Jonas Thornell. Foto: Jan Nordén

På turné med Hjalmar Gullberg

Fyra frågor

Kulturredaktionen ställer fyra frågor till Jonas Thornell, ordförande för nybildade föreningen Hjalmar Gullberg-Institutet som ska ha sitt första framträdande på Svenska kyrkan i Paris torsdag 9 februari.
Varför bildade ni Hjalmar Gullberg-Institutet?
– Vi tycker att det behövs en förening som seriöst arbetar för att vårt kulturarv bevaras. Hjalmar Gullberg var en av våra största poeter, dessutom godhjärtad och givmild.

Vad är syftet med Hjalmar Gullberg-Institutet?
– Vi vill driva litterära och musikaliska projekt, men även engagera oss i viktiga samhällsfrågor såsom etik inom vården och ekonomisk rättvisa. Vi vill även vara en motvikt till ytlig skräpkultur som återfinns litet överallt i samhället.

Vad händer under framträdandet i Paris?
– Vi har bjudit in ett hundratal svenskar som är bosatta eller vistas i Paris till Svenska kyrkan på 9 Rue Médéric. Fransmän och fransyskor som är intresserade av Hjalmar Gullberg är naturligtvis också välkomna! Det blir en eftermiddag med föredrag av Jonas Thornell om Hjalmar Gullbergs Parisvistelser, samt musik – tonsatta dikter framförda av Henrik Venant och Peter Polfeldt.

Vad står mer på programmet i vår?
– Vi fick ett välbehövligt ekonomiskt stöd då vi startade i oktober i fjol, från bland annat en stiftelse. Vi har sökt ytterligare stöd från ett par källor då vi har en rad kostnader i samband med utvecklandet av institutet. Vi hoppas få mer stöd under våren. Måndagen den 10 april 18.30 uppträder Henrik Venant i det så kallade Gullbergrummet på Malmö Stadsbibliotek där han kommer att framföra tonsättningar av Hjalmar Gullberg med flera poeter och även någon gammal låt från TT Reuter-epoken. På Hjalmar Gullbergs födelsedag, den 30 maj klockan, 18 00 på Stadsbiblioteket i Lund håller Jonas Thornell föredrag om Hjalmar Gullberg och hans resor i Europa. Sedan framför Henrik Venant och Peter Polfeldt tonsatta Gullbergdikter. Alla intresserade är välkomna till samtliga våra evenemang under våren, dessutom råder det fri entré.