Matilda Modig i Miljöpartiet gick i senaste fulllmäktige till attack mot...
Hörby höjer skatten med 60 öre. Stefan Borg (SD).

SD anklagades för rasbiologiska ideer

HÖRBY Det blev en riktig holmgång i kommunfullmäktige om förslaget att föreningar med socialt inriktad verksamhet måste främja kulturell mångfald för att få bidrag.
Sverigedemokraterna försökte stoppa förslaget, men anklagades då för att driva rasbiologiska idéer och göra IS-anhängarna en tjänst.

Frågan var uppe i fullmäktige redan i december, men återremitterades då.
På måndagskvällen togs ärendet upp på nytt, och precis som förra gången hettade det till ordentligt i debatten.

Saken gäller om begreppet kulturell mångfald ska skrivas in som bidragskriterium eller ej för föreningar som driver socialt inriktad verksamhet och som söker bidrag av kommunen.
Stefan Borg (SD) höll en lång utläggning från talarstolen där han bland annat uttryckte oro för att Sverige är på väg in i ett ”lågtillitsamhälle”.
– Samma politiker som har lagt grunden för det svenska samhällsbygget håller nu på att riva ned detta samhällskontrakt genom att påtvinga landet sin vanföreställning om kulturell mångfald.

– Under trycket av okontrollerad massinvandring från kulturer med låg eller ingen tillit till några sociala institutioner utanför den egna familjen, klanen, stammen och så vidare förväntas vi svenskar nu acceptera ett mångkulturellt lågtillitsamhälle, sade Stefan Borg.
Det fick en upprörd Matilda Modig (MP) att ta till orda.
– Jag blir riktigt förbannad. Du tar demokratiska värden och paketerar om dem till rasbiologiska idéer, sade Matilda Modig.
– Ni gör en IS-anhängarna en tjänst. De hatar mångkultur. De vill ha splittring.
– Precis som ni! fortsatte hon.

Stefan Borg valde att inte bemöta påhoppet under den fortsatta debatten.
– Om Modig hade lyssnat på mitt inlägg så hade hon insett att där inte finns det minsta som har med rasbiologi att göra. Jag har inte nämnt ordet rasbiologi, framhöll Stefan Borg när han efteråt kommenterade utspelet.
– Att blanda in IS i sammanhanget var så befängt att jag inte såg någon anledning att bemöta det. Att bemöta varenda dumhet lönar sig inte, fortsatte han.
Kommunalrådet Susanne Meijer (S) drogs också in i debatten när Stefan Borg antydde att hon har en dold agenda, och egentligen är ute efter att ge ABF – där hon själv är ordförande – fördelar i de kommande bidragsbedömningarna.

– Det handlar kanske om att främja en viss förening, kanske ABF, som mottagare? undrade Stefan Borg.
Susanne Meijer svarade direkt att ABF inte är en förening, utan ett studieförbund, och därför inte kan komma i fråga för några bidrag.

– Jag är stolt ordförande för ABF och SD kommer inte innanför våra väggar. ABF är inte en förening och kan därför inte ansöka om några bidragspengar, sade Susanne Meijer.
Både SD och Moderaterna yrkade på en ny återremiss av ärendet, men blev nedröstade.
Den S-ledda majoriteten beslutade att anta de nya bidragskriterierna, inklusive att kulturell mångfald ska vara ett krav för att få bidrag.
Jonas Karlsson

Dagens fråga

Har du blivit strandsatt vid något tågstopp i år?

  • Nej (65%, 388 Röster)
  • Ja (35%, 209 Röster)

Antal röster: 597

Loading ... Loading ...