Linn Lindström och Melanie Thorvaldsson satsar på ett yrke som ger jobb. Foto: Jari Markkanen
Yrkeslärare Berth Hansson hoppas att fler undomar ska upptäckta fordonsprogrammets fördelar, här tillsammans med två av sina elever, Melanie Thorvaldsson och Linn Lindström.
Melanie Thorvaldsson och Linn Lindström i undervisningslokalen.

De valde ljus framtid

Ystad För Melanie Thorvaldsson och Linn Lindström var det en självklarhet att välja fordonsprogrammet. Intresset för motorer har de fått hemifrån.

De har just börjat den andra terminen på den treåriga utbildningen fordons- och transportprogrammet. Den uppfyller deras förväntningar, bland annat för att den är allsidig. Båda ska bli fordonstekniker.
– Man behöver inte just bli bilmekaniker, man kan exempelvis bli lackerare och bilskadetekniker. Det finns många vägar och möjligheter i yrket och man kan vidareutbilda sig, förklarar Linn Lindström och Melanie Thorvaldsson.
– Det finns jobb att söka efter utbildningen, det är stora pensionsavgångar, säger de.
Branschen behöver nu 6 000 nya medarbetare, varav 1 500 i Skåne, inom en treårsperiod, enligt Motorbranschen riksförbund.

De moderna verkstäderna söker biltekniker med goda kunskaper i elektronik, hybridteknik, data och engelska som är branschens yrkesspråk.
Dessutom är utbildningen förberedande för studier på högskolan.
Ändå är Melanie Thorvaldsson och Linn Lindström de enda flickorna på fordonsprogrammet på Parkgymnasiet.
– Alla tjejer som vi haft har klarat slutprovet, påpekar yrkeslärare Berth Hansson.
– 2015 fick två tjejer körkortsstipendiet och en av dem blev q-elev. Efter utbildningen fick de jobb som bilskadetekniker på Michelsens bil i Tomelilla och Motorcenter i Skurup, säger han.

Elever som prisas som q-elever har kommit något längre i utbildningen. De garanteras sommarjobb i branschen och provanställning med chans till fast anställning. Dessutom får de ta AC-certifiering.
Både Melanie Thorvaldsson och Linn Lindström satsar på att få körkorsstipendiet. Melanie Thorvaldsson har redan körkort för a-traktor och äger ett sådant fordon.
– Jag tycker att det är fel att tänka att något är just kvinnligt eller manligt, det är inte könet som är det viktiga, utan intresset för yrket, förklarar Linn Lindström och får medhåll av Melanie Thorvaldsson.

Ystad gymnasium Park & Österport håller öppet hus klockan 17.00-19.30 den 1 februari. Halva klassen på fordonsprogrammet kommer att ta emot besökarna.
– När vi hade öppet hus i november var flera flickor uppriktigt intresserade av att välja fordonsprogrammet, säger Berth Hansson.

Dagens fråga

Det ser ut som att det blir en regnig midsommar. Bryr du dig?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev