åtskilliga förstärkningar och tillfälliga lagningar genom åren. Nu behövs en mer genomgripande renovering.

– Det här är ett jättespännande projekt som många av aldrig får vara med om igen. Att lyfta torntaken på Domkyrkan är oerhört, beskriver biskop Johan Tyrberg det kommande arbetet.

Lyfts till marken

För att kunna renovera tornspirorna på ett säkert sätt måste de lyftas ner till marken. Om vädret tillåter och förarbetena är klara kommer det att ske vecka 12, det vill säga i slutet av mars.

Biskop Johan Tyrberg framför Lunna pågar.
Foto: Stefan Persson

Helgo Zettervall satte sin prägel på kyrkan som den ser ut i dag. Lika påtagliga förändringar kommer inte nuvarande domkyrkoarkitekt Erik Wikerstål att propsa på. Hans arbete handlar i stället om att se till att förändringarna knappt blir synliga för ögat. Eftersom bly inte längre får användas som tacktäckning har han fått leta alternativ.

– Vi har landat i att lägga rostfri plåt som belagts med tenn. Det liknar bly, säger han.

Oxiderar på några månader

Han visar upp en provbit som blänker påtagligt när han håller upp den.

– Men efter tre månader i min trädgård har den oxiderat och fått en mattgrå hinna som liknar bly, påtalar han och visar genom att vända på plåtbiten .

Domkyrkoarkitekt Erik Wikerstål med en provbit av takplåten som ska ersätta blyplåtarna som i dag täcker taken på tornspirorna.
Foto: Stefan Persson

Arbetet kommer även att påverka årets karneval. Delar av Lundagård måste stängas av under renoveringsarbetet.

– Men vi har nära samarbete med Lundakarnevalen och erbjudit andra platser, säger Johan Tyrberg.

Samtidigt som tornspirorna renoveras på marken ska murverken och murkrönen i tornen restaureras.

– Murkrönen ska muras om och få den form de haft innan. När torntaken lyfts upp igen ska de passa perfekt, säger konstruktören Folke Höst.

I en pärm har Erik Wikerstål bilder på tornspirornas konstruktion, som kommer att genomgå en omfattande restaurering.
Foto: Stefan Persson

När tornen lyfts sker det i 40 olika lyftpunkter. På så sätt minimeras risken att något brister i taket.

– Om det varit en ny konstruktion hade vi haft fyra lyftpunkter, säger Folke Höst.

Renoveringen beräknas gå loss på 40 miljoner kronor, en kostnad som inte ska påverka kyrkoavgiften.

– Det här gör vi med egna medel, säger domkyrkokamrerare Mats Persson.

Lund

Skotjuv som tog sig in i bostäder – i farten igen

Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Lund
Södra Sandby Efter att ha tagit sig in flera bostäder i Staffanstorp under onsdagen omhändertogs mannen av polis i Kävlinge.
Samma dag greps han på nytt, den här gången i Södra Sandby. Även nu hade han varit inne i en bostad, och tagit ett par skor.

Mannen, som är i 20-årsåldern, tog sig på eftermiddagen in i en bostad i de södra delarna av byn och stal ett par skor. En som bor i huset konfronterade dock 20-åringen, som då gick till attack. Han ska ha knuffat omkull personen och sedan sprungit iväg med skorna.

Polisen fick larm om vad som hade hänt och ryckte ut med flera patruller till byn för att söka efter mannen. Han anträffades knappt två timmar senare, inte långt ifrån brottsplatsen, och greps.

– En av patrullerna identifierar den här gärningsmannen med hjälp av signalement från målsägaren, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund.

Mannen anhölls senare misstänkt för rån, då han brukat våld mot den boende i samband med skostölden, samt våldsamt motstånd eftersom han gick till ”kraftigt motvärn” mot patrullen som grep honom.

Liknande brott samma dag

Historien tar dock inte slut där. Tidigare samma dag hade samme man omhändertagits av polis i Kävlinge. Detta efter att ha stämt in på signalement från flera Staffanstorpsbor som kontaktat polisen efter att på olika sätt haft påhälsning av en okänd man under natten och kvällen innan, vilket Skånskan rapporterat om.

