Kultur

Vem? får teaterhjärtat att klappa extra hårt

Lillemor Hjelm som Kanin, Mats Granath som Katt, Ronja Swedmark som Nalle och Wayra Monasterio som Nallegris i Vem? på Månteatern i Lund.Foto: Henrik Hulander
Artikel Kultur och Nöje Gunilla Wedding lämnar motvilligt det magiska scenrummet efter urpremiären av Vem? på Månteatern i Lund.

Recension/scen

Premiärpubliken följer en lysande blå sladd ner för de branta trapporna och in en ombonad scen på scenen hos Månteatern i Lund. Där inne, bakom de blå tygväggarna, väntar författaren Stina Wirséns Vem-värld och det känns väldigt välkomnande att slå sig ner på en liten bänk (definitivt mer i barn- än vuxenstorlek) eller ännu hellre på den mjuka, rosa, luddiga mattan som täcker hela golvet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

OS i Tokyo 2021

Guldhoppet tappade efter perfekt start

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström. Arkivbild.
Foto: Ali Lorestani/TT
Sport
Sport De är regerande världsmästare och svenska guldhopp i OS.
Det började bra för Anton Dahlberg och Fredrik Bergström. Men efter andra seglingen tappade 470-duon, som nu ligger på åttonde plats.

Svenskduon ledde efter den första delseglingen i 470-klassen som avgörs utanför den lilla ön Enoshima några mil sydväst om Tokyo. De tog genast täten i kamp med Australien och drog sedan ifrån.

Under andra delseglingen dominerade istället Spanien, Brasilien och Nya Zeeland och svenskarna slutade först på 15:e plats och ligger nu totalt på plats 8 i regattan. Leder gör just nu Australien.

Totalt görs tio delseglingar i grundomgången innan finalen avgörs den 4 augusti.

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har haft ett framgångsrikt år hittills – senast ett VM-guld i mars följt av EM-bronset i portugisiska Vilamoura i maj.

Utöver VM-guldet har duon tidigare tagit silver år 2017 och brons år 2019 i tvåmansjolleklassen. Vid OS i Rio 2016 hamnade de på sjätte plats.

I och med att 470 och nacra 17 gjorde entré i OS under onsdagen är nu samtliga svenska besättningar inne i tävling.

Anna Karolina Eriksson/TT

Inrikes

Regnet drar norrut – men lugnar sig

Ostadigare väder. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes I takt med att tisdagens kraftiga regnoväder i södra Sverige har dragit vidare norrut under natten har det samtidigt tappat i intensitet.
– Men det kan generellt förekomma lokalt kraftiga skurar även i dag, säger Mattias Lind, meteorolog på SMHI.

1 700 blixtnedslag och skyfall som fick gator och butiker att svämma över i Kalmar. Tisdagens oväder i Götaland fick SMHI att utfärda varningar i flera områden.

Under natten har lågtrycket rört sig upp över Svealand med kraftiga regnskurar, bland annat i Ludvika, men generellt har intensiteten mattats av.

Tidigt på onsdagsmorgonen hade SMHI ännu inga varningar för dagen, men det kan snabbt förändras då det är svårt att säga exakt var regnet kommer att falla, säger Mattias Lind, vid SMHI:

– Träffar det samhällen så kan det får stora konsekvenser om vattnet har svårt att rinna undan när det kommer så stora mängder på kort tid, så det är beroende av var de här skurarna hamnar någonstans.

I samband med lågtryck som strömmar in söderifrån dalar också temperaturen och augustis första vecka ser ut att bli blöt och sval. Även om onsdagen fortfarande bjuder på varm luft, mellan 20 och 25 i söder och uppåt 30 i norr, väntas termometrarna på flera håll i Götaland inte klättra över 20-strecket på torsdagen.

– Det kommer att vara en övergång till allmänt ostadigare väder längre fram. Det kommer att bli regn och skurar även i norra Sverige så småningom. Till en början kan det vara kraftiga skurar även där. Sedan fortsätter det med svalare luft men då blir det inte de här intensiva skurarna, säger Mattias Lind.

Johanna Engman/TT

Inrikes

Starkt stöd för V – mörkt för L och MP

Vänsterledaren Nooshi Dadgostars parti får 13,3 procent av väljarstödet i en partisympatiundersökning från Novus som gjorts under en vecka i slutet av juli. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes

Vänsterpartiet får 13,3 procent av stödet i en partisympatiundersökning som Novus gjort på uppdrag av SVT i slutet av juli månad. Om det vore val i dag skulle Sverigedemokraterna enligt mätningen bli andra största parti med 21,6 procent av rösterna.

