Det aktuella projektet är för stort för Sagohusets egna lokaler på Revingegatan.

Höga hyran stoppar Sagohusets satsning

Lund Teater Sagohuset måste skjuta upp sin största satsning någonsin, Sjätte kontinenten, på grund den höga lokalhyra som kommunen krävt.

– Detta är otroligt sorgligt – projektet var redo att gå i gång och allt var klart med externa finansiärer, säger Margareta Larson, chef och konstnärlig ledare för Sagohuset.

Teatern förhandlade under hösten med kommunen om Folkparken som spelplats för projektet och som framtida lokal för Sagohuset.

Slutbudet från kommunen var att teatern kunde flytta in mot en årshyra på 900 000 kronor och Sagohuset skulle dessutom bekosta nödvändig upprustning för 300 000 kronor.
Detta innebär en ”skyhög” kostnad, enligt Sagohusets företrädare som pekar på att teaterns hela verksamhetsbidrag för 2016 uppgick till 840 000 kronor.
Men samtidigt fortsätter förhandlingarna med kommunen om att i stället disponera Folkparken under hösten.
– Nu hoppas vi hitta en bra lösning så att vi kan ro i hamn detta fantastiska projekt, säger Hanna Nilsson, konstnärlig ledare på Sagohuset.

Sjätte kontinenten som är ett miljöprojekt har fått ekonomiskt stöd från flera håll, bland annat en miljon kronor från Postkodlotteriet.
Syftet med projektet, som även omfattar samarbete med Lunds universitet, är att för barn och ungdomar. belysa situationen i världshaven.

Bland annat ingår det nyskrivna dramat Fimbulvinter av America Vera-Zavala, riktat mot låg- och mellanstadieåldern.
För högstadie- och gymnasieungdomar planeras den franska pjäsen Den sjätte kontinenten, och vidare ingår en specialdesignad utställning i projektet.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Längtar du till jul?

Loading ... Loading ...