Bland annat ska mannen ha tagit sig in i minst två bostäder på Nevisborg. Dels hos en man där han stal ett par skor, dels hos en kvinna där han tidigt på morgonen blev upptäckt när han befann sig i badrummet. Då hade han dessutom ätit av kvinnans mat och rökt hennes cigaretter.

Polisen sökte under både natten och morgonen efter mannen i Staffanstorp, men förgäves. Det var först på förmiddagen som han omhändertogs och då i Kävlinge, dit han troligen tagit sig med buss.

Men han släpptes snart på fri fot igen, misstänkt för våldsamt motstånd, hemfridsbrott i ett fall samt ringa narkotikabrott. Efter det åkte mannen, som tidigare nämnts, vidare till Södra Sandby och gjorde sig skyldig till ny brottslighet.

Lund

Lastbil välte – begränsad framkomlighet

Lund
Lund En lastbil välte under torsdagen på väg 941 strax väster om Södra Sandby.

Vid 06.23 på torsdagsmorgonen larmades SOS om att en lastbil vält utanför Södra Sandby.

–Enligt chauffören får lastbilen sladd och släpet välter, säger Kim Hild, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Lastbilen var lastad med flera ton betong och blockerade trafiken i båda riktningar.

–Lasten utgör ingen fara för allmänheten, säger Kim Hild.

Vid 12 meddelade Trafikverket att framkomligheten fortfarande var begränsad. Enligt deras prognos kommer vägen återigen vara störningsfri vid 16.00

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

När öppnar Casino Cosmopol igen?

Game Lounge Den 28 mars kom det tunga men kanske inte alltför överraskande beskedet att Casino Cosmopol tvingas stänga ned sina lokaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall på obestämd tid. Sedan dess har svenska spelentusiaster inte haft möjlighet att besöka någon av landets fyra landbaserade casinon. Frågan som många ställer sig nu är när dörrarna till “Sveriges enda riktiga casino” öppnar igen?

Därför stängdes Casino Cosmopol

Anledningen till varför Casino Cosmopol tillfälligt tvingades stänga sina verksamheter stavas såklart Covid-19. Casino Cosmopol höll fortsatt öppet under de första veckorna efter virusets intåg i Sverige, men i takt med att situationen förvärrades och antalet smittfall ökade för varje dag som gick fanns till slut inget annat val än att lägga in handbromsen.

Efter regeringens beslut om att införa ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer meddelade Casino Cosmopol omedelbart att man valt att stänga ned sina lokaler tills vidare.

”På grund av myndigheternas beslut med anledning av Covid-19 är Casino Cosmopol tills vidare stängt från och med söndag. Vi hoppas på att kunna välkomna dig som gäst snart igen”, skrev bolaget på sin hemsida.

Faktum är att redan innan Casino Cosmopol beslutade att stänga sina lokaler hade antalet besökare hos det statligt ägda casinot märkt av en kraftig minskning av antalet besökare till följd av coronavirusets snabba och okontrollerade spridning i samhället. Exempelvis uppgav Casino Cosmopol informationschef Nina Ehnhage till Di i mitten på mars att antalet besökare i Stockholm minskat från 900 till 300 personer i snitt per dygn den senaste tiden.

Oviss framtid för Casino Cosmopol

Trots att det nu har gått flera månader sedan portarna stängdes finns i dagsläget ingen given prognos för när Casino Cosmopol kan komma att öppna igen. En absolut förutsättning för att casinot ska kunna öppna är i alla fall att myndigheterna upphäver sitt förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Så länge detta förbud gäller kommer Casino Cosmopols lokaler garanterat fortsätta hållas nedstängda.

En annan aspekt som måste lösas är antagligen personalfrågan. Dagen efter att Casino Cosmopols casinon stängdes ned varslades nämligen drygt 800 av totalt 900 medarbetare. Exakt hur många av de varslade som sedan har möjlighet att återvända i full tjänst när coronakrisen dragit förbi är högst oklart. I början av juni cirkulerade dessutom en del medieuppgifter om att verksamheten i Sundsvall hotas av nedläggning, men än i dag är inga definitiva beslut fattade kring Sveriges första internationella casino. Fram till dess att viruset har utrotats får således svenska spelentusiaster sannolikt finna sig i att enbart njuta av underhållningen från slots och bordsspel online istället. På SveaCasino.se kan man smidigt jämföra casinon på nätet.