Desto sämre ser det ut för Liberalerna och Miljöpartiet som stöds av 2,2 procent respektive 3,8 procent, under riksdagens fyraprocentsspärr.

Största parti är Socialdemokraterna med 23,8 procent av stödet i mätningen. Moderaterna ligger knappt tre procentenheter efter på 21 procent, vilket ger dem en tredjeplats totalt.

Kristdemokraterna landar strax över riksdagsspärren på 4,5 procent och Centerpartiet får 8,9 procent av stödet i mätningen.

Den enda statistiskt säkerställda förändringen gäller Vänsterpartiets notering.

2 480 slumpmässigt utvalda personer har svarat på undersökningen som genomfördes mellan den 19–26 juli i år via telefon, sms och post. Totalt tillfrågades 4 863 personer, vilket ger ett bortfall på 49 procent. Novus har kontrollerat att resultatet inte påverkas av bortfallet

OS i Tokyo 2021

Titmus starkast igen i gigantmöte

En rörd Ariarne Titmus, Australien, efter att ha vunnit giganternas kamp för andra gången den här veckan.
Foto: Martin Meissner/AP/TT
Sport
Sport Australiskan Ariarne Titmus vann även det andra mötet i "giganternas kamp" över Katie Ledecky, USA, i OS-simningen.
Återigen efter en sylvass avslutning.
– Det var tufft, jag är är jäkligt slut, säger 20-åringen.

Ledecky tog ändå sitt första guld i Tokyospelen lite senare när hon vann damernas historiska första OS-final på 1 500 meter fritt.

Mötena mellan uppstickaren Titmus och 24-åriga stjärnan Ledecky i OS-frisimmet är något av höjdpunkterna på damsidan. De väntas också ställas mot varandra på 800 meter fritt och i lagkappen 4x200 meter fritt.

Efter segern på 400 meter fritt följde Titmus upp med att vinna även halva distansen över amerikanskan som var regerande mästare i båda grenarna efter att ha vunnit fyra OS-guld i Rio 2016.

För australiskan har OS-guldsamlandet precis börjat.

Vass avslutning

Ariarne Titmus vann precis som tidigare i veckan genom en vass avslutning.

Men det var inte Ledecky som utmanade – utan Siobhan Haughey, Hongkong.

Haughey, som tog Hongkongs första OS-medalj i simning, ledde med ungefär 25 meter kvar – men Titmus, trea i sista vändningen, spurtade starkt, tog sig förbi på slutet och vann med 42 hundradelar på 1.53,50.

Katie Ledecky blev bara femma och Penny Oleksiak, Kanada, tog bronset.

Titmus kommer från en förhållandevis liten stad på Tasmanien.

– Jag är från en liten stad och det här visar bara att om du tror på dig själv så kan du lyckas till hundra procent om du jobbar för det, säger hon till ABC News.

Första segern

Efter två missade guldchanser fick Katie Ledecky till det på 1 500 meter fritt en stund senare. Den var med för första gången på OS-programmet där damernas längsta distans tidigare varit 800 meter fritt.

Storbritannien tog en överlägsen seger på herrarnas 4x200 meter fritt och USA missade medalj och blev fyra. Stjärnan Caeleb Dressel avstod lagkappen och kan nu som mest vinna sex OS-guld.

Britterna var med 6.58,58 bara tre hundradelar från USA:s världsrekord från 2009.

Fortfarande är det bara Australiens damer, på 4x100 meter fritt, som satt världsrekord i Tokyo och det första individuella dröjer.

Göran Sundberg/TT

OS i Tokyo 2021

Ekberg efter nya rysaren: "Nästan perfekt"

Niclas Ekberg öste in mål mot Portugal. Sverige vann den tredje OS-matchen med ett mål, 29–28.
Foto: Martin Bernetti/AFP/TT
Sport
Sport Tredje OS-matchen, tredje rysaren – och tredje vinsten.
Svenska handbollsherrarna lyckades till slut besegra Portugal med 29–28.
– Jag tycker att vi i stora delar står perfekt, säger Niclas Ekberg.

Sverige ligger nu tvåa i gruppen på sex poäng efter guldfavoriten Danmark, som också har tre segrar.

– Nu har vi sex poäng av sex möjliga, bättre än så kan det inte bli, säger högersexan Niclas Ekberg som gjorde nio mål i matchen.

– Jag tycker att vi i stora delar står perfekt, avsluten som de ändå kommer till som är ganska fria är ”Palle” bra förberedd på, fortsätter han, syftande på målvakt Andreas Palicka.

Har chansen att avgöra

Första halvlek i Yoyogihallen i Tokyo blev jämn. Samtidigt hade Portugal två tremålsöverlägen där man kunde ha kopplat greppet om matchen. Men Sverige kom tillbaka.

Matchbilden följde rysarna från de båda inledande svenska drabbningarna mot Bahrain och Japan, medger vänstersexan Hampus Wanne.

– Det är lite samma matchbild som det varit i de andra matcherna, att vi har chansen att döda matcherna i andra halvlek.

– Sedan har vi några anfall för mycket där vi bränner bra lägen, gör något tekniskt fel och släpper in snabba mål. Jag tycker att det varit samma i alla tre matcherna. Men – vi vinner med ett och det tar jag.

Stöd av damlaget

Portugal spelade ofta med en man mer i anfallen och lämnade målet öppet. Det utnyttjade Sverige både en, två och tre gånger.

Samtidigt kostar det på att möta ett sjumannaanfall, säger förbundskapten Glenn Solberg.

– Jag tycker det är en fantastisk match som skiftar väldigt mycket från sida till sida. De har flera taktiska grepp, som deras sju- mot sex-spel. Så jag är väldigt stolt och glad att vi vinner matchen.

Efter 20 minuter fick Blågult dessutom stöd från läktaren då damlandslaget, vars buss var försenad, kom in i Yoyogihallen. Ett intensivt klappande hördes från sidan.

– Det var kul. Man blir lite överraskad. Såg en grupp skrikgula tjejer komma in, så det var kul. Man hörde dem väldigt tydligt, säger Hampus Wanne.

Andra halvlek blev precis lika jämn som första. Och på nytt var det högersexan Ekberg som gjorde mål för Sverige. Glenn Solberg berömmer hans insats.

– Den är väldigt bra, han är ju en okej handbollsspelare.

Ekberg tycker det är skönt att till slut hitta rätt i turneringen.

– Det var riktigt gött att komma in i det, mycket blandade känslor med förberedelsen och säsongsavslutningen hemma Kiel som blev avbruten. Det har varit många tankar, det var jäkligt gött att verkligen få släppa loss och få sätta dit alla bollarna.

Portugisisk upphämtning

Sverige hade en fyramålsledning med sex minuter kvar av matchen men lyckades ändå inte stänga den. Landslaget vann till slut med 29–28 efter att Portugal hämtat i kapp de sista minuterna och fått frikast med en sekund kvar. Miss.

– Det är små detaljer både i anfallsspel och avslut som har gjort att vi inte vunnit någon match med fler mål, men det är en del av att komma till en OS-turnering. Så jag lägger inte så mycket energi på det, säger Glenn Solberg.

Albin Lagergren, som gjorde sin kanske bästa match hittills i OS-turneringen med sex mål, är nöjd efteråt.

– Två poäng igen, det är det som räknas tycker jag, säger han

Nästa gruppspelsmatch för handbollsherrarna går mot Egypten på fredag.

Niklas Svahn/TT

FAKTA

Fakta: Sveriges förutsättningar

Sveriges herrar spelar i grupp B med Japan, Portugal, Egypten, Danmark och Bahrain.

Grupp A består av Norge, Brasilien, Frankrike, Argentina, Tyskland och Spanien.

De fyra bästa lagen i varje grupp går till slutspel. Där möter vinnaren i grupp A fyran i grupp B, och tvåan i grupp A, trean i grupp B, och så vidare.

Här är resten av spelschemat (svensk tid):

Fredag 30/7, 09.15: Sverige – Egypten

Söndag 1/8, 14.30: Danmark – Sverige

Kvartsfinalerna spelas tisdag den 3 augusti.

Samtliga matcher spelas i Yoyogihallen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Finanso.se

Bitcoin: vad är sant om krypto-boomen?

Finanso.se Om du inte är en av de som har investerat och följt utvecklingen av Bitcoin under det senaste decenniet kanske du undrar lite vad alla Bitcoin-rubriker egentligen handlar om.

Du har säkert hört talas om det höga värdet på kryptovalutan, och om hur mycket en Bitcoin blivit värd på kort tid. Kanske har du dessutom hört om den plötsliga nedgång som drabbade valutan tidigare i våras, helt utan egentlig förvarning. Vad handlar allt detta om? Vad är Bitcoin? Hur fungerar det och varför svänger värdet så otroligt mycket på kort tid? Här ska vi ta upp lite om krypto-boomen kring Bitcoin.

Det började i Japan

I takt med globaliseringens framfart upptäckte japanen Satoshi Nakamoto att det både fanns ett behov av och en marknad för en obunden valuta, helt decentraliserad från någon stat och fri att skicka över jorden som man ville. Problemet hade länge varit att dessa typer av transaktioner alltid funnits vara osäkra och lätta att korrumpera genom att kopiera valutorna som man skickade. Nakamotos genidrag bestod i vad som kallas asymmetrisk kryptering, vilket i sin tur innebär att en överföring kräver två olika krypteringssteg för att kunna genomföras. För att göra en lång historia kort, Nakamoto lanserade Bitcoin 2009, och det tog 2 år innan ett mynt var värt 1 dollar. Blott 2 år efter detta var en Bitcoin värd $1000 och sedan dess har priset mångdubblats nästintill gränslöst. 2017 nådde en Bitcoin nästan $20,000, men gick sedan stadigt nedåt under det följande året. När pandemin bröt ut i mars 2020 drabbades många statliga, företags- och privata ekonomier hårt medan Bitcoin steg till ett värde av $64,895. I dag är det möjligt att handla med Bitcoin genom att utvinna dem själv, genom att använda sig av olika robotar som Bitcoin Revolution eller helt enkelt genom att köpa dem. Finanso skriver mer om Bitcoin Revolution och annan matnyttig information om du vill investera i kryptovaluta.

En motpol för inflation

Bitcoin har länge fungerat som en motpol för inflation. När ekonomin går nedåt generellt, så visar Bitcoin upp sig som en bättre investering på väg mot nya höjder. Det var bara under en period 2018 som kryptovalutan genomgick en ganska tydlig nedåttrend. Utvecklingen på valutans styrkor under 2020 syns tydligt. Det är därför nu intressant att samtidigt som länder och företag börjar se tillväxt och en starkare ekonomisk uppgång igen, så har Bitcoin-bubblan spruckit som en för högt stigande ballong. Många säger att det var väntat efter den otroliga prisökningen i april, medan det samtidigt finns flera förklaringsmodeller som också kan tillämpas.

Inflation, Kina, Elon Musk och framtiden

Under den senaste veckan har vi sett börsen stiga stadigt, och kanske ger det hopp inför hösten. Det innebär såklart också olika orosmoln, eftersom det i många länder finns ett hål att fylla efter pandemin, vad gäller statliga tillgångar, bland annat, men också i många privatpersoners sparkonton. Till följd av ekonomisk instabilitet kommer politisk instabilitet, och i mindre transparenta länder kan inflationen användas i syfte att täcka dessa kostnader. Vi har redan sett hyperinflation drabba några sydamerikanska länder, och vad som kommer i höst är svårt att förutse. Det är därför mycket märkligt att Bitcoin samtidigt drabbas av en enorm nedgång då detta kan vara en långt säkrare valuta att använda sig av än vad en nationell valuta är. Simultant med nedgången hände dock två saker; Kina förbjöd företag från att möjliggöra betalningar med Bitcoin och Elon Musk twittrade först tvetydligt, sedan desto tydligare, att man inte kommer att kunna köpa sig en Tesla med Bitcoin, vilket man först spekulerade i. Både Musk och Kina har tydligen tillräckligt stora ekonomier för att hota en kryptovaluta, men frågan är om skadan består på lång sikt.

Vad kan man förvänta sig?

Ekonomi är ingen exakt vetenskap, och det finns ingen som egentligen kan teoretisera sig fram till en sanning om vad som kommer att ske inom världsekonomin under de närmsta åren. Som vi lärt oss under 2020 kan otroligt dramatiska omvälvningar sätta hela världen ur balans på bara ett par dagar, och denna lärdom är något vi alla bör ta med oss när vi investerar för framtiden. Bitcoin är, precis som alla liknande investeringar i form av aktier, fonder och värdepapper, eller för den delen en bostad eller mark, aldrig en säker investering. Det finns tydliga tendenser som pekar på fortsatt uppgång under några år framöver, men det finns precis lika tydliga tecken på att den ekonomiska bubbla av evig tillväxt som vi lever i idag, förr eller senare kommer att spricka.

OS i Tokyo 2021

Guldvrålet van Vleuten inte satte i halsen

Den här gången satte Annemiek van Vleuten inte guldjublet i halsen. Nederländskan var överlägsen i tempoloppet.
Foto: Thibault Camus/AP/TT
Sport
Sport Annemiek van Vleuten firade när hon trodde att hon vunnit damernas linjelopp i söndags.
Det fick en och annan att kalla henne för jubelidioten.
Nederländskan följde upp det pinsamma misstaget på bästa sätt – genom att vinna OS-guldet i tempoloppet.

38-åringen har varit med länge. Lite för länge för att inte bjuda på söndagens blunder.

Men att fela är som bekant mänskligt.

I tron att hon var färsk olympisk mästare sträckte hon upp båda armarna i en segergest och skrek ut sin glädje vid målgången. Det var bara det att hon helt missat att österrikiskan Anna Kiesenhofer tidigare brutit sig loss från täten och redan var klar vinnare.

En rodnande van Vleuten kunde inte göra annat än att på den efterföljande presskonferensen erkänna sitt misstag och hon fick nöja sig med silvermedaljen.

Nu hade hon stenkoll på fältet. Nederländskan från Utrecht trampade de 22,1 kilometerna på 30 minuter och 13 sekunder. En tid ingen annan var i närheten av. van Vleuten distanserade silvermedaljören, schweiziskan Marlen Reusser, med 56 sekunder.

Anna van der Breggen, också hon från Nederländerna, tog bronset på tiden 31.15 minuter.

För Annemiek van Vleuten var triumfen mer än en revansch för söndagens pinsamheter. För fem år sedan ledde hon landsvägsloppet i Rio de Janeiro när hon kraschade våldsamt.

van Vleuten fick akutvård sedan hon slagit i huvudet, drabbats av hjärnskakning och dessutom skadat flera ryggkotor.

Onsdagens guld var hennes första i olympiska sammanhang.

Henrik Skiöld/TT

Sport

Landeskog stannar – skriver jättekontrakt

Gabriel Landeskog förlänger sitt kontrakt med Colorado.
Foto: David Zalubowski AP/TT
Sport
Sport Med mindre än ett dygn kvar till deadline står det klart att Gabriel Landeskog stannar i Colorado.
Svensken har skrivit ett nytt drömkontrakt värt cirka 482 miljoner kronor.
– Det var tuffa förhandlingar, men jag är väldigt glad och lättad över att det löste sig. Jag vill verkligen inte spela någon annanstans, säger Landeskog till Aftonbladet.

28-åringen har spelat tio säsonger i NHL-klubben och blev 2012 yngst genom tiderna när han som 19-åring utsågs till lagkapten.

Men tidigare i juli såg det ut som att Colorado skulle göra sig av med sin nyckelspelare. Kontraktet löpte ut och parterna stod långt ifrån varandra.

– Jag måste vara ärlig, jag är lite besviken att det behövt gå så här långt, sade Landeskog till The Athletic.

Det var bara ett dygn kvar innan svensken blev free agent och kunde börja förhandla med valfritt NHL-lag när det stod klart att han stannar och skriver ett maxkontrakt på åtta år med en lönetaksträff på sju miljoner dollar per år, motsvarande 60 miljoner kronor. En rejäl höjning från de 47,9 miljoner kronor per säsong han tjänat de senaste åren.

– Det är väldigt mycket pengar och jag förstår om utomstående inte riktigt kan greppa summorna, men vi verkar på en marknad som bestämmer lönerna och försöker få så bra kontrakt som möjligt under våra korta karriärer, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Men längden på kontraktet är mycket viktigare för mig än dollartecknen. Det ger en trygghet och jag är väldigt tacksam för det, jag vill spela här hela min karriär. Vid sidan av Stockholm och Älvsjö är Denver hemma för mig och familjen, jag kom hit när jag var arton år och båda mina barn föddes här.

Landeskog har samlat ihop 512 poäng (218+294) på 687 matcher i Colorado sedan han valdes i draften 2011.

Emil Forsberg/TT

Kultur och nöje

Slipknots tidigare trummis död

Slipknots tidigare trummis Joey Jordison har avlidit. Bilden är från 2010.
Foto: Charlie Neibergall/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Joey Jordison, tidigare trummis och originalmedlem i det amerikanska heavy metalbandet Slipknot har avlidit, 46 år gammal, rapporterar BBC.

Hans familj skriver i ett uttalande att han gick bort lugnt och stilla i sömnen, utan att nämna dödsorsaken.

Joey Jordison föddes 1975 som Nathan Jonas Jordison i Des Moines i delstaten Iowa. Han fick sitt första trumset som åttaåring och 20 år gammal var han med och bildade Slipknot, tillsammans med Paul Gray och Shawn Cruhan. Gray avled i samband med en överdos 2010.

1999 släppte bandet sitt framgångsrika självbetitlade debutalbum. Efter miljontals sålda skivor och en Grammy-statyett lämnade Jordison bandet 2013. Senare berättade han att orsaken var att han hade diagnostiserats med den ovanliga sjukdomen transversell myelit, en form av multipel skleros där ryggmärgen blir inflammerad.

Joey Jordison under en konsert med Slipknot i Lissabon 2009.
Joey Jordison under en konsert med Slipknot i Lissabon 2009.
Foto: Armando Franca/AP/TT
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL