Lillemor Hjelm som Kanin, Mats Granath som Katt, Ronja Swedmark som Nalle och Wayra Monasterio som Nallegris i Vem? på Månteatern i Lund.Foto: Henrik Hulander
Foto: Henrik Hulander

Vem? får teaterhjärtat att klappa extra hårt

SCEN
Vem?
Manus: Pelle Öhlund i samarbete med Månteaterns ensemble, baserad på Stina Wirséns böcker
Regi: Pelle Öhlund
Scenografi/kostym: Leif Persson
Musik: text Pelle Öhlund, kompositör Mats Granath och arrangemang Lars Reisdal
Ljusdesign: Ida Eklund
Mask: Siv Nyholm
Skådespelare: Mats Granath (Katt), Lillemor Hjelm (Kanin), Wayra Monasterio (Nallegris) och Ronja Svedmark (Nalle)
Ålder: 3-6
Urpremiär på Månteatern i Lund 8 februari 2017

Recension/scen

Premiärpubliken följer en lysande blå sladd ner för de branta trapporna och in en ombonad scen på scenen hos Månteatern i Lund. Där inne, bakom de blå tygväggarna, väntar författaren Stina Wirséns Vem-värld och det känns väldigt välkomnande att slå sig ner på en liten bänk (definitivt mer i barn- än vuxenstorlek) eller ännu hellre på den mjuka, rosa, luddiga mattan som täcker hela golvet.

Vem? är en enkelt uppbyggd föreställning där flera små dramer ur Stina Wirséns sagovärld vävs samman till en lite längre historia. På scen finns fyra av Wirséns välbekanta figurer – den gråbeigea och luddiga Nalle, den rosa Nallegrisen, gråmjuka Kanin och så solgula Katt – i bylsiga kostymer som ser så mjuka ut att man bara vill känna på dem.
När näsorna/nosarna sätts på plats går också skådespelarna in i rollerna, hittar sina röster och rörelser och föreställningen kan börja på riktigt.

I en dialog lika fåordig som böckernas presenteras de fyra på scen i både sång och tal och sedan får vi följa med in i berättelsen som börjar med att Nalle är ensam och vill leka med Nallegrisen och Kaninen. Nallegrisen skakar dock bestämt på huvudet – han och Kanin vill leka förskollärare som dricker kaffe och firar nyår själva. Nalle kommer på att det går bra att leka ensam och bygger ett fint torn men då vill Katt vara med och när han inte får det knuffar han omkull det fina tornet.
Stina Wirséns Vem-böcker hittar alltid de stora, viktiga och svåra konflikterna i de små och vardagliga händelserna och de fångas precis lika bra här på scen av fyra skådespelare som alla också hittar härligt rätt i sina karaktärer och i alla de känslor som avlöser varandra på scenen. Allt förstärks också av stora och små klurigheter i så väl kostymer som scenografin. De luddiga och bulliga djurdräkterna har fiffiga små fickor på det mest kluriga ställen och här göms allt från de när näsorna/nosarna till små blodkulor som dramatiskt symboliserar små sår och stor smärta.
Längst bak på scenen står ett stort skåp som bakom sina färgglada luckor gömmer allt från telefoner att ringa kompisar med till koppar och kanna för kaffekalas och så naturligtvis plåster och bandage.

Vem? är en föreställning som tillåts ta tid. Nalle får bygga sitt torn länge och väl, Katt får slå sönder det i slow motion. Och när Nallegrisen ska springa hem och hämta bandage får han springa flera varv runt scenen, hoppa över vattenpölar, springa upp för en backe – och vägen tillbaka är exakt lika lång.
Föreställningen närmar sig en timme i längd men det märks inte minsta antydan till otålighet hos den unga publiken. De sitter uppkrupna på bänkarna eller njuter av mattans mjukhet sittande eller liggande på den och med full koncentration på det som händer på scen.

Och sedan slår teaterhjärtat i mig många extra slag när det fyra kompisarnas lek på scen plötsligt resulterar i en miniscen på scenen där Kanin som avslutning spelar en teater i teatern med alla figurerna i miniatyr och hela historien i snabbrepris. Så elegant, så smart, så oerhört charmigt och så inspirerande för egen teaterlek.
Regissören och manusförfattaren Pelle Öhlund har definitivt hittat helt rätt när han flyttat Vem-världen från boksidorna och ut på scenen.
Det här är smart, tilltalande och viktig teater för den allra yngsta publiken, och för alla oss andra också.

Det är med andra ord väldigt motvilligt som jag lämnar den ulliga mattans mjukhet och tillsammans med resten av publiken tar tag om det tjocka repet, kafferepet kallat, som ska leda oss ut ur den här magiska lilla teatervärlden och tillbaka till verklighetens foajén. Där det naturligtvis är dukat för kafferep!
Missa inte Vem? – det kan mycket väl vara vårens bästa teaterupplevelse.

SCEN
Vem?
Manus: Pelle Öhlund i samarbete med Månteaterns ensemble, baserad på Stina Wirséns böcker
Regi: Pelle Öhlund
Scenografi/kostym: Leif Persson
Musik: text Pelle Öhlund, kompositör Mats Granath och arrangemang Lars Reisdal
Ljusdesign: Ida Eklund
Mask: Siv Nyholm
Skådespelare: Mats Granath (Katt), Lillemor Hjelm (Kanin), Wayra Monasterio (Nallegris) och Ronja Svedmark (Nalle)
Ålder: 3-6
Urpremiär på Månteatern i Lund 8 februari 2017