Stefan Bergmark. Foto: Olle Jansson

Startar nytt kultur- och samhällsmagasin

Fyra frågor Kulturredaktionen har ställt fyra frågor till journalisten och kulturskribenten Stefan Bergmark som är ansvarig utgivare och redaktör för det nystartade, nätbaserade kultur- och samhällsmagasinet Opulens.

Hur fick ni idén att starta Opulens?
– Traditionellt sett har ju ledar- och kultursidorna varit tidningarnas opinionsbildande sidor. Ingen hade väl trott för säg femton år sedan att något så gråtrist som ledarskribenter skulle bli klickdragande mediestjärnor. Samtidigt som den utvecklingen har jag känt en frustration över kulturjournalistikens minskade betydelse i debatten. Allt är ju inte partipolitik. Så därifrån kom idén om att starta ett samhällstillvänt kulturmagasin.

Varför behövs Opulens?
– Förutom att vi i allmänhet med projektet vill förstärka kulturjournalistikens roll i det offentliga samtalet vill vi i synnerhet bidra till en annan debatt än den som varit dominerande de senaste tio åren. Invandring och etnicitet är inte alltid ointressanta frågor men det är orimligt att samhällsproblemen nästan alltid hamnar i diskussioner utifrån dom aspekterna. Sverige är ett av världens rikaste länder och går just nu dessutom ekonomiskt lysande men ändå växer klyftorna. Det är exempelvis ett par andra utgångspunkter som man kan ta.

Vad kommer man att hitta för texter i Opulens?
– Kulturkritik, opinionskrönikor och samhällsreflekterande texter om litteratur, film, teater och andra konstarter. Vi har ett gäng fasta skribenter som skriver under olika vinjetter. Från Skåne kommer Ida Thunström, Kristian Lundberg, Clemens Algård, Carolina Thelin, Cecilia Persson och Crister Enander.

Vilka ser ni som läsare?
– Vi siktar högt och undviker helt att diskutera målgrupper, nischer, marknadsandeler etc. Alla ska läsa Opulens.se även om vi så här i början nöjer oss med den svenskspråkiga delen av världen.