Lund

Ingen plats för idrottshall intill nya Hedda

Bygget av det nya Hedda Andersson-gymnasiet pågår för fullt.
Foto: Joakim Stierna
Lund
Lund Centern vill att en idrottshall ska byggas på samma tomt som det nya Hedda Andersson-gymnasiet. Inte möjligt, anser barn- och skolförvaltningen. Det saknas helt enkelt plats.
Nu ska nämndpolitikerna få yttra sig i frågan.

Hedda Andersson-gymnasiet håller just nu till i gamla tingsrätten, men kommer att få sina nya permanenta lokaler där Svaneskolan tidigare låg. Första inflyttning är planerad till sommaren 2023, och när bygget är helt klart ska även Svaneskolan vistas här.

Ett stort problem är dock bristen på idrottshallar i skolområdet. Redan när nya Hedda började byggas kom Centerpartiets gruppledare Lars V Andersson med en motion om att skolan bör få en egen idrottshall.

”Närliggande idrottslokaler utnyttjas till stor del redan av Katedral- och Polhemsskolorna”, skriver han i motionen från augusti 2020.

Ny idrottshall på samma tomt

Centern föreslog att idrottslokalen skulle uppföras precis öster om den nya skolan, och ärendet har stötts och blötts sedan dess. Hittills har det bara beslutats om en tillfällig lösning. När nya Hedda öppnar ska två temporära idrottshallar stå redo på Bollhusets parkering. Dessa ska sedan nyttjas i cirka tre år, då en permanent lösning ska vara på plats, enligt planen.

Två temporära idrottshallar för Heddas och Svanes elever ska byggas på parkeringen utanför Bollhuset
Foto: Joakim Stierna

Men var någonstans den idrottshallen ska byggas är inte klart. Flera förslag förutom Centerns har diskuterats, som att bygga om Bollhuset för att kunna ta emot fler elever eller en helt ny idrottshall vid Arenan.

Friytan per elev otillräcklig

Ksau remitterade nyligen Centerns motion till barn- och skolnämnden. Såväl förvaltningen som kommunkontoret har sågat förslaget, med motiveringen att skoltomten inte har plats för en idrottshall. Placeringen skulle ”innebära att friytan per elev blir otillräcklig”, står det att läsa i skrivelserna.

När nämnden sammanträder på tisdag i nästa vecka får politikerna chansen att ge sina synpunkter i frågan.

Lund

Inbrottstjuv knuffade boende – greps efter sökinsats

Foto: Johan Nilsson/TT
Lund
Lund När en man försökte ta sig in i en bostad i Södra Sandby upptäcktes han av boende. Han knuffade då en av dem och lämnade platsen till fots.

Händelsen inträffade på Assarhusavägen vid 16.30-tiden på onsdagen.

– När vi får in samtalet får vi in att en man försökt bryta sig in i bostaden och att en av de boende har blivit knuffad när de upptäckt honom, säger Jimmy Modin, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Mannen ska därefter ha lämnat platsen till fots. Efter en sökinsats kunde polisen gripa en man i 20-årsåldern som stämmer överens med gärningsmannens signalement. I nuläget rubriceras händelsen som rån, men brottsrubriceringen kan komma att ändras.

– Det är med anledning av knuffen som det i nuläget rubriceras som rån, säger Jimmy Modin.

Det är oklart om den boende skadades i samband med knuffen.

Lund

Misstänkt kött-tjuv åtalas

Lund
Lund En man i 30-årsåldern åtalas misstänkt för stöld av kött från en matvarubutik.

Den 21 januari i år ska mannen ha plockat på sig kött till ett värde av drygt 2 000 kronor. För detta har nu åklagaren fattat beslut om att väcka åtal mot mannen. Han står misstänkt för stöld. Butiken yrkar inget skadestånd för stölden, trots att den innebar skada för deras verksamhet. Åtalet väcktes den 25 januari.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL