Kultur

Vem? får teaterhjärtat att klappa extra hårt

Lillemor Hjelm som Kanin, Mats Granath som Katt, Ronja Swedmark som Nalle och Wayra Monasterio som Nallegris i Vem? på Månteatern i Lund.Foto: Henrik Hulander
Artikel Kultur och Nöje Gunilla Wedding lämnar motvilligt det magiska scenrummet efter urpremiären av Vem? på Månteatern i Lund.

Recension/scen

Premiärpubliken följer en lysande blå sladd ner för de branta trapporna och in en ombonad scen på scenen hos Månteatern i Lund. Där inne, bakom de blå tygväggarna, väntar författaren Stina Wirséns Vem-värld och det känns väldigt välkomnande att slå sig ner på en liten bänk (definitivt mer i barn- än vuxenstorlek) eller ännu hellre på den mjuka, rosa, luddiga mattan som täcker hela golvet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kävlinge

Inbrott i garage

Kävlinge
Furulund En villaägare på Gärdevägen har haft inbrott i sitt garage. Det hände mellan den 10 och 14 april. Verktyg, verktygslåda, målarlåda och förlängningssladd är borta.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Ledartrio vill ha toppmöte om Ukraina med Putin

Frankrikes president Emmanuel Macron, till höger, och Ukrainas president Volodymyr Zelensky höll lunchmöte i Paris på fredagen. Tysklands förbundskansler Angela Merkel deltog via videolänk. De tre ledarna vill få till stånd ett toppmöte med Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: Anne-Christine Poujoula/AP/TT
Utrikes
Utrikes Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Ukrainas president Volodymyr Zelensky kräver i ett gemensamt uttalande att Ryssland drar tillbaka sina trupper från den ukrainska gränsen och från Krimhalvön.

Macron tog emot Zelensky för lunch i Paris på fredagen och de båda talade med Merkel över videolänk. "Ukrainas suveränitet är hotad. Allt vårt arbete syftar till att undvika eskalering och minska spänningarna", konstaterade det franska presidentkansliet inför mötet.

De tre ledarna vill också ha ett toppmöte tillsammans med Rysslands president Vladimir Putin.

Spänningarna i östra Ukraina har eskalerat den senaste tiden sedan Ryssland mobiliserat militärt längs gränsen. De senaste veckornas strider är den värsta upptrappningen av konflikten på flera år.

Macron, Merkel och Zelensky bedömer också att ett möte mellan USA:s president Joe Biden och Putin skulle kunna bidra till att lösa några av knutarna i problematiken mellan Ukraina och Ryssland. Men samtidigt betonar de att ett Biden-Putinmöte om Ukraina inte skulle vara rätt utan ukrainsk närvaro.

Frankrike och Tyskland har fungerat som medlare i konflikten sedan 2015.

Malmö

Man rånad av sin flickvän

Malmö
Malmö – Ge oss pengar, annars slänger vi ut dig genom fönstret.
Hotet från flickvännen och tre män som tagit sig in i den 27-årige mannens bostad var tydliga. Samtidigt misshandlade trion mannen brutalt, bland annat genom att stampa med skosulan på hans rygg.

Rånet inträffade den den 11 januari i år. 27-åringens jämnåriga flickvän kom då hem till honom. I sällskap hade hon tre män som hon hjälpte till att släppa in i hans lägenhet. Det dröjde inte länge innan situationen eskalerade och 27-åringen utsattes för en brutal misshandel.

Syftet med besöket var att kräva in en påstådd skuld på 7 000 kronor som 27-åringen hade till sin flickvän, som så sent som natten innan hade sovit över hos honom. De hade också ätit sushi tillsammans.

Verkade njuta

Samtidigt som de misshandlade honom krävde de gång på gång att han skulle betala tillbaka skulden. 27-åringens flickvän satt bara och tittade på. Först när en av dem tog strypgrepp på honom bad hon dem att sluta, men de fortsätter att slå.

– Du är värd det, säger flickvännen enligt 27-åringens vittnesmål, som också menade att flickvännen verkade njuta av vad han utsattes för.

– Hon är ju väldigt kall, nästan lite flinig. Hon tycker inte att detta är något jobbigt alls. Som jag sagt tidigare är det nästan något sadistiskt över det, hon gillar att se mig i denna situation.

Hotade kasta ut

En av männen krävde att att han skulle ge sin flickvän 6 000 kronor. Dessutom skulle 27-åringen ge männen 7 000 kronor inom en vecka. Om inte skulle de kasta ut honom genom fönstret.

När de till slut lämnade lägenheten tog de med sig 27-åringens medicin, pass och bankkort.

Greps dagen därpå

Två av de tre männen som deltog i rånet var okända för 27-åringen. De bar dessutom mask. Den tredje kände han till sedan innan och kunde peka ut för polisen.

Flickvännen och de tre männen greps i en lägenhet vid Värnhem dagen därpå. De har suttit häktade sedan dess och ställs nu inför rätta för rån och försök till utpressning.

Samtliga förnekar brott. Flickvännen säger att hon var där när rånet inträffade, men att hon inte släppte in männen och inte heller deltog i vare sig rån eller utpressning.

Lund

Christer Wallin (M): Ledamöterna bör tänka på att avgå

Lunds före detta kommunalråd Christer Wallin tycker att de prickade ledamöterna i kultur- och fritidsnämnden bör fundera på om de kan sitta kvar.
Foto: Joakim Stierna
Lund
Lund Före detta moderata kommunalrådet Christer Wallin tycker att de prickade ledamöterna i kultur- och fritidsnämnden bör överväga att avgå.
– Att bli prickade på det viset är ovanligt. De bör definitiv diskutera om de ska fortsätta, säger han.

Som vi tidigare berättat har kommunrevisionen anmärkt på kultur- och fritidsförvaltningens underskott på 10 miljoner kronor. De menar att lejonparten av underskottet kan förklaras med pandemin, men inte hela.

Förvaltningen avrådde

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Opinion

Mycket men lite pengar

Opinion
Opinion

Det ser att bli höghastighetsjärnväg trots allt. Infrastrukturpropositionen som regeringen lade fram under fredagen budgeterade för en första fas. De 799 miljarderna beskrivs av infrastrukturminister Thomas Eneroth som den största satsningen på infrastruktur i modern tid och av miljöminister Per Bolund som en stor del av den gröna omställningen. Den tjugoprocentiga ökningen av resurser ger en enorm summa pengar, men räcker ändå knappt om om man räknar in förväntade kostnader för bland annat nya stambanor. Mer pengar kommer i så fall behöva läggas till under senare etapper. Det finns också anledning att misstänka att projektet kommer att fördyras, helt enkelt eftersom att infrastruktur äter pengar.

Det råder delade meningar om höghastighetstågens effektivitet som klimatlösning. Höghastighetståg är inte en enkel fråga i ett glesbefolkat land som Sverige. I en undersökning från 2019 splittrade det väljarkåren i två lika stora läger, förutom sydsvenskar som var betydligt mer kritiska än andra.

Länsstyrelsen konstaterar att Trafikverket har ett stort jobb kvar med att titta på förslagen ”ur ett landskapsperspektiv” och betonar att det kommer att innebära en stor permanent påverkan på landskapet, friluftslivet och människors livsmiljö oavsett skyddsåtgärder och lokalisering. Fysiska intrång i naturreservat och liknande måste undvikas, vilket man lyckas med i de sex alternativ som Länsstyrelsen fått ta ställning till.

Samtidigt är de befintliga spåren överbelastade och slitna. Banorna är störningskänsliga och det svårt att se hur man i längden ska klara sig på bara den kapaciteten som finns i dag.

Man kan med dagens besked se fram emot en livlig debatt i Skåne. Tidningens debattkorg kan vittna om att projektet väcker engagemang och motstånd eftersom man bland annat menar att det finns andra och bättre lösningar för att uppgradera järnvägen och öka rörligheten inom Skåne samt annat regional underhåll som är viktigare. Det motståndet lär inte mattas av.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Inrikes

Man häktad för mord på kvinna i Linköping

En man har häktats för mordet vid järnvägsstationen i Linköping under torsdagen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Mannen som misstänks för torsdagens mord på en kvinna i Linköping har häktats.

Linköpings tingsrätt fann honom på sannolika skäl misstänkt för mord. Under fredagens häktningsförhandling bakom stängda dörrar förnekade han brott, men vidgick enligt advokaten vissa omständigheter.

Vad gäller motivet har den mordmisstänkte 40-åringen närmat sig det i förhören.

– Det utreder vi vidare och kontrollerar hans uppgifter. Det är för tidigt att säga att vi har ett motiv, men vi har fått vissa förklaringar, säger vice chefsåklagare Malin Axelsson till TT.

Hon begärde att 40-åringen ska genomgå en psykiatrisk undersökning, en så kallad paragraf 7-undersökning, vilket motparten godtog.

Enligt Malin Axelsson var mannen och kvinnan bekanta med varandra, men hon vill inte närmare gå in på deras relation. Expressen skriver att kvinnan var i 45-årsåldern och tidigare sambo med den misstänkte. De har flera barn ihop.

Mannen knivhögg kvinnan flera gånger, enligt uppgifter till Expressen. Åklagaren kan bara bekräfta att "ett tillhygge" användes.

Kvinnan blev angripen i en gångtunnel vid järnvägsstationen i Linköping strax före klockan 11 på torsdagen. Polisen grep 40-åringen kort därpå. På eftermiddagen kom dödsbudet från sjukhuset.

Åtal ska vara väckt senast den 14 maj.

Lagfarter SkD

Huset på Fasanstigen 3 i Sjöbo sålt igen – andra gången på kort tid

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Ralf Schweitzberger, 48 år, är ny ägare till fastigheten på adressen Fasanstigen 3 i Sjöbo. Försäljningen blev klar i mars 2021 och priset på huset landade på 1 300 000 kronor. Förra gången huset såldes var oktober 2018. Huset har en boyta på 60 kvadratmeter.

För mindre än en månad sedan såldes ett annat hus strax över kilometer därifrån, på Kaprifolvägen 39. Där blev priset för det 52 kvadratmeter stora huset 1 550 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sjöbo

Larm om brand i villa

Sjöbo
Vollsjö Räddningstjänsten skickade ut flera enheter till en befarad villabrand i Sillaröd utanför Vollsjö på fredagen.

Larmet om branden inkom till SOS vid klockan 16.23. Flera enheter från räddningstjänsten budades ut till platsen.

När styrkorna anlände ska det ha brunnit i terrängen i anslutning till en byggnad.

– Vi har branden under kontroll. Nu ser man till på att lägga till lite extra vatten så att det inte sprider sig i marken, säger Anders Liljeberg, inre befäl på räddningstjänsten Syd.

Det är oklart om byggnaden, troligen en vedbod, blivit skadad i samband med branden.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL